Βαγενάς Νάσος
Πασχάλης Μιχαήλ
Γαραντούδης Ευριπίδης
Κοσμόπουλος Δημήτρης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
19/03/2019
Διάρκεια
00:47:05
Εκδήλωση
Ανδρέας Κάλβος Ποιητής και Λόγιος
Χώρος
Κεντρικό κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Διοργάνωση
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας - Τμήμα Φιλολογίας - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μουσείο Μπενάκη
Περιοδικό Νέα Ευθύνη
Κατηγορία
Λογοτεχνία, Εκπαίδευση
Ετικέτες
Ανδρέας Κάλβος, ποιητής, λόγιος, Ανδρέας Κάλβος. Έργα, Ανδρέας Κάλβος. Έργα. Τόμος Β΄, πεζά κείμενα
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, το Μουσείο Μπενάκη και το περιοδικό "Νέα Ευθύνη", με αφορμή τα 150 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Κάλβου, οργάνωσαν επιστημονική εκδήλωση την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του.
Συμμετείχαν έγκριτοι νεοελληνιστές και μελετητές του Κάλβου, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ήδη συνεισφέρει στο πρόγραμμα της έκδοσης των Έργων του (κατά αλφαβητική σειρά: Δημήτρης Αρβανιτάκης, Νάσος Βαγενάς, Ευριπίδης Γαραντούδης, Αγγέλα Γιώτη, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Κωνσταντίνος Μπελέζος, Λίνος Μπενάκης, Γιάννης Ξούριας, Σπύρος Ν. Παππάς και Μιχαήλ Πασχάλης).
Η εκδήλωση, που ήταν διαρθρωμένη σε τρία μέρη, στοχεύει στην ανάπτυξη του προβληματισμού γύρω από τη σημασία του έργου του Κάλβου, ως ιταλόγλωσσου και ελληνόγλωσσου ποιητή και λογίου, θεωρημένου από τη σημερινή σκοπιά: ποιες πλευρές του έργου του εξακολουθούν να μας ενδιαφέρουν σήμερα, από αισθητική και στοχαστική σκοπιά, και γιατί; Η εις βάθος ιστορικοποίηση του καλβικού έργου, ενταγμένου στις πολιτισμικές και ιδεολογικές συνθήκες της εποχής του, έτσι όπως επιτυγχάνεται από την έκδοση των Έργων, το φωτίζει με τρόπο διαφορετικό, αποκαλύπτοντάς μας έναν περισσότερο σύνθετο Κάλβο από αυτόν που γνωρίσαμε στο παρελθόν;
Ο Νάσος Βαγενάς γεννήθηκε στη Δράμα το 1945. Σπούδασε φιλολογία. Έχει δημοσιεύσει ένδεκα ποιητικές συλλογές, ένα βιβλίο με πεζά και οκτώ βιβλία με δοκίμια και μελέτες πάνω σε θέματα λογοτεχνίας. Είναι ομότιμος καθηγητής της Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Μιχαήλ Πασχάλης είναι Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει εκδώσει, επιμεληθεί ή συνεπιμεληθεί δεκαέξι βιβλία και έχει συγγράψει πάνω από εκατόν ενενήντα άρθρα και βιβλιοκρισίες για την ελληνορωμαϊκή λογοτεχνία και την πρόσληψή της, τη νεοελληνική λογοτεχνία και τις ευρωπαϊκές λογοτεχνίες. Οι νεοελληνικές μελέτες του περιλαμβάνουν τα εξής βιβλία: Ξαναδιαβάζοντας τον Κάλβο: Ο Ανδρέας Κάλβος, η Ιταλία και η αρχαιότητα (ΠΕΚ 2013, β΄ έκδοση 2016), που τιμήθηκε με το βραβείο δοκιμίου της Ακαδημίας Αθηνών και με το βραβείο του Αναγνώστη· Από τον Όμηρο στον Σαίξπηρ: μελέτες για τα κρητικά μυθιστορήματα του Νίκου Καζαντζάκη (ΕΚΙΜ 2015)· Γύρω από τη γένεση της Κρητικής Λογοτεχνίας της Ακμής: Ο ρόλος των τοπικών Ακαδημιών (ΠΕΚ 2023). Επίκειται η έκδοση δεύτερου βιβλίου για τον Κάλβο με τίτλο Ο αινιγματικός Ανδρέας Κάλβος.
Michael Paschalis is Professor Emeritus of Classics at the University of Crete. He has published and (co-)edited sixteen books and written over one hundred ninety articles and reviews on Greco-Roman literature and its reception, Modern Greek literature as well as on Italian, English and French literature. His Modern Greek publications include the following books: Re-reading Kalvos: Andreas Kalvos, Italy and Greco-Roman Antiquity (CUP 2013, 2nd edition 2016; Academy of Athens award); From Homer to Shakespeare: Studies on Kazantzakis’ Cretan Novels (SCHS 2015); On the Birth of Cretan Renaissance Literature: The Role of Local Academies (CUP 2023). A second book on Kalvos entitled The Enigmatic Andreas Kalvos is expected in 2025 by CUP.
Ο Ευριπίδης Γαραντούδης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1964 και είναι Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης τα τελευταία 11 χρόνια εργάζεται ως συμβασιούχος καθηγητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν την ελληνική λογοτεχνία, ιδίως την ποίηση, από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Έχει γράψει ή επιμεληθεί 23 βιβλία με θέματα του γνωστικού αντικειμένου του. Οι μελέτες του σε περιοδικά, εφημερίδες και συλλογικούς τόμους ανέρχονται σε περίπου 230. Έχει συμμετάσχει σε 50 επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε 11 ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα με την ιδιότητα του επιστημονικού υπευθύνου ή του ερευνητή. Έχει δημοσιεύσει, επίσης, δύο ποιητικά βιβλία. Βασικά βιβλία του: Πολύτροπος αρμονία. Mετρική και ποιητική του Kάλβου. Hράκλειο, Πανεπιστημιακές εκδόσεις Kρήτης – Στέγη Kαλών Tεχνών και Γραμμάτων 1995. Oι Eπτανήσιοι και ο Σολωμός. Όψεις μιας σύνθετης σχέσης (1820-1950), Aθήνα, Eκδόσεις Kαστανιώτη 2001. Γιώργος Χειμωνάς, Πεζογραφήματα, Εισαγωγή-Επιμέλεια-Χρονολόγιο [βίου και έργου]: Ευριπίδης Γαραντούδης, Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτης 2005. Ο Παλαμάς από τη σημερινή σκοπιά. Όψεις της ποίησής του και της σύγχρονης πρόσληψής της, Αθήνα, Καστανιώτης 2005. Από τον μοντερνισμό στη σύγχρονη ποίηση (1930-2006), Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη 2007. Η ελληνική ποίηση του 20ού αιώνα. Μια συγχρονική ανθολογία, Επιμέλεια-ανθολόγηση Ευριπίδης Γαραντούδης, Αθήνα, Μεταίχμιο 2008. Έλληνες ποιητές του μεταιχμίου (1880-1930). Ερμηνευτικές και γραμματολογικές (ανα)θεωρήσεις, Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη 2012.
Ο Δημήτρης Κοσμόπουλος γεννήθηκε το 1964 στο Κοντογόνι (Παπαφλέσσα) Πυλίας στη Μεσσηνία. Είναι ποιητής, δοκιμιογράφος και Διευθυντής του περιοδικού Νέα Ευθύνη. Zει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 2005 του απονεμήθηκε το βραβείο λυρικού ποιητή «Λάμπρος Πορφύρας» της Ακαδημίας Αθηνών. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ευρωπαϊκές γλώσσες και στα αραβικά, και έχουν συμπεριληφθεί σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες.
Έχει εκδώσει τα ποιητικά βιβλία: Λατομείο, Εκδ. Κέδρος,(α΄ έκδ. 2002, β΄ έκδ. 2003), Του Νεκρού Αδελφού, Εκδ. Κέδρος (α΄ έκδ. 2003, β΄έκδ. 2005), Πουλιά της Νύχτας, Εκδ. Κέδρος, (2005), Ανάστασις του Ανδρέα Ταρκόφσκι, Εκδ. Ερατώ, (2008), Βραχύ χρονικό, Εκδ. Κέδρος 2009, Κρούσμα, (μια ποιητική συνομιλία με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη), Εκδ. Κέδρος 2011 (β΄έκδοση, Απρίλιος 2011). Επίσης έχει εκδώσει τα βιβλία δοκιμίων: Τα όρια της φωνής-Δοκίμια για την νεοελληνική λογοτεχνία, Εκδ. Κέδρος (2006), Η πτήση του ιπταμένου-Ένα δοκίμιο ποιητικής, Εκδ. Ίνδικτος, (2007).
Με θέματα σχετικά από τον χώρο του δοκιμίου και της κριτικής κυκλοφόρησαν τρία βιβλία του: Τα όρια της φωνής (2006), Η πτήση του ιπτάμενου, Μια εισαγωγή στην ποίηση του Νάσου Βαγενά (2007), Ο απόκρημνος λυρισμός, Μελέτες για την ποίηση του Ηλία Λάγιου (2008).
Έχει συνεργαστεί με ποιήματα, δοκίμια και μεταφράσεις του, με τα περιοδικά: Νέα Εστία, Λέξη, Δέντρο, Εντευκτήριο, Τα Ποιητικά, Μανιφέστο, Σύναξη και άλλα, και με τις εφημερίδες Βήμα, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, κ.ά..