Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τα ξωτικά του Τόλκιν: λαογραφία και μυθοπλασία

Φήμη Δήμητρα

14 Μαΐου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 49:17 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1303
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Τόλκιν – The Prancing Pony στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 15η επέτειο από την ίδρυσή του και με την υποστήριξη των εκδόσεων Κέδρος και του ΙΑΝΟΥ, διοργάνωσε ένα διήμερο συμπόσιο με θέμα τον καθηγητή J.R.R.Tolkien και το έργο του. Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει, μέρος των ομιλιών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του συμποσίου.

Ο Σύλλογος Φίλων Τόλκιν ιδρύθηκε τον Οκτώβριο 2002, ως μη κερδοσκοπικό σωματείο  με μορφωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα και με κύριους σκοπούς του την μελέτη του συγγραφικού έργου του J.R.R. Tolkien, την ανάπτυξη και τη διάδοση του στην Ελλάδα, την προώθηση της επικοινωνίας και της επαφής των προσώπων που ενδιαφέρονται γι’ αυτό, καθώς και την γνωριμία με όλες της μορφές έκφρασης (κινηματογράφος, θέατρο, μουσική, θέατρο, ζωγραφική, παιγνίδια) που έλκουν την έμπνευση τους από αυτό.

Ο Τζων Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν (1892-1973) ήταν Άγγλος φιλόλογος, γλωσσολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου, συγγραφέας και ποιητής, παγκοσμίως γνωστός για τα εμβληματικά έργα επικής φαντασίας «Χόμπιτ», «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» και «Σιλμαρίλλιον». Κατείχε τις έδρες Αγγλοσαξωνικής Φιλολογίας, Γλωσσολογίας και Αγγλικής Φιλολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης από το 1925 έως το 1959. Η πρωτοφανής αποδοχή των μυθιστορημάτων του από το κοινό έδωσε μεγάλη ώθηση στο συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος, βοήθησε στην εξάπλωση του και στην ανάδειξη άλλων νεότερων συγγραφέων. Δικαίως θεωρείται ο πατέρας της Φανταστικής Λογοτεχνίας.

Το Prancing Pony είναι μέλος του International Tolkien Fellowship και διατηρεί επαφές με πολλούς αντίστοιχους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις με θέμα το έργο του Τόλκιν και έχει διοργανώσει σχετικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα. Συνεργάζεται με άλλους συλλόγους και φορείς στον χώρο του Φανταστικού και έχει συμβάλλει σημαντικά στην δημιουργία του πανελλήνιου φεστιβάλ φαντασίας ΦantastiCon.

Ο Σύλλογος έχει έντονη παρουσία στο διαδίκτυο με την ιστοσελίδα του www.tolkien.gr
 
 

Φήμη Δήμητρα Professor of Fantasy and Children’s Literature, University of Glasgow

Η Δήμητρα Φήμη είναι τακτική καθηγήτρια (Professor) της Φανταστικής και Παιδικής Λογοτεχνίας και Συν-Διευθύντρια του Κέντρου για τη Φανταστική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Και οι δυο μονογραφίες της (Tolkien, Race and Cultural History, 2008; Celtic Myth in Contemporary Children’s Fantasy, 2017) βραβεύτηκαν με το Mythopoeic Scholarship Awards, και η ίδια απέσπασε το βραβείο για εξαιρετική συμβολή στις σπουδές για τον Τόλκιν από το Tolkien Society το 2021. Έχει εκδώσει ευρύ επιστημονικό έργο για τον Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν, την φανταστική και παιδική λογοτεχνία, την μυθολογία και λαογραφία στην λογοτεχνία, και τις φανταστικές γλώσσες. Είναι συν-επιμελήτρια της σειράς βιβλίων Perspectives on Fantasy (Bloomsbury). Πολλές από τις δημοσιεύσεις της είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της: http://dimitrafimi.com/.

 

Dimitra Fimi is Professor of Fantasy and Children’s Literature and Co-Director of the Centre for Fantasy and the Fantastic at the University of Glasgow. Both her monographs (Tolkien, Race and Cultural History, 2008; Celtic Myth in Contemporary Children’s Fantasy, 2017) won Mythopoeic Scholarship Awards, and she won the 2021 Outstanding Contribution to Tolkien Studies award (Tolkien Society). She has published extensively on J. R. R. Tolkien, fantasy and children’s literature, myth and legend in literature, and invented languages. She co-edits the Perspectives on Fantasy book series (Bloomsbury). Many of her publications are available via her website: http://dimitrafimi.com/.

Σχετικές ομιλίες