Rosanvallon Pierre
Σωτηρόπουλος Δημήτρης
Γλώσσα
Γαλλική, Ελληνική
Ημερομηνία
07/11/2017
Διάρκεια
59:18
Εκδήλωση
Κύκλος ομιλιών "Σύγχρονη σκέψη"
Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Auditorium Theo Angelopoulos)
Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Κατηγορία
Πολιτική
Ετικέτες
Σύγχρονη σκέψη, δημοκρατία, 21ος αιώνας, αντιπροσώπευση, διακυβέρνηση
Τα πολιτικά καθεστώτα μας αποκαλούνται δημοκρατικά επειδή η νομιμότητά τους επικυρώνεται από τις κάλπες. Όμως οι πολίτες δεν αισθάνονται ότι κυβερνώνται δημοκρατικά, αν η δράση των κυβερνώντων δεν υποβάλλεται σε σαφώς προκαθορισμένους κανόνες διαφάνειας, υπευθυνότητας, αξιολόγησης, λογοδοσίας, ανταπόκρισης καθώς και όταν δεν εισακούονται.
Για τον Pierre Rosanvallon το πρόβλημα δεν είναι πλέον η «κρίση της αντιπροσώπευσης», αλλά της κακής διακυβέρνησης, ενώ προτείνει ένα πιο ευρύ προσδιορισμό μιας νόμιμης εξουσίας. Όμως η θεωρία της δημοκρατίας παράβλεπε μέχρι τώρα αυτό το ζήτημα των σχέσεων μεταξύ κυβερνωμένων και κυβερνώντων, επειδή περιοριζόταν μόνο στην ανάλυση της αντιπροσώπευσης και της εκλογικής διαδικασίας, προσδίδοντας επομένως έναν αποσπασματικό χαρακτήρα στη δημοκρατία.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, η διάλεξη θα προτείνει τον προσδιορισμό των συνθηκών που θα μπορούσαν να καταστήσουν δυνατή μια συνεχή δημοκρατία.
Συντονιστής: Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος, Αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής επιστήμης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ο Pierre Rosanvallon είναι κάτοχος της έδρας «Νεότερη και σύγχρονη ιστορία του πολιτικού» στο Collège de France από το 2001. Είναι επίσης διευθυντής ερευνών στην École des hautes études en sciences sociales (EHESS), στην έδρα «Ιστορία και φιλοσοφία του πολιτικού», όπου και διδάσκει από το 1983.
Από το 2002 είναι πρόεδρος της «La République des Idées», ενός διεθνούς εργαστηρίου διανόησης.
Τα έργα του Pierre Rosanvallon έχουν μεταφραστεί σε 22 γλώσσες. Το πιο πρόσφατό του δοκίμιο Le Bon Gouvernement (2015), αποτελεί τον τέταρτο τόμο της έρευνάς του με θέμα τη μεταβολή των σύγχρονων δημοκρατιών, μετά τα βιβλία La Société des égaux (2011) (Η κοινωνία των ίσων, εκδόσεις Πόλις), La légitimité démocratique (2008) και La Contre-démocratie (2006).
Ο Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών με το βραβείο Salutatorian της τάξης του 1979. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών (Πτυχίο Νομικής, 1984), κοινωνιολογία στο London School of Economics (M.Sc., 1987, με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου) και κοινωνιολογία και πολιτική επιστήμη στο Yale University (M.A., 1987, M.Phil., 1988, Ph.D., 1991, με υποτροφία του Yale και του Ιδρύματος Ωνάση). Πήρε το διδακτορικό του με ‘διάκριση’ (‘distinction’). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία μεταξύ των ετών 1991 και 1993. Μιλά αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά.
Μεταξύ των ετών 1994 και 1998 δίδαξε κοινωνιολογία και πολιτική επιστήμη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ως ειδικός επιστήμονας), στο μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Juan March de Estudios e Investigaciones της Μαδρίτης (ως επισκέπτης καθηγητής) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (στο Ρέθυμνο, ως επίκουρος καθηγητής επί συμβάσει, ΠΔ 407/1980). Από το 1998 διδάσκει πολιτική επιστήμη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών ως λέκτορας, από το 2002 ως επίκουρος καθηγητής, από το 2008 ως αναπληρωτής καθηγητής και από το 2018 ως καθηγητής στο ίδιο Τμήμα. Το εαρινό εξάμηνο του 2003 ήταν ‘Senior Research Fellow’ στο Hellenic Observatory του London School of Economics, το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 ήταν ‘Visiting Fellow’ στο South EastEuropean Programme του Centre for European Studies, με έδρα το St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2016 ‘Visiting Professor’ στη Σχολή Sciences Po, Παρίσι. Το 2018-2019 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tufts και Visiting Fellow στο Harvard’s Center of European Studies.
Οι δημοσιεύσεις του αφορούν τη δημοκρατία και τον εκδημοκρατισμό στην Ελλάδα, τη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια, τη δημόσια διοίκηση, τους πολιτικούς και διοικητικούς θεσμούς (πολιτικά κόμματα, Συνήγορος του Πολίτη, Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης), την κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική, την κοινωνία πολιτών και τη μεταπολιτευτική δημοκρατία στη σύγχρονη Ελλάδα, τη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια, καθώς και το κράτος πρόνοιας.
Έχει δημοσιεύσει τις εξής 10 μονογραφίες και βιβλία μαζί με άλλους συγγραφείς:
1) Πολιτική εξουσία και γραφειοκρατία, Αντ. Σάκκουλας, Αθήνα 1996.
2) Populism and Bureaucracy, University of Notre Dame Press, Notre Dame και Λονδίνο 1996.
3) Η κορυφή του πελατειακού κράτους, Ποταμός, Αθήνα 2001.
4) Το εκκρεμές της διοικητικής μεταρρύθμισης (μαζί με τους Δ. Παπούλια και Χ. Ι. Οικονόμου), Ποταμός, Αθήνα 2002.
5) Ο Τρίτος Κόσμος (μαζί με τους Αστ. Χουλιάρα, Σωτ. Ρούσσο και Π. Σκλιά), Παπαζήσης, Αθήνα 2005 και
6) Κράτος και μεταρρύθμιση στη σύγχρονη Νότια Ευρώπη, Ποταμός, Αθήνα 2007.
7) H ελληνική κοινωνία πολιτών και η οικονομική κρίση, Ποταμός, Αθήνα 2017.
8) (μαζί με τον Λεων. Χριστόπουλο), Πολυνομία και κακονομία στην Ελλάδα, Διανέοσις, Αθήνα 2017.
Έχει επιμεληθεί ή συν-επιμεληθεί τους εξής 7 συλλογικούς τόμους:
1) Κοινωνία και πολιτική (μαζί με τους Χρ. Λυριντζή κα Ηλ. Νικολακόπουλο), Θεμέλιο, Αθήνα 1996.
2) Η δημοκρατία σε βάθος: Ο Συνήγορος του Πολίτη, Παπαζήσης, Αθήνα 2000.
3) Is Southeastern Europe Doomed to Instability? (μαζί με τον Θ. Βερέμη), Frank Cass, Λονδίνο 2002. 4) Η άγνωστη κοινωνία πολιτών, Ποταμός, Αθήνα 2004 και
4) Τhe State and Democracy in the New Southern Europe (μαζί με τους Richard Gunther και Νικηφόρο Διαμαντούρο), Oxford University Press, Οξφόρδη 2006.
5) Austerity and the Third Sector in Greece: Civil Society at the European Frontier (μαζί με τους J. Clarke και A. Χουλιάρα) Ashgate, Farnham, 2015.
6) Socioeconomic Fragmentation and Exclusion under the Crisis, (μαζί με τους Δ. Κατσίκα και Μ. Ζαφειροπούλου), Palgrave Macmillan, Λονδίνο 2018.
7) Koυλτούρα, ιστορία, δημοκρατία: τιμητικός τόμος για τον Νικηφόρο Διαμαντούρο, (μαζί με την Καλλιόπη Σπανού), Παπαδόπουλος, Αθήνα 2018.
8) The Oxford Handbook Handbook of Modern Greek Politics (μαζί με τον Kevin Featherstone), Οξφόρδη 2020.
9) The Irregular Pendulum of Democracy: Populism, Clientelism and Corruption in Post-Yugoslav Successor States, Palgrave Macmillan, London 2023.
10) (with co-author Nicos P. Mouzelis), Global Governance and Social Democracy: Between Neoliberal and Authoritarian Capitalism, Bloomsbury Press, London 2024.
11) (with co-author Nicos P. Mouzelis), Global Governance and Social Democracy: Between Neoliberal and Authoritarian Capitalism, Bloomsbury Press, London 2024.
Επίσης έχει δημοσιεύσει άρθρα στα περιοδικά West European Politics, British Journal of Sociology, Southeast European and Black Sea Studies, South European Society and Politics, Journal of European Social Policy, Journal of Social Policy, Social Policy and Administration, European Journal of Social Security και Mediterranean Politics. Tέλος, έχει διατελέσει συντονιστής έκδοσης του περ. Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης και αρθρογράφος των εφημερίδων Το Βήμα της Κυριακής και η Καθημερινή της Κυριακής.