Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τα πάντα ρει: Νανοϋλικά και μικροσυστήματα για τη συλλογή ενέργειας από το περιβάλλον

Μακαρώνα Ελένη

17 Ιουλίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 42:57 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1439
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ο όρος «Συγκομιδή ή Συλλογή Ενέργειας» (Energy Harvesting or Energy Scavenging) είναι ένας γενικός όρος ο οποίος εμπεριέχει τους διάφορους τρόπους με τους οποίους  µπορεί κανείς να συλλέξει και να αξιοποιήσει την ενέργεια από το περιβάλλον. Αν και ο όρος είναι τόσο γενικός και υπό την ευρύτερη έννοια περιλαμβάνει τα φωτοβολταϊκά στοιχεία και την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως ο κατεξοχήν όρος τιου περιγράφει την μετατροπή είτε της περιρρέουσας μηχανικής ενέργειας (κυρίως µε τη µορφή δονήσεων) είτε των θερμικών βαθμίδων του περιβάλλοντος χώρου σε nλεκτρική ενέργεια. Με άλλα λόγια, η Συγκομιδή Ενέργειας περιλαμβάνει τις µεθόδους με τις οποίες η αναξιοποίητη ενέργεια που βρίσκεται γύρω μας κυρίως με τη μορφή μηχανικών δονήσεων και θερμότητας να συλλέγεται από κατάλληλα συστήματα και να μετατρέπεται σε «χρήσιμη» και άμεσα χρησιμοποιήσιμη ηλεκτρική ενέργεια. Απώτερος στόχος είναι να αναπτυχθούν κατάλληλα μικρο-και νανοσυστήματα τα οποία θα τροφοδοτούν διατάξεις χαμηλής κατανάλωσης καθιστώντας τες ενεργειακά αυτόνομες. Η ενεργειακή αυτονόμηση των διατάξεων μπορεί να βρει πλείστες όσες εφαρμογές, τόσο στην ανάπτυξη ασύρματων δικτύων αισθητήρων (ειδικά σε απομονωμένα ή επικίνδυνα περιβάλλοντα, όπου η αντικατάσταση των μπαταριών είναι χρονοβόρα, με υψηλό κόστος και υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για το προσωπικό), όσο και στα «έξυπνα» και οικολογικά σπίτια του –όχι και τόσο μακρινού- μέλλοντος, την ρομποτική, τα φορέσιμα ηλεκτρονικά (wearable electronics) και τα ιατρικά εμφυτεύματα (implantable medical devices).
 

Μεγάλο µέρος της έρευνας τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί στην ανάπτυξη καινοτόµων νανοδοµηµένων υλικών (όπως νανοραβδία, νανονήµατα, νανοέλικες κ.ά.), τα οποία λόγω των διαστάσεών τους και των μορφολογικών τους χαρακτηριστικών έχουν σηµαντικά υψηλότερη απόδοση συγκριτικά µε τα αντίστοιχα δισδιάστατα υµένια ή τα πιο συµβατικά υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί µέχρι τώρα. Εξίσου σηµαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των διατάξεων συγκοµιδής ενέργειας παίζει και ο σχεδιασμός των διατάξεων καθώς και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την ολοκλήρωση των καινοτόμων νανοδοµηµένων υλικών σε αυτές και τον συγκερασµό τους µε τις διεργασίες µικροµηχανικής που χρησιμοποιούνται στη μαζική παραγωγή.
 

Η παρούσα οµιλία θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες που γίνονται την τελευταία πενταετία για την κατασκευή πιεζοηλεκτρικών διατάξεων συγκοµιδής ενέργειας και θα κάνει µια περιήγηση στο νεότευκτο και συναρπαστικό πεδίο της νανοπιεζοτρονικής.

Μακαρώνα Ελένη Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Η Ελένη Μακαρώνα είναι ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1998 και έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης και το διδακτορικό της στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο Brown της Βοστώνης το 2000 και 2004, αντίστοιχα. Από το Δεκέμβριο του 2005 ξεκίνησε να εργάζεται στο Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», ως Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια.

Έχει τιμηθεί με το ελληνικό βραβείο 2010 L'Oreal - UNESCO «Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη».

Σχετικές ομιλίες