Μητσός Γιάννος
Καλλιτσάντσης Αναστάσιος
Θεοδωρόπουλος Σπύρος
Τρύφων Θεόδωρος
Παπανικολάου Γιώργος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
24/05/2016
Διάρκεια
70:00
Εκδήλωση
Η Ελλάδα πέρα από την Κρίση. Ισχυρή Βιομηχανία για Καινοτομία, Ανάπτυξη και Δουλειές (Βιομηχανικό Συνέδριο)
Χώρος
Ξενοδοχείο Hilton
Διοργάνωση
ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών
Κατηγορία
Οικονομία
Ετικέτες
βιομηχανικό συνέδριο, ελληνική οικονομία, βιομηχανική ανάκαμψη, ΑΕΠ, παραγωγικό πρότυπο, απασχόληση, θέσεις εργασίας, βιομηχανική πολιτική, εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα, ενιαία αγορά
Η ανάκαμψη της βιομηχανίας και η δημιουργία υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ, είναι καίριο ζητούμενο, για τη μετάβαση της χώρας σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Στην Ευρώπη, ο σχεδιασμός της νέας βιομηχανικής πολιτικής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με φιλόδοξους στόχους και κινητοποίηση σημαντικών επενδυτικών πόρων. Στην Ελλάδα, όμως η έξοδος από την κρίση έχει έκδηλη προϋπόθεση την υλοποίηση ευρύτατου πλέγματος πολιτικών που θα ανατρέψουν τα δεδομένα.
Η εκπόνηση του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου αποτελεί αναγκαίο στόχο και αντικείμενο διαλόγου μεταξύ των φορέων της επιχειρηματικότητας και της πολιτείας.
Ο ΣΕΒ στηρίζοντας την προσπάθεια αυτή και συμμετέχοντας ενεργά, διοργάνωσε Βιομηχανικό Συνέδριο στις 23-24 Μαΐου 2016 στην Αθήνα με θέμα “Η Ελλάδα πέρα από την Κρίση. Ισχυρή Βιομηχανία για Καινοτομία, Ανάπτυξη και Δουλειές”
Το Συνέδριο, εξετάζει τις προϋποθέσεις και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για μία βιομηχανική στρατηγική στην Ελλάδα.
Σημαντικοί άξονες του Συνεδρίου είναι οι ακόλουθοι:
Γιατί να επιλέξω την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό, όπου θα συζητηθούν η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές περιβάλλον, τα μαθήματα από την Ενιαία Αγορά και οι προκλήσεις για το μέλλον.
Πώς θα επενδύσω στην Ελλάδα, με εντοπισμό των απαραίτητων παρεμβάσεων για τη γεφύρωση του επενδυτικού χάσματος που αφήνει η κρίση και την αντιμετώπιση των αιτιών και συνεπειών της, ως θεμέλιος λίθος της οικονομικής επανεκκίνησης.
Πού θα επενδύσω με επίκεντρα το νέο υπόδειγμα της κυκλικής οικονομίας, ως ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη και το ρόλο των δυναμικών παραγωγικών κλάδων της οικονομίας.
Στο συνέδριο πήραν μέρος ανώτατα στελέχη κορυφαίων βιομηχανικών επιχειρήσεων της Ελλάδας, εμπειρογνώμονες από μεγάλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτείας.
Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει την εισηγητική ομιλία και τις τοποθετήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της 4ης Συνεδρίας της εκδήλωσης:
Συνεδρία IV: "Πού θα επενδύσω: Οι δυναμικοί κλάδοι"
Τόνωση των εξαγωγών ή υποκατάσταση εισαγωγών; Ποιές είναι οι βασικές στρατηγικές επιλογές ανάπτυξης των δυναμικών κλάδων στην ελληνική οικονομία;
Προϊόντα υψηλής αξίας και καινοτομίας. Πώς θα αναβαθμιστούν τα παραγόμενα προϊόντα των δυναμικών κλάδων με όρους καινοτομίας;
Ποιός είναι ο ρόλος των κρίσιμων υποδομών και δικτύων για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια των δυναμικών κλάδων;
Εισαγωγή: Γιάννος Μητσός, Senior Advisor, Τομέας Αναπτυξιακών Πολιτικών, ΣΕΒ
Συμμετέχοντες
Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Πρόεδρος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.
Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, CHIPITA Α.Ε.
Γεώργιος Περιστέρης, Διευθύνων Σύμβουλος & Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ,
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
Θεόδωρος Τρύφων, Αντιπρόεδρος ELPEN
Συντονισμός: Γιώργος Παπανικολάου, Editor & General Manager, Media2day Publishing SA
Ο Γιάννος Μητσός είναι Senior Advisor και Συντονιστής Θέσεων και Περιεχομένου του ΣΕΒ. Έχει εργαστεί εκτενώς τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα με έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των δυο και στην εκπόνηση πολιτικών για τη βελτίωση της. Επίκεντρο των ενδιαφερόντων του είναι οι δημόσιες πολιτικές για την ανάπτυξη των διεπαφών μεταξύ γνώσης και παραγωγής, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δημιουργία κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ο Γιάννος Μητσός σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και Ευρωπαϊκή Πολιτική στο London School of Economics και είναι Marshal Memorial Fellow του GMF. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Ισπανικά.
Πολιτικός Μηχανικός, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1976).
Ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953. Είναι βασικός μέτοχος (εκ των ιδρυτών) και από το 2006 Πρόεδρος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. (πρώην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ Α.Ε.) και ενεργό μέλος της κατασκευαστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα από το 1976. Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ Α.Ε. την περίοδο 1998-2005 και Γενικός Διευθυντής την περίοδο 1979-2002. Επίσης, είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε., Αντιπρόεδρος της ELPEDISON Α.Ε. και Διευθύνων Σύμβουλος της REDS Α.Ε. (εταιρείες του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αιολικών πάρκων, των θερμοηλεκτρικών σταθμών και του real estate αντίστοιχα). Είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) από το 2005, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου την περίοδο 2008-2010 και Αντιπρόεδρος από το Μάιο του 2010. Επίσης, είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη από τη σύστασή του (2008) καθώς και Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ).
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita AE. Ξεκίνησε νωρίς την επιχειρηματική του δραστηριότητα ασχολούμενος από το 1976 με μια μικρή οικογενειακή εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, την Recor A.E. Το 1981 αναλαμβάνει την Γενική Διεύθυνση της ALIGEL, μιας εισαγωγικής εταιρείας Ζαχαρωδών προϊόντων και παγωτών. Το 1986 αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος στην ΙΝΤΕRIA, εταιρεία παραγωγής και εμπορίας πραλίνας φουντουκιού, με σοβαρή εξαγωγική δραστηριότητα. Την ίδια χρονιά εξαγοράζει το 50% των μετοχών της CHIPITA - τότε εταιρεία παραγωγής snacks (γαριδάκια) -και το 1989 εξαγοράζει και το υπόλοιπο 50%. Το 1990 εισέρχονται επενδυτικά κεφάλαια στην Chipita μέσω του Eurohellenic fund (Olayan, De Benedetti, Alpha Finance και ΤΙΤΑΝ) και αρχίζει η παραγωγή κρουασάν. Το 1994 η εταιρεία εισάγεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Τα επόμενα 16 έτη η εταιρεία αναπτύσσει πολλά νέα προϊόντα και διεθνοποιείται με εξαγωγές σε πολλές χώρες. Κυρίως όμως με εργοστάσια σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Ρωσία, ΗΠΑ και Νιγηρία, καθώς και με συνεργασίες σε Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Μεξικό. Το 2006 η CHIPITA συγχωνεύεται με τη ΔΕΛΤΑ, δημιουργώντας τη VIVARTIA και το 2007 η VIVARTIA εξαγοράζεται από τη MIG. Από την 1/9/2006 έως τις 15/4/2010 ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Vivartia ABEE. Το καλοκαίρι του 2010, μαζί με τον όμιλο Olayan αλλά και με άλλους ‘Έλληνες επιχειρηματίες εξαγοράζει εκ νέου την Chipita. Σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. της ΤΙΤΑΝ ΑΕ και της ΕΤΕ και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ. Κατά το παρελθόν έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών και Αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ. Είναι απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ και μιλά Αγγλικά και Ιταλικά.
Ο Θεόδωρος Τρύφων γεννήθηκε στη Μυτιλήνη Λέσβου. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Southampton,στην Αγγλία. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στο Πανεπιστήμιο του City, London Business School.
Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του στην Αγγλία εργάστηκε στην Merill Lynch, καθώς και στην Colgate Palmolive.
Το 1990-1991 εργάστηκε στην οικογενειακή του επιχείρηση, Henkel Ελλάδος, Τρύφων-Καστρίνης Α.Ε., η οποία και εξαγοράστηκε από την Henkel Γερμανίας στις αρχές του 1992.
Από το 1992 έως και σήμερα είναι μέτοχος, Αντιπρόεδρος και Συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου ELPEN. Ο όμιλος της ELPEN αποτελούμενος από τις εταιρείες ELPEN Α.Ε. φαρμακευτική βιομηχανία, ΕΝΟΡΑΣΙΣ Α.Ε. φαρμακευτική & ιατρικά υλικά - μηχανήματα και WINMEDICA Α.Ε. φαρμακευτική, έκλεισε το 2014 με τζίρο 250.000.000€, έχοντας στο δυναμικό του 840 εργαζομένους, κατέχοντας ηγετική θέση στην αγορά του φαρμάκου.
Από το 1999 έως και το 2008 διετέλεσε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). Tο 2008 έως και το 2013 συνέχισε το έργο του από τη θέση του Αντιπροέδρου και το 2014 επανεκλέχτηκε Πρόεδρος.
Από το 1999 έως και το 2003 υπήρξε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, καθώς και Μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Ο Θεόδωρος Τρύφων είναι παντρεμένος και έχει 4 παιδιά.
Γενικός Διευθυντής της Media2day Εκδοτική ΑΕ και του Euro2day.gr. Γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Χρηματοοικονομική Διοίκηση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του δραστηριότητα στα μέσα της δεκαετίας του 1980,κάνοντας ρεπορτάζ σε διάφορους τομείς ( Οικονομία, Άμυνα, Διπλωματία) σε εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά Μέσα, πριν περάσει σε επιτελικές θέσεις. Διατέλεσε αρχισυντάκτης, διευθυντής σύνταξης και υπεύθυνος έκδοσης σε όλο σχεδόν το φάσμα των δημοσιογραφικών Μέσων, πριν προχωρήσει το 2002, στη δημιουργία του Euro2day.gr, To 2014 διακρίθηκε με το βραβείο «Κωνσταντίνος Καλλιγάς» από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, ενώ φέτος τιμήθηκε με βραβείο οικονομικού ρεπορτάζ από το Ίδρυμα Μπότση.