Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη…, που κάμνουνε –για λίγο- να μη νοιώθεται η πληγή. Αφηγήσεις μέσα από τα αρχεία υγείας - Εισαγωγικές ομιλίες

Γαβρόγλου Κώστας, Τζούφη Μερόπη, Αγγελόπουλος Γιώργος, Ξυριδάκης Παντελής, Καραπιδάκης Νίκος, Μινώτου Μαριέττα, Καραμανωλάκης Βαγγέλης, Αντωνοπούλου Ζέττα

18 Ιουνίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 35:16 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 482
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων 2018 στα Γενικά Αρχεία του Κράτους
 

«τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη…,

που κάμνουνε –για λίγο– να μη νοιώθεται η πληγή»*

αφηγήσεις μέσα από τα αρχεία υγείας
 

ομιλίες | παρουσίαση αρχειακού υλικού
 

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), το Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων γιόρτασαν μαζί με το Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, διοργανώνοντας εκδήλωση τη Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018.
 

Η φετινή θεματική εστιάζει στις προσωπικές, ανθρώπινες ιστορίες, ιδωμένες μέσα από τα αρχεία της Υγείας.
 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ. και περιλαμβάνει σχετικές ομιλίες και έκθεση αρχειακού υλικού, πρωτότυπου και ψηφιακού, των συμμετεχόντων φορέων. Η έκθεση αυτή, με τίτλο «...ελπίς παρέστη...»: αρχειακά τεκμήρια για την υγεία, πλαισίωνε τις εργασίες του συνεδρίου Αρχεία Φορέων Υγείας: Ιστορία και διαχείριση πηγών, το οποίο έλαβε χώρα στην Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ. στις 25-27 Απριλίου 2018.
 

Μέσα από την πλούσια συλλογή αρχειακού υλικού και τις ομιλίες της εκδήλωσης αναδεικνύεται η ιστορική πορεία της Υγείας στη χώρα μας, με τις περιπετειώδεις, σε πολλές περιπτώσεις, διαδρομές της, μέσα από προσωπικές περιπτώσεις λειτουργών της, ανθρώπων του πνεύματος αλλά και του απλού λαού, όπως αυτές αποτυπώνονται στις αρχειακές πηγές.


*Κ. Π. Καβάφης, Μελαγχολία του Ιάσωνος Κλεάνδρου ποιητού εν Κομμαγηνή· 595 μ.Χ.

Γαβρόγλου Κώστας Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

O Κώστας Γαβρόγλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Lancaster. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο τoυ Cambridge στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής. Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Φυσικής του Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ είχε διοριστεί ως μεταδιδάκτορας στο State University της Νέας Υόρκης. Διορίστηκε ως υφηγητής στο Τμήμα Φυσικής, αρχικά του Πανεπιστημίου της Πάτρας, και στη συνέχεια στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Από το 1994 είναι Καθηγητής ιστορίας των επιστημών του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του ΕΚΠΑ.

Έχει διδάξει στο Imperial College, στο Harvard University, στο Boston University, στο Cambridge University, και στο Istanbul Technical University. Συνεργάστηκε επιστημονικά με το Chemical Heritage Foundation της Pennsylvania, με το Dibner Institute for the History of Science and Technology του MIT.

Υπήρξε συντονιστής πλήθους ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το European European Science Foundation, το ελληνικό κράτος καθώς και από ιδιωτικούς φορείς.

Υπήρξε Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Ιστορικών Αρχείων του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση. Τωρα είναι Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες με έδρα την Αθήνα.

Τα πεδία των ερευνητικών ενδιαφερόντων του είναι η Ιστορία της Φυσικής Φυσικοχημείας, η Ιστορία της κβαντικής χημείας, η Ιστορία της Φυσικής χαμηλών θερμοκρασιών, τεχνητό ψύχος, η πρόσληψη των επιστημονικών ιδεών και πρακτικών τον 18-19ο αιώνα. Έχει συμμετέχει στην εκδοτική ομάδα της σειράς Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης των εκδόσεων Springer και των εκδόσεων Brill. Τα βιβλία του έχουν εκδοθεί από ξένους εκδοτικούς οίκους και από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, ενώ είμαι μέλος συντακτικών επιτροπών διαφόρων επιστημονικών περιοδικών σχετικών με την Ιστορία των Επιστημών.

Διετέλεσε Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου Βοηθών Επιμελητών 1980-1981, ήταν μέλος διαφόρων επιτροπών για θέματα εκπαίδευσης του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 1982-1986.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ενώ υπήρξε Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

Τζούφη Μερόπη Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Η Μερόπη Τζούφη είναι Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδονευρολογίας στο Τμήμα Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Τρικάλων. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ειδικευμένη στην Παιδιατρική και έπειτα στην Παιδιατρική Νευρολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (The Hospital for Sick Children). Εργάσθηκε ως Επιμελήτρια του ΕΣΥ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στη συνέχεια εξελέγη στη βαθμίδα του Λέκτορα το 2002 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έπειτα από συμπληρωματική εκπαίδευση στο Imperial College του Λονδίνου εργάζεται έως σήμερα ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδονευρολογίας.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων ήταν μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Στη συνέχεια υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Συνασπισμού της Αριστεράς & της Προόδου», ενώ στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2014 ήταν υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Ιωαννίνων με το συνδυασμό «Γιάννενα-Πολίτες για την Ανατροπή».

Στις Ελληνικές Βουλευτικές Εκλογές του Ιανουαρίου 2015 εξελέγη Βουλευτής Ιωαννίνων με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επανεξελέγη στις Βουλευτικές Εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Μέχρι την ανάληψη καθηκόντων στη θέση της Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων συμμετείχε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στην Υποεπιτροπή για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Αγγελόπουλος Γιώργος Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1966. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του St. Andrews (MPhil). Είναι διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην κοινωνική και πολίτικη ανθρωπολογία της Ελλάδας και των Βαλκανίων, την ανθρωπολογία της μετανάστευσης καθώς και την ανθρωπολογική μελέτη πολιτικών και εκπαιδευτικών θεσμών.

Δίδαξε ως συνεργάτης στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, ως Λέκτορας στον Τομέα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Υπηρετεί ως Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως ερευνητής της Διεύθυνσης XII της ΕΕ, μεταδιδάκτορας-ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, μεταδιδάκτορας του Ι.Κ.Υ., συντονιστής και μέλος ομάδων ερευνητικών προγραμμάτων της Διεύθυνσης V της ΕΕ, του 6ου και του 7ου Framework Programs της ΕΕ, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Ιδρύματος Leverhulme. Συνεπιμελήθηκε συλλογικούς τόμους που εκδόθηκαν στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Άρθρα του έχουν εκδοθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Υπήρξε μέλος Δ.Σ. και συλλογικοτήτων μελών Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του Δήμου Θέρμης, της δημοτικής κίνησης πολιτών Θέρμης καθώς και ομάδων δράσης κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στην Κεντρική Μακεδονία. Διετέλεσε συνεργάτης του ΥΠ.Π.Ε.Θ σε ερευνητικά προγράμματα για τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο εκπαίδευσης και έρευνας, σύμβουλος του Υπουργού Κώστα Γαβρόγλου και Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.Π.Ε.Θ..

Ξυριδάκης Παντελής Δήμαρχος Φιλοθέης - Ψυχικού

Ο Παντελής Ξυριδάκης εξελέγη δήμαρχος Φιλοθέης - Ψυχικού το 2014 για δεύτερη συνεχή φορά, καθώς διετέλεσε δήμαρχος του εν λόγω δήμου και την χρονική περίοδο από 01-01-2011 έως 31-08-2014.

Το πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών βάσει της υπ' αρ. 883/2014 απόφασής του, επικύρωσε τα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν αρχικά στις 18-5-2014 και επαναληπτικά στις 25-5-2014 στο Δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού και ανακήρυξε επιτυχόντα συνδυασμό, τον συνδυασμό "Συμμαχία Πολιτών" και Δήμαρχο τον υποψήφιο αυτού Παντελή Ξυριδάκη του Ιωάννη για την δημοτική περίοδο από 01-09-2014 έως 31-08-2019.

Ο κ. Ξυριδάκης κατοικεί στο Ψυχικό από το 1970. Ως ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας του Ψυχικού, έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα. Από το 1999 έως το 2010 ήταν Αντιπρόεδρος της Αθλητικής Ένωσης Ψυχικού, ενώ συμμετέχει και στηρίζει ενεργά τη δράση πολυάριθμων κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών φορέων.

Σπουδές & Επαγγελματική Εμπειρία

Ο Παντελής Ξυριδάκης αποφοίτησε από τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη το 1978 και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Richmond στο Λονδίνο, με αντικείμενο τη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Άριστος γνώστης της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ασχολήθηκε επαγγελματικά με τις επιχειρήσεις.

Ανέλαβε τη διοίκηση των οικογενειακών επιχειρήσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται αλυσίδα καταστημάτων εμπορίας ηλεκτρικών ειδών και αντιπροσωπείες συσκευών ήχου και εικόνας. Παράλληλα, δημιούργησε νέες επιχειρήσεις με αντικείμενο την εισαγωγή χρωμάτων και πρώτων υλών.

Στέλεχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τα τελευταία 16 χρόνια ασχολείται ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση έχοντας αναλάβει μια σειρά από σημαντικές αρμοδιότητες, σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο.

Το 1999 ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή της Δημοτικής Αναπτυξιακής Επιχείρησης Ψυχικού (ΔΑΕΨ). Αξιοποιώντας τις γνώσεις και την επαγγελματική του πείρα, συνέβαλε στην υλοποίηση σημαντικών έργων, που αναβάθμισαν την καθημερινότητα των πολιτών του Ψυχικού.

Το 2002 εξελέγη για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος Ψυχικού, με το Συνδυασμό «Δημοτική Συνείδηση» με επικεφαλής τον Κρίτο Νεόφυτο. Επανεξελέγη το 2006, με τον ίδιο Συνδυασμό και επικεφαλής την Ειρήνη Κατσαρού.

Από το 2003 έως το 2010, ήταν Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δήμαρχος Ψυχικού, με αρμοδιότητες κυρίως στους τομείς των τεχνικών και οικονομικών υπηρεσιών:

Ως Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ψυχικού (ΔΗΚΕΨ) ήταν υπεύθυνος για το Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου, τη Δημοτική Πινακοθήκη, τα Εικαστικά Εργαστήρια, τα Δημοτικά Ιατρεία και το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

To 2010 εξελέγη πρώτος Δήμαρχος στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού. Με δική του επιμέλεια και ευθύνη:

-Υλοποίησε το έργο της ενοποίησης των τριών πρώην Δήμων Ν.ΨΥΧΙΚΟΥ – ΦΙΛΟΘΕΗΣ & ΨΥΧΙΚΟΥ με τεράστια επιτυχία σε έναν ενιαίο Δήμο.
Ο Δήμος Ψυχικού είναι ένας από τους πρώτους δήμους που εγκατέστησαν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, για πλήρη διαφάνεια και συνεχή παρακολούθηση της πορείας του προϋπολογισμού.

-Ο Δήμος Ψυχικού είναι ένας από τους πρώτους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που απέκτησε διαχειριστική επάρκεια.

-Εκτός από την αρμοδιότητα του Δημάρχου διατηρεί και την προεδρία στην Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, ΔΗ.ΚΕ.ΦΙ.Ψ, στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Στέλεχος σε Αυτοδιοικητικούς Φορείς

Ο Παντελής Ξυριδάκης, έχει αναπτύξει σημαντική παρουσία σε μια σειρά από αυτοδιοικητικούς φορείς και οργανώσεις πανελλαδικής εμβέλειας.

Από το 2007 έως το 2010 ήταν Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διαδημοτικής Εταιρείας Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (Ε.Δ.Ε.Χ.Υ.).

Επίσης, είναι από τα πρώτα μέλη και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου των 21 ΟΤΑ Βορειοανατολικής Αττικής. Ο Σύνδεσμος είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού για την αειφόρο ανάπτυξη και την εφαρμογή της Habitat Agenda, που δίνει έμφαση στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη των οικισμών.

Οικογένεια

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης - Ψυχικού γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και κατοικεί στο Ψυχικό από το 1970. Είναι γόνος του επιχειρηματία κ. Ιωάννη Ξυριδάκη και της Ειρήνης Ξυριδάκη. Ο κ. Ξυριδάκης είναι παντρεμένος από το 1991 με τη κα Χαρά Λυμπεροπούλου και έχουν ένα γιό, το Γιάννη.

Καραπιδάκης Νίκος Ιστορικός - Ομότιμος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου - Διευθυντής περιοδικού Νέα Εστία

O Nίκος Ε. Καραπιδάκης γεννήθηκε το 1955 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και Αρχειονομία - Παλαιογραφία στην Ecole Nationale des Chartes. Εργάσθηκε ως αρχειονόμος από το 1982 στο Ιστορικό Αρχείο Κέρκυρας, στα Γενικά Αρχεία της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια, από το 1989 έως το 1993, ως διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Από το 1990 διδάσκει μεσαιωνική ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Στο συγγραφικό του έργο ασχολείται με την ιστορία των θεσμών, των κοινωνικών ομάδων και την ιστοριογραφία του Μεσαίωνα και της Ενετοκρατίας.

Μινώτου Μαριέττα Διευθύντρια, Κεντρική Υπηρεσία, Γενικά Αρχεία του Κράτους (K.Υ.-Γ.Α.Κ.)

Η Μαριέττα Μινώτου είναι Διευθύντρια της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (K.Υ.-Γ.Α.Κ.).

Καραμανωλάκης Βαγγέλης Ιστορικός - Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ

O Βαγγέλης Καραμανωλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Αποφοίτησε από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και εργάστηκε στη δημοτική εκπαίδευση για μια πενταετία. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ) και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Αθήνα και στη Βιέννη. Το 2006 αναγορεύθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1996 εργάστηκε στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) έως το 2008, όταν εκλέχθηκε λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ). Σήμερα είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των ΑΣΚΙ. Υπήρξε για μια δεκαετία (1999-2009) συνεργάτης στην κριτική ιστορικών βιβλίων στην εφ. Ελευθεροτυπία. Εχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Βιβλία: H συγκρότηση της ιστορικής επιστήμης και η διδασκαλία της Iστορίας στο Πανεπιστήμιο Aθηνών (1837-1932), Αθήνα 2006, Κώστας Γαβρόγλου, Β. Καραμανωλάκης, Χάιδω Μπάρκουλα, Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ιστορία του 1837-1937, Ηράκλειο, 2014 και Το ανεπιθύμητο παρελθόν. Οι φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων στον 20ό αιώνα και η καταστροφή τους, Αθήνα 2019 (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών). Έχει επιμεληθεί τόμους αναφορικά με την επτάχρονη δικτατορία (1967-1974), τις ιστορικές διαδρομές της ελληνικής νεολαίας στον 20ό αιώνα τις σχέσεις της ελληνικής με τη γαλλική ιστοριογραφία, τη δεκαετία του ‘40, τη σύντομη Μεταπολίτευση (1974-1975), την εννοιοδότηση των συλλογικών προσδιορισμών: Έλλην-Ρωμιός-Γραικός κ.ά.

Αντωνοπούλου Ζέττα Ιστορικός Τέχνης - Προϊσταμένη Ιστορικού Αρχείου Δήμου Αθηναίων - Επιμελήτρια Εργαστηρίου Γιάννη Παππά, Μουσείο Μπενάκη

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία τέχνης στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στη θεματική της προστασίας μνημείων (συντήρηση και αποκατάσταση ιστορικών κτηρίων και συνόλων), ενώ το 2014 υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα “Ο γλύπτης Γιάννης Παππάς (1913-2005): τα χρόνια της Αιγύπτου (1945-1952)”. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη νεοελληνική τέχνη και ιστορία, στο δημόσιο χώρο και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εργάστηκε επί σειρά ετών στο Τμήμα Παραδοσιακών Κτηρίων και Μνημείων του Δήμου Αθηναίων για την καταγραφή, τεκμηρίωση και συντήρηση αγαλμάτων και ταφικών μνημείων, καθώς και μορφοπλαστικών και τοιχογραφικών διακόσμων διατηρητέων κτιρίων. Στο πλαίσιο αυτό εισήγαγε και καθιέρωσε στο δήμο Αθηναίων την επιστημονική συντήρηση των έργων τέχνης και εκπόνησε ερευνητικά, πιλοτικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Έχει δημοσιεύσει άρθρα της σε πρακτικά συνεδρίων, συλλογικά έργα και επιστημονικά περιοδικά. Η κυριότερη μελέτη της είναι «Τα γλυπτά της Αθήνας. Υπαίθρια γλυπτική 1834-2004» (εκδ. Ποταμός, 2003).

Από το 2012 προΐσταται του Ιστορικού Αρχείου του δήμου Αθηναίων, από όπου εργάζεται για τον εντοπισμό και περισυλλογή αρχειακού υλικού των δημοτικών υπηρεσιών, με σκοπό την προβολή και διάθεση στην έρευνα τεκμηρίων που αποτυπώνουν την ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης της ελληνικής πρωτεύουσας.

Στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής, συνεργάστηκε με το Εργαστήριο Γιάννη Παππά για την τεκμηρίωση των έργων και του αρχείου του καλλιτέχνη. Το 2018 ανέλαβε την επιμέλεια της συλλογής του Εργαστηρίου Γιάννη Παππά, παραρτήματος του Μουσείου Μπενάκη.

Σχετικές ομιλίες