Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συζήτηση για την ψευδοεπιστήμη

Πλειώνης Μανώλης, Τραχανάς Στέφανος, Τόμπρας Γεώργιος, Βασιλάκος Σπύρος

27 Ιουνίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:26:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 5129
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η συζήτηση για την ψευδοεπιστήμη πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου 2019 στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο πλαίσιο των Θεματικών Βραδιών Λόγου που συνδιοργανώνει με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Ομιλητές:
Μανώλης Πλειώνης, Καθηγητής Αστρονομίας Α.Π.Θ., Διευθυντής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Στέφανος Τραχανάς, Φυσικός, επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής του Κέντρου Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis
Γιώργος Τόμπρας, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση (ΕΕΦΕΕ).

Τη συζήτηση συντόνισε ο Σπύρος Βασιλάκος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μανώλης Πλειώνης -  Αστροφυσική και ψευδοεπιστήμη

Γίνεται αναφορά στην διαχρονική εμπλοκή μεταξύ της αστρονομίας και ψευδοεπιστημονικών προσεγγίσεων ακουμπώντας ακροθιγώς την φιλολογία σχετικά με εξωγήινους/UFO και με την αστρολογία.

Στέφανος Τραχανάς - Κβαντικοί γιατροί και κβαντικοί προφήτες: Μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού για τη Νέα Εποχή!

Με σκωπτική µάλλον διάθεση, η σύντοµη αυτή οµιλία περιγράφει το κυρίαρχο ρεύµα στη σύγχρονη ψευδοεπιστήµη που χρησιµοποιεί την κβαντοµηχανική -την πιο επιτυχηµένη θεωρία της µοντέρνας φυσικής- ως περιτύλιγµα για τους πιο εξωφρενικούς ισχυρισµούς που εκτείνονται από «επιστηµονικές» αποδείξεις για την αθανασία της ψυχής και την ύπαρξη Θεού έως την υπόσχεση για κβαντικές αυτοθεραπείες από πάσαν νόσον. Η οµιλία καταλήγει µε µελαγχολικές διαπιστώσεις για την κατάσταση των πραγµάτων στη χώρα µας.

Γεώργιος Τόμπρας - Ψευδοεπιστήμη και η θεσμική ευθύνη απέναντί της

Δίνοντας μια πολύ σύντομη περιγραφή και παραδείγματα απλών εκφράσεων που ανοίγουν το δρόμο για τη διείσδυση της ψευδοεπιστήμης στην καθημερινή ζωή, η παρέμβαση αποσκοπεί στην ανάδειξη του ρόλου που οφείλει να έχει η οργανωμένη κοινωνία μέσω των θεσμικών της φορέων και κυρίως της εκπαίδευσης στην αντιμετώπισή της.

Πλειώνης Μανώλης Καθηγητής Αστρονομίας, Α.Π.Θ. - Πρόεδρος Δ.Σ., Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Είναι Καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, επισκέπτης Καθηγητής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής, Οπτικής & Ηλεκτρονικής ΙΝΑΟΕ του Μεξικού από το 2002, Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ και Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και έλαβε πτυχίο στα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διδακτορικό στην Παρατηρησιακή Κοσμολογία το 1989 από το Πανεπιστήμιο Sussex της Αγγλίας με επιβλέποντα Καθηγητή τον John Barrow. Υπήρξε μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Διεθνές Ερευνητικό κέντρο SISSA της Ιταλίας για 5 περίπου χρόνια και στο Διεθνές Κέντρο Θεωρητικής Φυσικής ICTP για 1 χρόνο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1995 ως Ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών όπου και παρέμεινε έως το 2012.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 επιστημονικά άρθρα αλλά και πολλά άρθρα εκλαΐκευσης της επιστήμης, ενώ έχει επιβλέψει πολλές διδακτορικές διατριβές και διατριβές Master. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της «Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας» (για 3 διετείς θητείες) και Αντιπρόεδρος του ΔΣ για μια ακόμα θητεία. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της «Ελληνικής Εταιρείας για την Βαρύτητα, Σχετικότητα και Κοσμολογία» για μια θητεία.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με Παρατηρησιακή Κοσμολογία, Μεγάλης Κλίμακας Δομή του Σύμπαντος και Εξωγαλαξιακή Αστροφυσική.

Τραχανάς Στέφανος Φυσικός - Συγγραφέας - Διευθυντής Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Ο Στέφανος Τραχανάς σπούδασε Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μετά θεωρητική φυσική στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών "Δημόκριτος" και στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Harvard. Διδάσκει, μεταξύ άλλων, κβαντική φυσική και διαφορικές εξισώσεις στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1983 έως σήμερα.

Είναι συγγραφέας έντεκα πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στα παραπάνω πεδία, καθώς και των βιβλίων Το φάντασµα της όπερας: Η επιστήµη στον πολιτισµό µας, Το αµάρτηµα της Εύας: Φυσική κάτω από τ’ άστρα και δηµιουργική µάθηση και Ο Κύκλος: Επιστήμη και Δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς, τα οποία απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό. Τέλος, το βιβλίο του, An Introduction to Quantum Physics, κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Wiley.

Εδώ και πολλά χρόνια, τα βιβλία του είναι τα βασικά εγχειρίδια για τη διδασκαλία του αντικειμένου τους στις σχολές Θετικών Επιστημών και τα Πολυτεχνεία της χώρας. Ως ιδρυτικό μέλος και διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης μέχρι το 2013 είχε τη βασική ευθύνη για τη δημιουργία του πρώτου πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου της χώρας.

Για το έργο του στις ΠΕΚ του απονεμήθηκε το 2009 το εκδοτικό βραβείο του περιοδικού “Διαβάζω”. Το 2003 ανακηρύχτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ το 2012 του απονεμήθηκε το εθνικό «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Β. Ξανθόπουλου-Στ. Πνευματικού» που επιδίδεται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Για το σύνολο της προσφοράς του τιµήθηκε το 2015 µε τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Φοίνικα της Ελληνικής Δηµοκρατίας.

Τα τελευταία χρόνια το όνειρό του είναι η διαδικτυακή εκπαίδευση και το νέο είδος εκπαιδευτικού υλικού που θα χρειαστεί για να την στηρίξει. Πιστεύει ότι η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει έξω από τις επαναστατικές αλλαγές που συντελούνται αλλού σε αυτό το θέμα και γι' αυτόν το σκοπό πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Mathesis —ενός ιδιαίτερου τμήματος των ΠΕΚ— στο οποίο και προσφέρει εθελοντικά την εργασία του τόσο ως διευθυντής του (πλήρους απασχόλησης) όσο και ως δάσκαλος ή συγγραφέας. Η επιτυχία του «πειράματος» είναι το προσωπικό του στοίχημα για τα επόμενα χρόνια.

Τόμπρας Γεώργιος Καθηγητής Ηλεκτρονικής Φυσικής - Διευθυντής Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής - Πρόεδρος, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ -Πρόεδρος, Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση (ΕΕΦΕΕ)

Ο Γεώργιος Τόμπρας διδάσκει θέματα Ηλεκτρονικής και Τηλεπικοινωνιών στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και είναι συγγραφέας του βιβλίου «Εισαγωγή στην Ηλεκτρονική». Το ερευνητικό του ενδιαφέρον είναι στραμμένο σε θέματα Επικοινωνιών Κινητών Σταθμών, Οπτικών Επικοινωνιών καθώς και σε θέματα έρευνας στην Εκπαίδευση στη Φυσική. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 130 επιστημονικές εργασίες σε έγκυρα διεθνή περιοδικά και συνέδρια. Είναι επίσης μέλος συντακτικών επιτροπών διεθνών επιστημονικών περιοδικών και επιτροπών διεθνών συνεδρίων, μέλος των επιστημονικών ενώσεων IEEE (Senior Member) και ΑΕS, καθώς και ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής για την Επιστήμη και Εκπαίδευση (ΕΕΦΕΕ).

Σπουδές
Πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής, Σ.Θ.Ε., Α.Π.Θ, 1979
M.Sc. in Electronics, University of Southampton, UK, 1981
Διδάκτωρ του Τμήματος Φυσικής, Σ.Θ.Ε., Α.Π.Θ, 1988

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα
Ανάλυση και σύνθεση αναλογικών και ψηφιακών κυκλωμάτων
Μελέτη αρχών λειτουργίας και χαρακτηριστικών συστημάτων επικοινωνιών κινητών σταθμών
Μελέτη συστημάτων Δέλτα και Σίγμα-Δέλτα Διαμόρφωσης
Μελέτη συστημάτων συλλογής και επεξεργασίας σημάτων
Χάος σε ηλεκτρονικά και τηλεπικοινωνιακά συστήματα
Οπτικές επικοινωνίες στον ελεύθερο χώρο
Μελέτη και σχεδίαση ενισχυτικών διατάξεων και διατάξεων επεξεργασίας ακουστικών σημάτων

Βασιλάκος Σπύρος Διευθυντής, Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ), Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών - Διευθυντής Ερευνών, Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών

Ο Σπύρος Βασιλάκος είναι διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και διευθυντής ερευνών στο κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών. Επίσης είναι πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής, η οποία είναι συμβουλευτικό όργανο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας για θέματα Αστρονομίας και Αστροφυσικής και εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στη διεθνή Αστρονομική ένωση.

Ο Σπύρος Βασιλάκος σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στη συνέχεια έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Αστρονομία και διδακτορικό στην Αστροφυσική Κοσμολογία από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Η διδακτορική του διατριβή απέσπασε το βραβείο της καλύτερης διατριβής για το έτος 2000 από την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία. Μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Cambdridge UK (Απρίλιος 1998) με ενίσχυση από το Βρετανικό συμβούλιο. Στη συνέχεια υπήρξε υπότροφος του Ηνωμένου Βασιλείου με τη διεθνούς φήμης υποτροφία της θεωρητικής φυσικής και Αστρονομίας (PPARC), καθώς και του Ολλανδικού Κράτους με τη διεθνούς φήμης υποτροφία της θεωρητικής Αστροφυσικής NOVA. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Φυσικής του Imperial College London (UK), στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο τμήμα Μαθηματικών και Φυσικών επιστημών του Πανεπιστημίου Groningen (Ολλανδία) και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (Ισπανία). Διδάσκει το μάθημα της Κοσμολογίας και της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των τμημάτων Φυσικής και Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει επιβλέψει αρκετές διδακτορικές, μεταπτυχιακές και προπτυχιακές διατριβές σε ερευνητικά θέματα του χώρου της Κοσμολογίας και της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα ερευνητικών εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές διεθνούς κύρους. Τα έτη 2013, 2014 και 2017 έλαβε συνεχόμενες τιμητικές διακρίσεις στον διεθνούς φήμης διαγωνισμό έρευνας βαρύτητας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ: ''2013, 2014 and 2017 Essay Competition of Gravity Research Foundation''.

Σχετικές ομιλίες