Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τα τραγούδια του Κωνσταντίνου Κυδωνιάτη

Κολοβός Χρήστος

22 Μαΐου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 21:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1827
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ομιλία αυτή του βιολονίστα, ερευνητή και διευθυντή ορχήστρας Χρήστου Κολοβού, έγινε στο πλαίσιο της "Διημερίδας για το ελληνικό τραγούδι" που διοργάνωσε η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" στο Μέγαρο Μουσικής και ανήκει στην ενότητα "Συνθέτες και τα τραγούδια τους".

Η σύνοψη της ομιλίας όπως δημοσιεύτηκε στο Πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Ο Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης υπήρξε βιρτουόζος πιανίστας, ασύγκριτος παιδαγωγός, άριστος «μάστορας» της συνθέσεως και ο σημαντικότερος «ακκομπανιατέρ» του 20ου αι. στην Ελλάδα, εμφανιζόμενος με όλους τους λαμπρούς αρτίστες της εποχής του. 

Μεταξύ των λυρικών καλλιτεχνών που συνόδευσε ήταν οι: Μαρία Κάλλας, Νίκος Μοσχονάς, Τίτος Ξηρέλλης, Έλενα Νικολάίδου, Μαργαρίτα Πέρρα, Φλώρα Καζαντζιάν, Florence Kirk, Flore Maas, Virginia Paris, κ.ά.

Έτσι, μελετώντας το πλουσιότατο ρεπερτόριο του «άδειν», έγινε κάτοχος όλων των μυστικών του «συνθέτειν» για φωνή και πιάνο. Συνέθεσε άνω των εξήντα τραγουδιών, δύο ορατόρια, δεκαεννιά χορωδιακά «α καππέλλα» και, εναρμόνισε και διασκεύασε είκοσι πέντε τραγούδια της Εθνικής μας Αντίστασης για χορωδία.

Κολοβός Χρήστος Αρχιμουσικός, Βιολονίστας, Μουσικός ερευνητής

Ο Χρήστος Ηλ. Κολοβός (γενν. Αθήνα) είναι αρχιμουσικός, βιολονίστας και ερευνητής. Κατάγεται από μουσική οικογένεια. Υπότροφος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ (τάξεις των μαέστρων Bellomia και Rivest), των Ιδρυμάτων «Σταύρος Νιάρχος» και “Perras, Cholette & Cholette” και της κυρίας Ν.Σ.Α.

Εξωτερικός καθηγητής διεύθυνσης (Fontys Conservatorium, Tilburg – NL).

Νικητής του διεθνούς διαγωνισμού της Φιλαρμονικής Ορχήστρας «Μάλερ» (Βιέννη, 2014).

Σπούδασε σε Αθήνα και Ολλανδία βιολί και διεύθυνση (τάξεις: Τζουμάνη και Donderer και, Vis και Tien μ.ά.). Διδάχθηκε επίσης από τους Grigory Zhislin, Diana Ligeti, Harald Thedéen (βιολί) και Οδυσσέα Δημητριάδη, Christian Kluttig, Wolfgang Scheidt, Piero Bellugi, Roberto Paternostro κ.ά. (διεύθυνση ορχήστρας).

Από το 1998 μέλος διαφόρων ορχηστρών και συνόλων (Σ.Ο. Καλαμάτας, ΕΛΣ κ.ά.) εμφανιζόμενος σε Ελλάδα και εξωτερικό, ίδρυσε το «Κουαρτέττο Εγχόρδων Κυδωνιάτης» και δίνει συχνά πρώτες εκτελέσεις.

Έχει διευθύνει σε Ελλάδα, Ρωσία, Καναδά, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία και Αυστρία.

Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με το Ensemble Modern Frankfurt. Διετέλεσε βοηθός των Τρικολίδη, Bellomia, Rivest κ.ά.

Ο Κολοβός εντρυφεί στο έργο του Κυδωνιάτη από 20ετίας. Στη διδακτορική του διατριβή ολοκλήρωσε τον τρίγλωσσο Κατάλογο των Έργων του συνθέτη, ενώ κυκλοφορούν ήδη μέρος αυτού και δύο μονογραφίες για τους αρχιμουσικούς Μιλτιάδη Καρύδη και Θεόδωρο Βαβαγιάννη. Στα 1999-2009 συνεργάσθηκε με τον μέντορά του Τάκη Καλογερόπουλο. Εργάστηκε ως “tonmeister” και άνω της 15ετίας συνεργάζεται με διάφορους εκδοτικούς οίκους ως επιμελητής έργων Ελλήνων συνθετών. Δίνει διαλέξεις για την Νεοελληνική Έντεχνη Μουσική σε πανεπιστήμια κ.ά. (Ελλάδα, Ολλανδία, Καναδάς).

Αρθρογραφεί για την ΝΕΜ («Ριζοσπάστης», «Πολυφωνία», «Αιολικά Γράμματα», «Μουσικός Ελληνομνήμων», «Αντίφωνον», «Πολύτονον» κ.ά.). Κείμενά του υπάρχουν σε ελληνικούς και ξένους συλλογικούς τόμους.

Δίδαξε στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιλίου (2001-2003).

Διετέλεσε εξάρχων της Amsterdam Symphonie Orkest “Con Brio” (2007-2008).

Σχετικές ομιλίες