Kennedy Duncan
Δουζίνας Κώστας
Γλώσσα
Αγγλική, Ελληνική
Ημερομηνία
15/11/2018
Διάρκεια
79:18
Εκδήλωση
Κύκλος "Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία"
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Birkbeck Institute for the Humanities
Κατηγορία
Νομική, Πολιτική, Φιλοσοφία
Ετικέτες
συνταγματισμός, μαρξισμός, ριζοσπαστική δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, πολιτική δικαιοσύνη
Τον διακεκριμένο νομικό φιλόσοφο Duncan Kennedy [Ντάνκαν Κέννεντυ] υποδέχθηκε το Megaron Plus την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Πανεπιστήμιο Λονδίνου). Ο διεθνώς καταξιωμένος αμερικανός ακαδημαϊκός, που είναι ομότιμος καθηγητής Γενικής Φιλοσοφίας Δικαίου στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, παρουσιίασε την ομιλία με θέμα «Συνταγματισμός, μαρξισμός και ριζοσπαστική δημοκρατία».
Τη συζήτηση συντονίζει ο Κώστας Δουζίνας, καθηγητής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Μπέρκμπεκ, ο οποίος έχει και την επιμέλεια του κύκλου «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία».
«Συνταγματισμός, μαρξισμός και ριζοσπαστική δημοκρατία»
Ο μαρξισμός και ο συνταγματισμός έδωσαν ζωή στον αγώνα για την κοινωνική και πολιτική δικαιοσύνη και δημιούργησαν γνώσεις και δεξιότητες που είναι τόσο σημαντικές σήμερα όσο ήταν και χθες. Κάθε ένα από αυτά τα ρεύματα σκέψης βρίσκεται σε μια φαινομενική, δίχως τέλος, κρίση ως «θεωρία». Σε αυτό το πλαίσιο, η ριζοσπαστική δημοκρατία δεν συνιστά εναλλακτική ή ένα σχέδιο αναδόμησης, αλλά ένα σύνολο προσανατολισμών προς την επιλογή, στα συντρίμμια της θεωρίας όπου η πρακτική πρωτοβουλία είναι παραδόξως παντού. Πάντα με το σύνθημα της συντροφικότητας, η δημοκρατία λέει να συμπαραταχθούμε με τους αποκλεισμένους, ο ριζοσπαστισμός λέει να αναλάβουμε το ρίσκο! Η απαισιοδοξία της διανοητικής αισιοδοξίας της βούλησης.
Ο Duncan Kennedy [Ντάνκαν Κέννεντυ] είναι ομότιμος καθηγητής Γενικής Φιλοσοφίας Δικαίου στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη των Κριτικών Νομικών Σπουδών ως διανοητικού κινήματος. Αφού ολοκλήρωσε τη θητεία του στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το 1971 άρχισε τη συνεργασία του με τη Σχολή Νομικής του Χάρβαρντ, λαμβάνοντας τον τίτλο του καθηγητή το 1976. Έχει διδάξει θέματα συμβάσεων, αδικοπραξιών, ιδιοκτησίας, καταπιστευμάτων, ιστορίας της νομικής σκέψης, δικαίου και πολιτικής για τη στέγαση χαμηλού εισοδήματος, σχέσεων Ισραήλ και Παλαιστίνης από νομική σκοπιά, παγκοσμιοποίησης του δικαίου και της νομικής σκέψης και επίσης πολιτικής για το ιδιωτικό δίκαιο. Οι δημοσιεύσεις του έχουν συμβάλει στη νομική και κοινωνική θεωρία, την ιστορία της νομικής σκέψης, τη νομική σημειωτική, το δίκαιο και τα οικονομικά, το δίκαιο των συμβάσεων και τη νομική παιδεία. Μεταξύ άλλων έχει γράψει τα Legal Reasoning: Collected Essays (Davies Group Publishers 2008) και The Rise and Fall of Classical Legal Thought (Beard Books, 1998 [1975]).
O Κώστας Δουζίνας είναι Καθηγητής Νομικής στο Κολλέγιο του Birkbeck του University of London. Έχει πραγματοποιήσει τις σπουδές του στην Αθήνα, το Λονδίνο και το Στρασβούργο, και έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Middlesex, Lancaster, Prague, Αθηνών, Griffith και Nanjung. Είναι ιδρυτικό μέλος του Critical Legal Conference, της Νομικής Σχολής του Birkbeck, αλλά και του Ινστιτούτου για Ανθρωπιστικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου του Birkbeck του οποίου είναι σήμερα Διευθυντής. Επίσης είναι αρχισυντάκτης του "Law and Critique" του διεθνούς περιοδικού για την Κριτική Νομική Σκέψη, καθώς και Διευθύνων Σύμβουλος του εκδοτικού οίκου Birkbeck Law Press. Ο Κώστας Δουζίνας έχει γράψει εκτενώς πάνω στη νομική και πολιτική φιλοσοφία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αισθητική, τη λογοτεχνία, την τέχνη και την κριτική θεωρία. Τα βιβλία του περιλαμβάνουν τα εξής: Postmodern Jurisprudence, Justice Miscarried, Law and Psychoanalysis, The End of Human Rights, Law and the Image, Critical Jurisprudence, Nomos and Aesthetics, Human Rights and Empire, Adieu Derrida, The Idea of Communism (επιμέλεια μαζί με τον Slavoj Zizek). Τα έργα του New Critical Legal Studies, The Philosophy of Human Rights and his Left and Rights κυκλοφόρησαν το 2012. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 12 γλώσσες και 4 από αυτά έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά. Μεταφράσεις των έργων του Human Rights and Empire και The Idea of Communism κυκλοφόρησαν το 2011 και το 2012 από τις Εκδόσεις Νήσος.