Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

1η ενότητα: Το κανονιστικό πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και ο ελληνικός σχεδιασμός

Γιαννούσης Γιώργος, Κρητικός Αλέκος, Μακαντάση Φαίη, Προκοπάκης Γιώργος, Ρήγας Τάκης, Τριφύλλης Αντώνης, Κουτσομύτης Γιάννης

13 Ιανουαρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:41:19 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 168

Το Παρατηρητήριο του Κύκλου Ιδεών για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης υπό το φως και της Έκθεσης Πισσαρίδη διοργάνωσε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Πως μπορεί να κερδηθεί το 2021;» την Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021.

1η θεματική ενότητα: «Το κανονιστικό πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και ο ελληνικός σχεδιασμός»

Συζητούν
Γιώργος Γιαννούσης, πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ
Αλέκος Κρητικός, πρώην ΓΓ ΥΠΕΣ, πρώην ΓΓ Βιομηχανίας
Φαίη Μακαντάση, Επικεφαλής Ερευνών διαΝΕΟσις
Γιώργος Προκοπάκης, Σύμβουλος επιχειρήσεων
Τάκης Ρήγας, πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης
Αντώνης Τριφύλλης, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Συντονίζει: Γιάννης Κουτσομύτης, Αναλυτής για ευρωπαϊκά θέματα

2η θεματική ενότητα: «Μεταξύ διάσωσης και αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας»

Συζητούν
Γιάννης Καλογήρου, ομότιμος Καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείου
Κώστας Καρτάλης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μέλος του Επικουρικού Οργάνου των Ηνωμένων Εθνών για την Εφαρμογή της Σύμβασης για το Κλίμα
Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων του Περιβάλλοντος & των Φυσικών Πόρων
Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, πρώην υπουργός Οικονομικών, που συντονίζει και τη συζήτηση

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Γιαννούσης Γιώργος πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ

Ο Γιώργος Γιαννούσης σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους σε θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης από το Ι.Π.Α του Παντείου, Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Χωροταξίας του Πανεπιστήμιου Paul Valery του Montpellier.

Από το 1984 υπηρέτησε ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής, αρμόδιος επί σειρά ετών για τη διαχείριση των Κοινοτικών Προγραμμάτων στην Ελλάδα και στη συνέχεια ως προϊστάμενος υπεύθυνος διαδοχικά, για τα κοινοτικά προγράμματα της Αυστρίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ και Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ.

Κρητικός Αλέκος τ. Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων - πρώην ΓΓ ΥΠΕΣ - πρώην ΓΓ Βιομηχανίας

Ο Αλέκος Κρητικός έχει υπηρετήσει, επί σειρά ετών, σε ανώτερες θέσεις στο δημόσιο τομέα, μεταξύ των οποίων ως Γενικός Γραμματέας στα Υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης, Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Εργάσθηκε επίσης στον τραπεζικό χώρο, ασχολούμενος κυρίως με διεθνείς χρηματοδοτήσεις αναπτυξιακών προγραμμάτων. ‘Εχει ακόμη εργασθεί για πολλά χρόνια στις Βρυξέλλες ως ανώτερο στέλεχος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία. Είναι Διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π. και κάτοχος D.E.A. Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Paris I, Pantheon-Sorbonne.

Μακαντάση Φαίη Διευθύντρια Ερευνών, διαΝΕΟσις

Η Φαίη Μακαντάση είναι Επικεφαλής Ερευνών του ανεξάρτητου, μη-κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού "διαΝΕΟσις".

Η διδακτορική της διατριβή (Ph.D.) ολοκληρώθηκε στο ΟΠΑ με τίτλο “Trade Policy under Imperfect Competition”. Υπήρξε Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια (Post-Doctoral fellow) σε θέματα μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα, των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας και της μέτρησης του ανθρώπινου κεφαλαίου της. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε βραβεία/υποτροφίες από το ΙΚΥ, την Τράπεζα Κύπρου, το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ».

Έχει ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και έχει συγγράψει και επιμεληθεί επιστημονικά κοινωνικο-οικονομικές μελέτες που αφορούν την Ελλάδα και την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Προκοπάκης Γιώργος Χημικός Μηχανικός, Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Ο Γιώργος Προκοπάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1955. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ (1978). Διδάκτορας University of Pennsylvania (1982). Καθηγητής στο SEAS Columbia University, NY (1982-88). Από το 1990 είναι βασικός μέτοχος και Τεχνικός Διευθυντής της εταιρείας συμβούλων SPEC A.E. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται κυρίως με θέματα αναδιοργάνωσης επιχειρήσεων, διαχείρισης πληροφοριών και χρηματοοικονομικά.

Ασχολήθηκε με επενδύσεις τεχνολογίας, θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και ανάπτυξης επιχειρήσεων. Διετέλεσε CEO της Θήτα Μικροηλεκτρονική (1994-2001) και Director της Theta Micro (2001-2008). Managing Director του κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών στη Ν.Α. Ευρώπη DFJ-Faros (2004-2007). Μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής του ΑΚΕΣ Climate Change Opportunities Greece. Σύμβουλος Διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (2007-2010).

Έχει αρθρογραφήσει εκτεταμένα για την ελληνική κρίση χρέους/ελλείμματος. Προέρχεται από την αριστερά και συνεργάζεται με τη Δράση-ΦιΣ.

Πρωταθλητής κολύμβησης με τον Ολυμπιακό ΣΦΠ και βαλκανιονίκης (1973).

Παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών.

Ρήγας Τάκης πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης

Ο Παναγιώτης Ρήγας είναι πολιτικός. Έχει χρηματίσει έπαρχος, νομάρχης, βουλευτής και υφυπουργός.

Γεννήθηκε το 1956 στην Καλαμάτα. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με μεταπτυχιακό στο Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Νίκαιας (Γαλλία).

Τοποθετήθηκε έπαρχος Άνδρου (1986-1988) και Νομάρχης Χίου (1988-1989 και 1993-1994). Εξελέγη Νομάρχης Κυκλάδων το 1994 και το 1998, ενώ το 2002 εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος Κυκλάδων. Το 2004 εξελέγη βουλευτής Κυκλάδων με το ΠΑΣΟΚ, και επανεξελέγη το 2007 και το 2009. Από τον Σεπτέμβριο του 2010 έως και τον Ιούνιο του 2011 ήταν υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου.

Τριφύλλης Αντώνης Μέλος εποπτικού συμβουλίου ΔιαΝΕΟσις - πρώην στέλεχος Ε.Ε.

Ο Αντώνης Τριφύλλης είναι Μηχανολόγος- Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ, πρώην στέλεχος της Ε.Ε, και εργάστηκε στο υπουργείο Βιομηχανίας, ενώ διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΟΤ, διευθυντής προσωπικού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διευθυντής του Γραφείου Επιτρόπου της Κομισιόν, διευθυντής σχέσεων με τον πολίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χρημάτισε παράλληλα μέλος στα Δ.Σ. του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, της «Εκδοτικής-ΔΟΛ» και του «Τριφυλλείου Ιδρύματος Κυθήρων». Σήμερα, είναι μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της «διαΝΕΟσις» και αρθρογραφεί.

Κουτσομύτης Γιάννης Αρθρογράφος, Aναλυτής

O Γιάννης Κουτσομύτης είναι αρθρογράφος-αναλυτής για ευρωπαϊκά θέματα και σκηνοθέτης-παραγωγός.

Σπούδασε γερμανικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα παραγωγής κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

Από τον Νοέμβριο του 2017 είναι τακτικός αρθρογράφος και αναλυτής στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος" με αντικείμενο τα ευρωπαϊκά θέματα και την γεωπολιτική της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι, επίσης, Διευθυντής του Kappa News.

Άρθρα του δημοσιεύονται τακτικά σε ευρωπαϊκά έντυπα όπως η γερμανική εφημερίδα Die Zeit και η πορτογαλική Expresso, ενώ είναι συνεργάτης-σχολιαστής των τηλεοπτικών δικτύων France 24, BBC World Service, Al Jazeera, της δημόσιας τηλεόρασης της Ολλανδίας, του TRT World και του Press TV.

Δραστηριοποιήθηκε επί πολλά χρόνια στην Τηλεόραση και τον Κινηματογράφο και έχει τιμηθεί 4 φορές με Τηλεοπτικό Βραβείο ως "Παραγωγός της χρονιάς" για τις τηλεοπτικές σειρές "Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά", "Η αγάπη άρχισε μια μέρα", "Τα παιδιά της Νιόβης" και "Ματωμένα Χώματα".

Σχετικές ομιλίες