Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τα κρατητήρια της οδού Ελπίδος

Χαραλαμπίδης Μενέλαος

23 Οκτωβρίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:53:25 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 0
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

ΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΕΛΠΙΔΟΣ
Πολιτιστικό Κέντρο Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΕ

Ομιλία και προβολή φωτογραφιών στο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα από τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη με στόχο την ανάδειξη του τόπου μνήμης και μαρτυρίου των κτιρίων της οδού Ελπίδος, των χώρων δηλαδή που χρησιμοποίησε η Ειδική Ασφάλεια της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής για την κράτηση και τον βασανισμό αντιστασιακών κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ

Στη εισήγηση αυτή γίνεται προσπάθεια να εξηγηθεί το πολιτικό και διοικητικό πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύχθηκε η συνεργασία των ελληνικών Σωμάτων Ασφαλείας με τους κατακτητές στα χρόνια της Κατοχής. Αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο η τελευταία κυβέρνηση συνεργατών του Ιωάννη Ράλλη και οι γερμανικές αρχές κατοχής, προχώρησαν σε μια σειρά «μεταρρυθμίσεων» ώστε να μετασχηματιστούν τα Σώματα Ασφαλείας, από υπηρεσίες διασφάλισης της τάξης για λογαριασμό του ελληνικού λαού, σε ένοπλες δυνάμεις που έδρασαν ενάντια στο ελληνικό αντιστασιακό κίνημα και κυρίως κατά του ΕΑΜ. Μέσα από το παράδειγμα της Ειδικής Ασφάλειας του Κράτους, της υπηρεσίας που υπήρξε ο σημαντικότερος συνεργάτης των γερμανικών αρχών κατοχής, βλέπουμε πώς η συνεργασία με τον κατακτητή δημιούργησε μια εγκληματική οργάνωση στην καρδιά του κράτους.

Χαραλαμπίδης Μενέλαος Ιστορικός

Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει τα βιβλία:
- Η Εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα, 2012 (επεξεργασμένη μορφή της διδακτορικής του διατριβής),
- Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας, 2014 και
- Οι Δωσίλογοι. Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής, 2023, όλα από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Έχει συνεπιμεληθεί τρεις συλλογικούς τόμους για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ενώ πολλά κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικές εκδόσεις, ιστορικά περιοδικά και εφημερίδες. Είναι ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας και έχει συνδιοργανώσει τέσσερα συνέδρια για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Από το 2017 είναι μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Δημόσια Ιστορία και συμμετείχε στην ομάδα ιστορικών που το σχεδίασαν.

Από το 2013 ασχολείται συστηματικά με τη Δημόσια Ιστορία. Πραγματοποιεί ιστορικούς περιπάτους στην Αθήνα και τους γύρω δήμους για την περίοδο της Κατοχής και των Δεκεμβριανών, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών. Ήταν ο εμπνευστής και επιστημονικός υπεύθυνος των δράσεων υπό τον τίτλο «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», οι οποίες υλοποιήθηκαν από το 2015 έως το 2019. Οι δράσεις αυτές κατάφεραν να καθιερώσουν τον μαζικό εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς και αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη εκδήλωση Δημόσιας Ιστορίας στην Ελλάδα (λεπτομέρειες στο www.freeathens44.org).

Από τον Δεκέμβριο του 2019 πραγματοποιεί ιστορικούς περιπάτους με μικρά γκρουπ κάθε εβδομάδα στο πλαίσιο του Athens History Walks (λεπτομέρειες στο www.athenshistorywalks.com).

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το σύνολο των δράσεων που πραγματοποιεί για θέματα ιστορίας:
https://www.facebook.com/Menelaos-Haralabidis

Σχετικές ομιλίες