Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συσκευές Διεπαφής Εγκεφάλου-Μηχανής: Μελετώντας το μεγαλείο του ανθρώπινου νου

Καραμπιπέρης Πυθαγόρας

7 Ιουλίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 43:31 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 991
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, συνεχίζοντας μία μακρά παράδοση, διοργάνωσε από 4 έως 15 Ιουλίου 2016 Θερινό Σχολείο προσανατολισμού και ενημέρωσης, που απευθύνεται σε πτυχιούχους και τελειόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου καλύπτουν τις παρακάτω θεματικές περιοχές:

  • Περιβάλλον – Ενέργεια – Ασφάλεια

  • Προηγμένα Υλικά, Μικρο – Νανοτεχνολογία & Διατάξεις

  • Βασική Έρευνα στις Φυσικές Επιστήμες

  • Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

  • Επιστήμες Ζωής

  • Νέες Τεχνολογίες και Πολιτιστική Κληρονομιά.

Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου πραγματοποιήθηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες από Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού  και του ΕΚΕΦΕ ''Δ''. Επίσης στο πλαίσιο του Θ.Σ. πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του κέντρου και πρακτική εξάσκηση σε επιλεγμένα εργαστήρια.

Περίληψη της ομιλίας:

Οι συσκευές διεπαφής εγκεφάλου-μηχανής αποτελούν ένα δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και ενός υπολογιστικού συστήματος. Τέτοιες συσκευές έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά πολύτιμες στην αναγνώριση, χαρτογράφηση, και υποβοήθηση γνωσιακών και κινησιακών λειτουργιών.
 

Μετά από μία σύντομη εισαγωγή στη λειτουργία των συσκευών διεπαφής εγκεφάλου-μηχανής και την επίδειξη χρήση τους, η παρουσίαση επικεντρώνεται στη χρησιμοποίησή τους για την ανάλυση περίπλοκων ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως είναι τα συναισθήματα ή η εκδήλωση δημιουργικής σκέψης, όπως και στις δυνατότητες χρησιμοποίησης των ευρημάτων σε διαφορετικά περιβάλλοντα (εκπαίδευση, πρόληψη ατυχημάτων κ.α.).

Καραμπιπέρης Πυθαγόρας Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Καραμπιπέρης Πυθαγόρας, κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα από το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, του Πανεπιστημίου Πειραιώς (2011), Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης Ηλεκτρονικού Μηχανικού & Μηχανικού Υπολογιστών (M.Sc in Electronics and Computer Engineering) από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης (2002) και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Επιχειρησιακή Έρευνα (M.Sc in Operational Research) από το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης (2002). Επίσης κατέχει Δίπλωμα του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης (2000).

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη θεματική περιοχή των Αρχιτεκτονικών Υπηρεσιο-κεντρικών Συστημάτων Η-Μάθησης Επόμενης Γενιάς και των Προσαρμοζόμενων και Ευφυών Εκπαιδευτικών Συστημάτων Υπερμέσων. Είναι συγγραφέας περισσότερων από 40 δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια με περισσότερες από 200 γνωστές ετεροαναφορές (h-index: 10).

Έχει βραβευτεί για τις επιστημονικές του επιδόσεις από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, και έχει λάβει το Best Paper Award in IEEE International Conference on Advanced Learning Technologies ICALT04, Joensuu, Finland, August 2004.

Σχετικές ομιλίες