Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών (Σ.Ε.Μ.) στην Περιφέρεια Αττικής: Τα Πρώτα Χρόνια Λειτουργίας του Θεσμού

Πραδάν Έρικα

5 Ιουνίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 11:41 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 678
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στόχος της έρευνας πεδίου ήταν η αποτίμηση του νεοσύστατου θεσμού των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών στην Ελλάδα κατά τα πρώτα 2 χρόνια λειτουργίας του (2011-2013).
 

Στο 1ο μέρος της έρευνας έγινε ανάλυση του πληθυσμού των 66 Δήμων της Περιφέρειας Αττικής, όσον αφορά στο συνολικό πληθυσμό, αλλά και στον πληθυσμό των αλλοδαπών, προκειμένου να αντληθούν συμπεράσματα αναφορικά με την πληθυσμιακή  συγκέντρωση των αλλοδαπών, αλλά και την κατανομή των αλλοδαπών στους Δήμους ανά ιθαγένεια. Έως τα τέλη του 2012, 33 από τους 66 Δήμους της Περιφέρειας Αττικής είχαν συστήσει ΣΕΜ., ενώ 1) δεν αποδεικνύεται συσχέτιση ανάμεσα στο ποσοστό αλλοδαπών και τη σύσταση ΣΕΜ στους Δήμους και 2) αποδεικνύεται ελαφρά συσχέτιση ανάμεσα στην πολιτική παράταξη (από την οποία προήλθε ο Δήμαρχος/η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου) και τη σύσταση ΣΕΜ.
 

Στο 2ο μέρος της έρευνας πεδίου επιλέχθηκαν οι 33 Δήμοι της Περιφέρειας Αττικής που έχουν συστήσει ΣΕΜ και διανεμήθηκε πρότυπο ερωτηματολογίου στους Προέδρους του οικείου ΣΕΜ. Από την επεξεργασία των ερωτηματολογίων προέκυψαν κάποια βασικά συμπεράσματα όσον αφορά στην αντιπροσώπευση των μεταναστών στο ΣΕΜ, τη χρηματοδότησή τους, τις βασικότερες δυστοκίες του θεσμού, τη δραστηριοποίηση και τη βιωσιμότητα των ΣΕΜ, καθώς και το ρόλο τους στο ζήτημα της κοινωνικής ένταξης των αλλοδαπών.
 

Στο 3ο μέρος της έρευνας πεδίου επιλέχθηκε ο Δ.Αθηναίων ως μελέτη περίπτωσης, καθώς αποτελεί μοντέλο για την οργάνωση του εν λόγω θεσμού,  και κατόπιν αυτοπρόσωπης παρακολούθησης συνεδρίας του εν λόγω ΣΕΜ και διενέργειας συνέντευξης με την Πρόεδρο του, διατυπώνονται κάποιοι περαιτέρω σχολιασμοί.

Πραδάν Έρικα Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Διεύθυνση Ιθαγένειας
Η κα. Πραδάν Έρικα είναι απόφοιτος του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, καθώς και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Το 2013 ολοκλήρωσε το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Κράτος και Δημόσια Πολιτική του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής της διατριβής με τίτλο «Τα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών και ο ρόλος τους στη χάραξη πολιτικών ένταξης πολιτών τρίτων χωρών», εκπόνησε έρευνα πεδίου με στόχο την αποτίμηση του νεοσύστατου θεσμού των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) στην Ελλάδα κατά τα πρώτα 2 χρόνια λειτουργίας του. Από το 2006 εργάζεται στη Διεύθυνση Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και από το 2011 είναι ενεργό μέλος του Μητρώου Εκπαιδευτών του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Δημοσίων Υπαλλήλων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με σύνολο 52 διδακτικών ωρών έως τέλη του 2014 σε θέματα ιθαγένειας και ένταξης μεταναστών. Γνωρίζει την αγγλική, γερμανική και ισπανική γλώσσα.

Σχετικές ομιλίες