Υφαντής Κωνσταντίνος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
20/04/2016
Διάρκεια
16:17
Εκδήλωση
Η αποσταθεροποίηση της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής: Αίτια και προοπτικές
Χώρος
Υπουργείο Εξωτερικών
Διοργάνωση
Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
Μέση Ανατολή, αποσταθεροποίηση, Συρία, Ιράκ
Η Ελληνική Εταιρία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων διοργάνωσε την Τετάρτη 20 Απριλίου ημερίδα στο Υπουργείο Εξωτερικών με θέμα "Η αποσταθεροποίηση της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής: Αίτια και προοπτικές". Την ημερίδα παρακολούθησαν 350 νέοι επιστήμονες, ερευνητές και άλλοι ενδιαφερόμενοι ενώ στις εργασίες της συμμετείχαν ακαδημαϊκοί από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Οι θεματικές που εξετάστηκαν αφορούσαν τους πολέμους Συρίας και Ιράκ καθώς επίσης και τις προκλήσεις των πολυεθνικών / πολυθρησκευτικών κρατών. Επίτιμος προσκεκλημένος και κύριος ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής Nicholas Onuf του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλώριδα των ΗΠΑ και υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright στο Πάντειο πανεπιστήμιο.
Η ομιλία του Κωνσταντίνου Υφαντή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 3ης συνεδρίας με θέμα "Οι προκλήσεις των πολυεθνικών / πολυθρησκευτικών κρατών".
Ο Κωνσταντίνος Υφαντής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Bradford του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου και αναγορεύθηκε διδάκτορας (1993).
Εργάστηκε ως Λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στα Πανεπιστήμια Bradford (1991-1993) και Portsmouth (1993-1995). Το 1998 ήταν Επισκέπτης Ερευνητής στο Center for Political Studies, Πανεπιστήμιο Michigan, Ann Arbor, το 2002 Fulbright Visiting Scholar στη John F. Kennedy School of Government, Πανεπιστήμιο Harvard, και το 2009 ήταν IAA Senior Research Fellow, στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE. Το 2002 συμμετείχε στο Groupe de Réflexion Européen, του Conseil Economique de la Défense (CED), του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (2005-2007), και άμισθος Επιστημονικός Διευθυντής του Επιστημονικού Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού του Υπουργείου Εξωτερικών (2004-2007).
Διδάσκει στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Kadir Has Üniversity, στην Τουρκία.
Είναι Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του ΕΚΠΑ.
Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνείς συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά, όπως Global Review, Democratization, Turkish Studies, Southeast European and Black Sea Studies, Perceptions, International Journal, Balkan and Near East Studies, κ.ά.