Κούρκουλας Δημήτρης
Reljic Dusan
Surroi Veton
Flessenkemper Tobias
Κοππά Μαριλένα
Παπαγεωργίου Γιάννης
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
02/06/2017
Διάρκεια
76:51
Εκδήλωση
Τα άγνωστα Βαλκάνια (διήμερο αφιέρωμα)
Χώρος
Hub Events
Διοργάνωση
Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
Βαλκάνια, Δυτικά Βαλκάνια, δημοκρατικοί θεσμοί, πολιτικές ελευθερίες, διχασμός, πόλωση, απολυταρχισμός
Το πρόγραμμα Νοτιoανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ σε συνεργασία με την Inter Alia και το KFOS εξερευνά τα "Άγνωστα Βαλκάνια" μέσα από συζητήσεις με διακεκριμένους καθηγητές, αναλυτές και διπλωμάτες από την περιοχή των Βαλκανίων. Επιπλέον, σε μία απόπειρα συνολικής προσέγγισης των ‘Άγνωστων Βαλκανίων’, το πρόγραμμα των συζητήσεων πλαισιώνεται από πολιτιστικό περιεχόμενο σχετικό με την περιοχή.
Το Blod βιντεοσκόπησε και αναρτά τις ομιλίες και τις συζητήσεις της πρώτης ημέρας του διήμερου αυτού αφιερώματος.
Τα Βαλκάνια σε αναταραχή: Έχει πλέον στρατηγική η Ε.Ε. για την περιοχή;
Τα Δυτικά Βαλκάνια φαίνονται να βρίσκονται σε μια υφέρπουσα αναταραχή, τη δυσκολότερη από το τέλος των πολέμων στη Γιουγκοσλαβία. Υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και των πολιτικών ελευθεριών, οικονομικό αδιέξοδο, εθνοτικός διχασμός και πολιτική πόλωση, απολυταρχισμός σε άνοδο και αυξανόμενη δημοφιλία μη δημοκρατικών καθεστώτων. Αυτή φαίνεται να είναι η επικρατούσα κατάσταση στην περιοχή. Άραγε εξακολουθεί να είναι η ένταξη στην Ε.Ε. μια ρεαλιστική προοπτική; Έχει ακόμη η Ε.Ε. επαρκείς απαντήσεις σε αυτά τα προβλήματα και τους δίνει τη δέουσα σημασία; Οι ομιλητές μας είναι κορυφαίοι αναλυτές και τέως διαμορφωτές πολιτικής με ευρύτατη εμπειρία στην πολιτική της Ε.Ε. και των Βαλκανίων. Θα διατυπώσουν τις απόψεις τους για τη σημερινή κατάσταση στην περιοχή και την αντίδραση της Ευρώπης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Βαλκάνια.
Ο Δημήτρης Κούρκουλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1972-1977), με μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και της Κολωνίας στο Διοικητικό και Οικονομικό Δίκαιο (1978-1981).
Από το 1981 είναι στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ασχολείται με τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διετέλεσε μέλος του Γραφείου της Ελληνίδας Επιτρόπου Β. Παπανδρέου, όπου χειρίστηκε θέματα εξωτερικής πολιτικής (1989-1993).
Το 1987 αποσπάστηκε από την Ε.Ε. στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επί Υπουργίας Θ. Πάγκαλου και ασχολήθηκε, υπό τον Γιάννο Κρανιδιώτη, με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τότε και στην πολυετή θητεία του στις Βρυξέλλες διετέλεσε πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λίβανο (1997-2001), στην Σόφια, Βουλγαρία (2001 – 2006) και στο Σεράγεβο, Βοσνία (2006 – 2010).
Διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών. Μέχρι την υπουργοποίησή του ήταν διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπεύθυνος για την πολιτική και στρατηγική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία.
Ο Δρ. Dušan Reljić είναι επικεφαλής από το 2013 στο Γραφείο των Βρυξελλών του Γερμανικού Ινστιτούτου για τις Διεθνείς Σχέσεις και την Ασφάλεια που εδρεύει στο Βερολίνο.
Ο Dušan Reljić εργάζεται πάνω σε θέματα διεθνών σχέσεων και ασφάλειας με εστίαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ασχολείται επίσης με τον εκδημοκρατισμό, τα θέματα μετάβασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, τον εθνικισμό και την εθνοτική σύγκρουση καθώς επίσης και την πολιτική επικοινωνία και την απόδοση των μέσων ενημέρωσης σε καταστάσεις έντασης και σύγκρουσης.
Μεταξύ των ετών 2003 και 2013, ο Dušan ήταν ερευνητικός συνεργάτης στο τμήμα SWP της ΕΕ για τις Εξωτερικές Σχέσεις. Προηγουμένως, ήταν ερευνητής και ακολούθως επικεφαλής του Προγράμματος Μέσων Ενημέρωσης και Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τα Μέσα Ενημέρωσης που εδρεύει στο Dusseldorf (1996-2003). Πριν υπήρξε, μεταξύ άλλων, αρχισυντάκτης στο Radio Free Europe του Μονάχου, ξένος συντάκτης στην εβδομαδιαία εφημερίδα Vreme του Βελιγραδίου και συν-ιδρυτής του Πρακτορείου Beta Press Agency στο Βελιγράδι κατά τα κρίσιμα έτη 1991-1993.
Η Μαριλένα Κοππά είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.
Υπήρξε μέλος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Οκτώβριο του 2007 έως τον Ιούλιο του 2014. Ήταν Αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας από το Νοέμβριο του 2007 και Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας από τον Ιανουάριο του 2012. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Διετέλεσε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Ιούλιο του 2011 έως το Μάρτιο του 2013.
Πριν την εκλογή της στο Ευρωκοινοβούλιο, διετέλεσε υπεύθυνη του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινωνικής Ένταξης και Μετανάστευσης του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών Ανδρέας Παπανδρέου (ΙΣΤΑΜΕ). Υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ από το 2005 έως το 2013 και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου από το 2005 έως το 2008 και από το 2011 έως το 2012.
Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και Ακαδημαϊκή Σταδιοδρομία
Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ Συγκριτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Paris–X Nanterre (1991). Για χρόνια εργάστηκε ως ειδική σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και διεύρυνσης.
Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Το συγγραφικό της έργο εστιάζει στο χώρο του εθνικισμού, των μειονοτήτων και της ευρωπαϊκής πολιτικής με έμφαση στη συγκριτική προσέγγιση.
Έχει γράψει σειρά άρθρων για θέματα διεθνούς πολιτικής και τρία βιβλία για την περιοχή των Βαλκανίων και συγκεκριμένα: «Μια Εύθραυστη Δημοκρατία: Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον» (εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 1994), «Οι μειονότητες στα μετα-κομμουνιστικά Βαλκάνια» (εκδόσεις Νέα Σύνορα-Λιβάνη, Αθήνα, 1997), «Η συγκρότηση των κρατών στα Βαλκάνια» (εκδόσεις Νέα Σύνορα-Λιβάνη, Αθήνα, 2002).
Μιλά Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Βουλγαρικά και Σερβικά.