Παπαχρήστου Γιώργος Α.
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
04/07/2011
Διάρκεια
14:17
Εκδήλωση
Οικονομικό Forum Αθηνών - Ημερίδα: Η Ελληνική Κρίση: Προτάσεις Διευθέτησης
Χώρος
Νέο Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Αθηνών
Διοργάνωση
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών Καθηγητού Ηλία Κρίσπη & Δρ. Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Εταιρεία Πολιτικού Λόγου & Προβληματισμού Θεσσαλονίκη
Κατηγορία
Οικονομία
Ετικέτες
οικονομική κρίση, ελληνικό οικονομικό χρέος, δανειακή σύμβαση
Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης (ρευστότητας ή χρέους) που χτύπησε την Ελληνική οικονομία αφθονούν. Στο οικονομικό σκέλος η αντιπαράθεση αφορά τον συνδυασμό και την χρονική ακολουθία των δημοσιονομικών μέτρων έναντι των αναπτυξιακών μέτρων. Στο χρηματοοικονομικό σκέλος η συζήτηση αφορά την τεχνική περιγραφή και τον άριστο χρόνο μιας ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους. Όχι χωρίς επιχειρήματα ορισμένοι υποστηρίζουν ότι εάν πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση, αυτή πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, κατ' άλλους μάλιστα αυτό έπρεπε να είχε ήδη συμβεί.
Το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης του Μαΐου 2010 μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ οι ιδιώτες ομολογιούχοι των οποίων οι τίτλοι ωριμάζουν απομακρύνονται σταδιακά και αντικαθιστούνται από κρατικά κεφάλαια. Στο μέλλον η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει κρατικούς πιστωτές και τους εναπομείναντες κατόχους ομολόγων που κατά όλες τις ενδείξεις θα είναι "φιλικοί". Στο βάθος αυτής της διαδρομής προς τους "φιλικούς ομολογιούχους" η αναδιαπραγμάτευση θα είναι το αποτέλεσμα όχι της αγοράς αλλά της πολιτικής όπου η χώρα μας θα πρέπει να διαμορφώσει την τακτική και τις συμμαχίες της.
Ο Γεώργιος Α. Παπαχρήστου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Διδάσκει Τραπεζική Οικονομική, Χρηματοοικονομική, Ελληνική Κεφαλαιαγορά και Διεθνείς Επενδύσεις σε προπτυχιακό επίπεδο. Το 1980 πήρε πτυχίο Οικονομικών από το ΑΠΘ και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Παρίσι. Το 1985 απέκτησε το διδακτορικό του τίτλο στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Paris I.
Έχει παρουσιάσει εργασίες του σε Συνέδρια και έχει δημοσιεύσει σε θέματα χρηματοοικονομικής, δημόσιων προσφορών, τιμολογήσεις χρεογράφων, σε θέματα αβεβαιότητας, τυχερών παιχνιδιών σε έγκυρα διεθνή περιοδικά όπως Journal of Banking and Finance, Applied Economics, Journal of Pension Economics and Finance, Applied Economics Letters, Applied Financial Economics, International Review of Economics, International Journal of Business and Economics, Ekonomia κ.α