Ollat Nathalie
Rochard Joël
Σταυρακάκης Μανόλης
Καραμάνος Ανδρέας
Γλώσσα
Γαλλική, Ελληνική
Ημερομηνία
23/04/2015
Διάρκεια
02:02:44
Εκδήλωση
Ελιά και αμπέλια: Η μεσογειακή γεωργία απέναντι στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής
Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος - Auditorium Theo Angelopoulos
Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Κατηγορία
Περιβάλλον, Οικονομία
Ετικέτες
Άμπελος, αμπελοκαλλιέργεια, οινοπαραγωγή, Μεσόγειος, κλιματική αλλαγή, υπερθέρμανση του πλανήτη, αμπέλια
Η ιστορία της αμπέλου ταυτίζεται με την ιστορία της λεκάνης της Μεσογείου. Παρόλα αυτά, οι επιστημονικές μελέτες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος επισημαίνουν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη ίσως ξεπεράσει τους 4°C έως το τέλος του αιώνα. Οι επιπτώσεις που επιφέρει η αλλαγή του κλίματος στην οινοπαραγωγή στη Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα σοβαρές αν αναλογιστούμε τον πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό ρόλο του κρασιού και του αμπελοοινικού κλάδου στην περιοχή αυτή. Έλληνες και Γάλλοι εμπειρογνώμονες αντιπαραβάλλουν τις έρευνές τους σχετικά με το μέλλον αυτής της αρχαίας καλλιέργειας, μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας.
Συζητούν οι:
Nathalie Ollat, Ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Αγροτικής Έρευνας της Γαλλίας (INRA)
Joël Rochard, Διευθυντής του τομέα Βιώσιμης Ανάπτυξης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου, Αντιπρόεδρος της ομάδας για το κλίμα του Διεθνή Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, αλλά και ο ίδιος οινολόγος και αμπελουργός.
Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συγγραφέας του έργου Αμπελουργία (εκδ. Τροπή)
Συντονιστής: Ανδρέας Καραμάνος, Ομότιμος Καθηγητής, τέως Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
To Blod ευχαριστεί το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για την παραχώρηση του video της εκδήλωσης.
Ο Joël Rochard είναι Διευθυντής του τομέα Βιώσιμης Ανάπτυξης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου και Αντιπρόεδρος της ομάδας για το κλίμα του Διεθνή Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου. Είναι, επίσης, οινολόγος και αμπελουργός.
Ο Μανόλης Ν. Σταυρακάκης είναι πτυχιούχος και διδάκτορας της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών και ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μεταξύ των ερευνητικών και εκπαιδευτικών πεδίων της επιστημονικής του σταδιοδρομίας σημαντική θέση κατέχουν αφενός η περιγραφή, η ταυτοποίηση και η διάκριση των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου, αρχικά με την αμπελογραφική μέθοδο, στη συνέχεια με τη χρήση βιοχημικών δεικτών και πρόσφατα με τις μοριακές μεθόδους, και αφετέρου η εφαρμογή της κλωνικής επιλογής για την ανάδειξη των πολυτιμότερων κλώνων του ελληνικού αμπελώνα. Για τα θέματα αυτά έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών.
Παράλληλα έχει συμβάλει, ως επιστημονικός υπεύθυνος, στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων του ελληνικού αμπελώνα, με την εκπόνηση και την εφαρμογή μελετών και ερευνητικών προγραμμάτων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται: η γενετική και η αμπελογραφική μελέτη των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου που συμμετείχαν στην παραγωγή του Μαλβαζία οίνου, ο προσδιορισμός του βαθμού γενετικής συγγένειας των μοσχάτων ποικιλιών αμπέλου, η καταγραφή, η αμπελογραφική και η γενετική μελέτη των ελληνικών ποικιλιών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, η μελέτη αναμπέλωσης του κρητικού αμπελώνα, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών του αμπελώνα Τιρνάβου από τον παγετό το 2002, η μελέτη αναμπέλωσης των αμπελουργικών περιοχών της Πελοποννήσου που πλήγηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007 κ.ά.
Μεταξύ άλλων έχει συμμετάσχει, ως συντονιστής ή μέλος, σε διεπιστημονικές και ερευνητικές επιτροπές, καθώς και σε ομάδες εργασίας με αντικείμενο ζητήματα του αμπελουργικού και αμπελοοινικού τομέα και έχει διατελέσει εθνικός εκπρόσωπος στον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV).
Ο Ανδρέας Καραμάνος είναι αριστούχος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Reading. Είναι από το 1981 Καθηγητής της Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο εξελέγη Αντιπρύτανης (1991-1997) και Πρύτανης (2000-2004). Ανέλαβε το αξίωμα του Γεν. Γραμματέα στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά την κρίσιμη περίοδο των θεσμικών αλλαγών (2004-2007). Διατέλεσε επίσης Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων (2003), τακτικό μέλος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών ΔΕΠ (2003-2004), εκπρόσωπος της Συνόδου των Πρυτάνεων στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (2003-2004) και μέλος του Δ.Σ. του ΔΙΚΑΤΣΑ (1997-2000). Έχει εκλεγεί δύο φορές (2005 και 2008) ομόφωνα από εκπροσώπους 56 χωρών Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Εκπαίδευσης για Αειφόρο Ανάπτυξη της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του Ο.Η.Ε. Έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε Συμβούλια Υπουργών Παιδείας της Ε.Ε., σε συναντήσεις του Ο.Ο.Σ.Α. και στη Γενική Συνέλευση της UNESCO (2005). Έχει συγγράψει 4 βιβλία και πολλά άρθρα και μονογραφίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά Ακαδημιών, κεφάλαια σε ξένα συλλογικά έργα και εγκυκλοπαίδειες. Έχει προταθεί από την Ακαδημία Αθηνών ως υποψήφιος της Ελλάδος για το Διεθνές Βραβείο Βertebo της Σουηδικής Ακαδημίας (1999) και μια μονογραφία του έχει βραβευθεί πρόσφατα από την Ακαδημία Αθηνών.