Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τα κοινωνικά οφέλη της χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων

Αγερίδης Γιώργος

11 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 51:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 539
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Αγερίδης Γιώργος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
11/09/2016

Διάρκεια
51:20

Εκδήλωση
5ο Θερινό Πρόγραμμα Νέων Επιστημόνων

Χώρος
Europe Direct City of Athens

Διοργάνωση
Μ.Κ.Ο. Ιωάννης Καποδίστριας

Κατηγορία
Περιβάλλον

Ετικέτες
ενεργειακή ασφάλεια, ηλεκτρικά οχήματα

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου θερινού προγράμματος νέων επιστημόνων της ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας και του Europe Direct – City of Athens, που διοργανώθηκε στην Αθήνα το διάστημα 9 – 11 Σεπτεμβρίου 2016 με τίτλο: Ευρώπη σε κρίση: Διπλωματία και Στρατηγική για Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Οι συμμετέχοντες ήταν συνολικά 25 από διαφορετικά επιστημονικά πεδία και ενδιαφέροντα, αναδεικνύοντας με τη συμμετοχή τους τη διεπιστημονικότητα του σχολείου. Το θερινό σχολείο στήριξε το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η τρίτη και τελευταία μέρα του θερινού σχολείου ήταν αφιερωμένη στην ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και τις περιβαλλοντικές επιστήμες, με έμφαση στη διεπιστημονικότητα που διακρίνει το συγκεκριμένο κλάδο.

Τον λόγο είχε πρώτη η Εμμανουέλα Δούση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, η οποία στην ομιλία της ανέλυσε τη Νέα Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή, καθώς και τα δεδομένα και τα διλήμματα που δημιουργεί. Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Κωνσταντίνο Αραβώση, Επίκουρο Καθηγητή ΕΜΠ, ο οποίος αναφέρθηκε στην Οικοαποδοτικότητα (Ecoefficiency) ως σύγχρονο εργαλείο της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Αθανάσιος Δαγούμας, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικής της Ενέργειας και των Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο οποίος ανάπτυξε τη θεματική "Ενεργειακή Ασφάλεια Και Διπλωματία Των Αγωγών". Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δρ. Γεώργιος Αγερίδης, Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτηκότητας ΚΑΠΕ και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων, ο οποίος ανέπτυξε τα κοινωνικά οφέλη της χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων. Τις εισηγήσεις ολοκλήρωσε ο Δρ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., ο οποίος αναφέρθηκε στα "Εναλλακτικά πρότυπα μετακινήσεων στην πόλη: Πραγματικότητα / Αναγκαιότητα και προοπτικές εφαρμογών στην Ελλάδα της κρίσης".

Αγερίδης Γιώργος Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Πρόεδρος ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. (Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων)

Ο Γιώργος Αγερίδης εργάζεται στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) από το 1993. Ξεκίνησε από τον Τομέα Προώθησης Ενεργειακών Τεχνολογιών & Διεθνούς Συνεργασίας με κύρια ευθύνη τα έργα διεθνών συνεργασιών. Στη συνέχεια ήταν υπεύθυνος για τις ενεργειακές επενδύσεις στο Β’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και μέχρι τις αρχές του 2007 είχε την ευθύνη της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών & Διαχείρισης. Σήμερα είναι Διευθυντής της Διεύθυνσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας. Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο 2012 ήταν επίσης αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής.

Είναι Διδάκτορας Μηχανολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Έχει εργαστεί στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Προστασίας του Περιβάλλοντος ως μηχανικός-μελετητής και ως σύμβουλος στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Για πολλά χρόνια ήταν πραγματογνώμονας σε ασφαλιστικές εταιρίες με εξειδίκευση τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Από τον Μάρτιο του 2013 είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων – ΕΛΙΝΗΟ. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας – ΕΣΣΗΘ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ινστιτούτου Διοίκησης Παραγωγής – ΕΙΔΙΠ, της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων – ΕΕΔΕ.

Η επαγγελματική του εμπειρία ξεκίνησε το 1984 ως ερευνητής στο Εργαστήριο Αεροδυναμικής του Ε.Μ.Πολυτεχνείου, όπου απέκτησε και διδακτική εμπειρία.

Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε διάφορα σεμινάρια με θέμα την ενέργεια και τις τεχνολογίες ελέγχου της αέριας ρύπανσης. Είναι μέλος πολλών ενώσεων και συνδέσμων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει συνεισφέρει στη συγγραφή τριών βιβλίων, ενώ είναι συγγραφέας πολλών δημοσιεύσεων σε επιστημονικά συνέδρια, καθώς και διαφόρων άρθρων σε τεχνικά και επιστημονικά περιοδικά.

Σχετικές ομιλίες