Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τα μουσεία ως κέντρα Πολιτιστικής Διπλωματίας μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής

Χάιτας Χαράλαμπος

25 Φεβρουαρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 76:50 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1602
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Heritage & Museums ( Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και Μουσεία ) στο πλαίσιο των πολιτισμικών δραστηριοτήτων του και με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, προσκάλεσε τον Μουσειολόγο κ. Χαράλαμπο Χάιτα, Διευθυντή, Operational Management Consultancy στο Grand Egyptian Museum με την Hill International, να δώσει διάλεξη με θέμα «Τα μουσεία ως κέντρα Πολιτιστικής Διπλωματίας μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής - Περιπτώσεις της μουσειακής πρακτικής που επεκτείνουν τις διεθνείς σχέσεις»
 
Τα  μουσεία για περισσότερο από 30 χρόνια χρησιμοποιούν ως πεδίο συνεργασίας την κινητικότητα έργων τέχνης των συλλογών τους και την ανταλλαγή ειδικών ως ένα μικρό στοιχείο των διεθνών πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των κρατών.
 
Αντίθετα, στις μέρες μας, τα υπό κατασκευή νέα μουσεία χρησιμοποιούνται ως κέντρα για διμερείς ή πολυμερείς εξωτερικές σχέσεις μεταξύ των κρατών ξεπερνώντας αρκετά τα όρια του πολιτιστικού πλαισίου.
 
Η διάλεξη επικεντρώνεται στην παρουσίαση διαφορετικών στοιχείων της μουσειακής πρακτικής για να περιγράψει εφαρμογές της Πολιτιστικής Διπλωματίας εστιάζοντας στα υπό κατασκευή μουσεία της Μέσης Ανατολής και τη σχέση τους με την Ευρώπη.
 
Η ομιλία ολοκληρώνεται με την συνοπτική παρουσίαση δύο παραδειγμάτων όπως του Grand Egyptian Museum στο Κάιρο και το Saadiyat Cultural District στο Άμπου Ντάμπι.

Μετά την ομιλία ακολουθεί συζήτηση.

Χάιτας Χαράλαμπος μουσειολόγος
Ο Χαράλαμπος Χάιτας είναι μουσειολόγος, Διευθυντής για το Operational Management Consultancy στο Grand Egyptian Museum με την Hill International. Από το Μάιο του 2013 μέχρι σήμερα. Παράλληλα, είναι μέλος του ΔΣ και Ταμίας της Διεθνούς Επιτροπής του ICOM για την Αρχιτεκτονική και τις Μουσειακές Τεχνικές (ICAMT) για την περίοδο 2013-2016.

Η εικοσαετής εμπειρία του περιλαμβάνει συνεργασίες με μουσεία στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσο και σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Ενδεικτικά αναφέρονται: το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Εβραϊκό Μουσείο στην Αθήνα, το Πολιτιστικό ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, το Μουσείο Reina Sofia στη Μαδρίτη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Λιβάνου. Από το 2003 ως το 2010 κατείχε τη θέση του επιμελητή στον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων. Από το 2010 έως το 2013 (οπότε και ανέλαβε τα σημερινά του καθήκοντα) εργάσθηκε ως μουσειολόγος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη δημιουργία του Σπιτιού της Ιστορίας της Ευρώπης..

Το 2013 συμμετείχε μετά από επιλογή στη διερευνητική ομάδα εργασίας “New narratives for Europe” υπό τον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Barosso. To 2014 συμμετείχε ως μέλος επιλεγμένης ομάδας ειδικών στο παγκόσμιο συνέδριο με θέμα “Culture in External relations of EU”.

Από το 2012 μέχρι σήμερα παρέχει αφιλοκερδώς υπηρεσίες ως on line reviewer στο New York City College of Technology για αρχιτεκτονικά φοιτητικά έργα σχετικά με μουσεία, πολιτιστικά, αθλητικά και εκπαιδευτικά κέντρα. Ειδικεύεται στη πολιτιστική διπλωματία και είναι μέλος σε επιλεγμένα think tank groups και επαγγελματικά φόρουμ.

Σχετικές ομιλίες