Αθανασόπουλος Τάκης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
18/09/2012
Διάρκεια
00:12:08
Εκδήλωση
Hellenic Chinese Business Partnering Conference 2012. Business Opportunities: Privatizations and investments in Greece
Χώρος
Ξενοδοχείο Divani Caravel
Διοργάνωση
Business Confucius Institute at the Athens University of Economics and Business (BCI/AUEB)
Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)
Κατηγορία
Οικονομία
Ετικέτες
ιδιωτικοποιήσεις, επενδύσεις, ΤΑΙΠΕΔ, δημόσιο χρέος, ελληνική οικονομία, ανταγωνισμός, οικονομική ανάπτυξη, επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, τουριστική ανάπτυξη, Κίνα, Ελλάδα
Στις 18 Σεπτεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε το 2ο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας (Hellenic– Chinese Business Partnering Conference 2012) που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Κομφούκιος Αθηνών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (BCI/ΟΠΑ) και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Στο Συνέδριο με τίτλο: «Επιχειρηματικές Ευκαιρίες: Ιδιωτικοποιήσεις και Επενδύσεις στην Ελλάδα» εξετάστηκαν οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, η πορεία και οι επιτυχίες του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αλλά και οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης επιτυχία του προγράμματος. Στο επίκεντρο βρέθηκαν επίσης, οι δυνατότητες επιχειρηματικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και οι επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στο νέο οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κ. Τάκης Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στους στόχους και της προτεραιότητες του Ταμείου: «Οι συνεργάτες μου κι εγώ πιστεύουμε ότι στο ΤΑΙΠΕΔ μπορούμε να συγκεντρώσουμε σημαντικούς πόρους για να συμβάλουμε στη διαχείριση του δημοσίου χρέους της χώρας μας, μπορούμε να προσελκύσουμε ενδιαφέρουσες επενδυτικές προτάσεις και ιδιωτικά κεφάλαια στην Ελληνική Οικονομία, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι το έργο του ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να συνεισφέρει στη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού σε βασικούς τομείς της οικονομικής μας δραστηριότητας». Σημείωσε ότι, το μέγα ζητούμενο είναι να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός που εξασφαλίζει οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση της καθημερινότητας. Πρόσθεσε ότι το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία που αφορούν στην αξιοποίηση γης, τις υποδομές και στο εταιρικό χαρτοφυλάκιο. Ο κ. Αθανασόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις δυνατότητες επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας: «Η Ελλάδα μετά από 5 διαδοχικά χρόνια μεγάλης οικονομικής ύφεσης είναι έτοιμη να μπει στην μακρόχρονη περίοδο αδιάλειπτης οικονομικής ανόδου. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν πολλές αυθεντικές ευκαιρίες για νέου τύπου τουριστική ανάπτυξη. Απλές και συντονισμένες κινήσεις από την Κυβέρνηση και το Ταμείο, μπορούν να αναβαθμίσουν το προσφερόμενο προϊόν. Επενδύσεις σε θέρετρα, γήπεδα γκολφ και μαρίνες θα συνυπάρξουν με επενδύσεις σε ξενοδοχεία και κατοικίες διακοπών. Μαζί με την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων σε λιμάνια, μαρίνες και αεροδρόμια, η Ελλάδα επανατοποθετείται στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Είναι προφανές ότι οι επενδύσεις αυτές απαιτούν σημαντικό χρόνο υλοποίησης και θα στηριχθούν εξαρχής από την Κυβέρνηση. Μόλις υπάρξει η σχετική επιχειρηματική συμφωνία για μια επένδυση το Ταμείο θα φροντίσει για την ταχεία απόκτηση των αδειών, ανάπτυξης και λειτουργίας αυτών των υποδομών». Κλείνοντας, ο κ. Αθανασόπουλος απεύθυνε πρόσκληση σε επενδυτές από την Κίνα που συμμερίζονται την αισιόδοξη άποψη της χώρας μας για το μέλλον.
O Τάκης Αθανασόπουλος γεννήθηκε στις 30/06/1944 στο Στάδιο Τεγέας στην Αρκαδία. Είναι παντρεμένος με την Φραντσέσκα Αθανασοπούλου και έχει τρεις κόρες, την Κατερίνα – Συλβάνα, την Μαριλέα και την Βαλέρια.
Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Institute of Technology του Illinois όπου απέκτησε Bachelor of Science Μηχανολόγου Παραγωγής, Masters και Ph.D. στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Ο κ. Αθανασόπουλος διαθέτει μεγάλη επαγγελματική και ακαδημαϊκή εμπειρία. Δίδαξε στο Loyola University του Σικάγο και στο Wright State University του Οχάιο, όπου και διετέλεσε Associate Dean για τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά προγράμματα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Το 1981 επέστρεψε στην Ελλάδα ως Τακτικός Καθηγητής στην έδρα της Οικονομικής των Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς όπου διετέλεσε Πρόεδρος των Τμημάτων Οργάνωσης και Διοίκησης των Επιχειρήσεων και Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, και Πρύτανης του Πανεπιστημίου. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Το 1986, διετέλεσε μέλος της ιδρυτικής ομάδας της ΤΟΥΟΤΑ Ελλάς και ανέλαβε καθήκοντα Εκτελεστικού Αντιπροέδρου.
Από το 1989 έως το 2000 ήταν Πρόεδρος και CEO της εταιρίας. Τον Ιανουάριο του 2001 προσχώρησε στην Toyota Motor Marketing Europe αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου και Chief Operating Officer.
Τον Ιούνιο του 2004 προήχθη σε Managing Officer της Toyota Motor Corporation και Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Toyota Motor Europe.Από τον Ιούλιο του 2006 είναι Senior Executive Advisor της Toyota Motor Europe.
Τον Φεβρουάριο του 2007 ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ΑΕ.Tον Δεκέμβριο του 2007, ο Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας και η Ιαπωνική Κυβέρνηση απένειμαν στον κ. Αθανασόπουλο το παράσημο του Ανατέλλοντος Ηλίου, Χρυσού και Αργυρού Αστέρα, εις αναγνώριση της συνεισφοράς του στην ενδυνάμωση των Ελληνο-Ιαπωνικών οικονομικών σχέσεων.