Βιγγοπούλου Ιόλη
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
04/03/2024
Διάρκεια
01:42:06
Εκδήλωση
Ταξιδεύοντας στην Κωνσταντινούπολη με τους περιηγητές: Από την Άλωση έως τις απαρχές του 20ού αιώνα
Χώρος
Διαδικτυακές ομιλίες
Διοργάνωση
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Κατηγορία
Ιστορία
Ετικέτες
Κωνσταντινούπολη, άλωση της Κωνσταντινούπολης, 20ός αιώνας, Ευρωπαίοι περιηγητές, Οθωμανική Αυτοκρατορία, μνημεία, πρωτεύουσα, αρχιτεκτονική, νεωτερικότητα
Πώς περιέγραψαν οι περιηγητές από τη δυτική Ευρώπη την Κωνσταντινούπολη από την Άλωση και μετά; Πώς δημιουργείται η οθωμανική πρωτεύουσα και ποια μνημεία τη χαρακτηρίζουν; Πώς οι διαφορετικές κοινωνικές και θρησκευτικές ομάδες συνθέτουν το μοναδικό ψηφιδωτό της Πόλης και πώς συμβάλλουν στον οικιστικό ιστό της;
Μετά τις επιτυχημένες περιηγήσεις στη Μικρά Ασία και στο Αιγαίο πέλαγος, πλέουμε στην Προποντίδα και ρίχνουμε άγκυρα στον Κεράτιο κόλπο. Με οδηγούς τους ιστορικούς Ιόλη Βιγγοπούλου και Δημήτρη Λούπη ταξιδεύουμε διαδικτυακά στην Κωνσταντινούπολη από τον 16ο αιώνα έως τις αρχές του 20ού και ανακαλύπτουμε τους τόπους, τα μνημεία και τους ανθρώπους της.
Το BLOD ευχαριστεί τη διοργάνωση για την παραχώρηση των βίντεο της εκδήλωσης.
Η Ιόλη Βιγγοπούλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών, διπλωματούχος της Σχολής Ξεναγών Αθηνών και της Ecole du Louvre και Διδάκτωρ Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, εργάστηκε, σχεδόν τρεις δεκαετίες, ως Ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με γνωστικό αντικείμενο την ταξιδιωτική γραμματεία και την εικονογράφηση των περιηγητικών έργων.
Oι μελέτες, οι δημοσιεύσεις (περισσότερες από 200) και η συνεργασία της και με άλλους φορείς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Πανεπιστήμια, Υπουργεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκπαίδευση, Πολιτιστικές Εταιρείες και Ιδρύματα, Οικολογικές Οργανώσεις, EPΑ, UNESCO, κ.α.) αφορούν θέματα νοοτροπιών, τοπικής ιστορίας, ιστορικής και πολιτιστικής γεωγραφίας, κοινωνικής ιστορίας και πολιτισμού του νεότερου ελληνισμού καθώς και διαχρονικά ζητήματα πολιτισμικής ταυτότητας.
Στις δραστηριότητές της επίσης, συγκαταλέγονται διαλέξεις και ξεναγήσεις ιστορικού και αρχαιολογικού περιεχομένου, σε Έλληνες και αλλοδαπούς, μαθητές και ενήλικες, στον ευρύτερο χώρο του ελληνικού πολιτισμού. Ασχολείται με την ταξιδιωτική φωτογραφία με ελληνικές και διεθνείς συμμετοχές.
Μπορείτε να βρείτε τη βιβλιογραφία της σειράς ομιλιών συγκεντρωμένη εδώ.