Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Technology Transfer: It’s the bits that make the business - 1ο μέρος

Barone Michele, Αμπατζής Κωνσταντίνος, Tracey Ian

11 Ιουλίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 59:04 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 792
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το μεγαλύτερο διεπιστημονικό Κέντρο της χώρας, με σύγχρονη ανάπτυξη στους τομείς των θετικών επιστημών και εθνικής εμβέλειας εργαστηριακή υποδομή, διοργάνωσε για 4η συνεχόμενη χρονιά στις 11-15 Ιουλίου 2016 το Hellenic Forum for Science, Technology & Innovation (Ελληνικό Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το Hellenic Forum έχει καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης των Ελλήνων επιστημόνων της Διασποράς και του εσωτερικού, και έχει αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο αμφίδρομων συνεργασιών ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα. Σε αυτή την προσπάθεια «γεφύρωσης - δικτύωσης» με διακεκριμένους Έλληνες (αλλά και ξένους επιστήμονες) της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, δίνεται η δυνατότητα στο ελληνικό και ξένο κοινό που θα παρακολουθήσει τις εργασίες του forum:

  1. να αναπτύξουν συνεργασίες με Έλληνες επιχειρηματίες και επιστήμονες της Διασποράς που αφορούν στη μετατροπή ερευνητικών αποτελεσμάτων σε διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα σε τομείς αιχμής που ενδιαφέρουν την εθνική οικονομία,
  2. να διερευνήσουν τη λειτουργία κοινών προγραμμάτων εκπόνησης διδακτορικών,
  3. να συνάψουν συνεργασίες για την υποβολή κοινών ερευνητικών προγραμμάτων,
  4. να αναπτύξουν αμφίδρομες μετακινήσεις νέων επιστημόνων ώστε να ελεγχθεί και να μειωθεί σε δεύτερη φάση το brain drain.
Το συνέδριο, που πλέον αποτελεί ορόσημο για την επιστημονική κοινότητα, διαρκεί  πέντε μέρες και πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του «Δημόκριτου» στην Αγία Παρασκευή. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου διοργανώνονται workshops, όπου διακεκριμένοι επιστήμονες ανεβαίνουν στο βήμα του ομιλητή και παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της νανοεπιστήμης και νανοτεχνολογίας, ενέργειας - περιβάλλοντος, βιοεπιστήμων, πληροφορικής – τηλεπικοινωνιών, ενώ διοργανώνεται και panel discussion για θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής για την έρευνα και την ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, προσελκύεται μια πληθώρα από διακεκριμένους επιστήμονες της ελληνικής Διασποράς, τον επιχειρηματικό κόσμο, σημαντικούς παραγωγικούς φορείς καθώς και την πανεπιστημιακή νεολαία, με στόχο να αναδειχθούν οι παγκόσμιες επιστημονικές εξελίξεις σε τομείς αιχμής, να συζητηθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές και να δημιουργηθούν συνεργασίες που βασίζονται σε καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα.

Το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», αποδεικνύει συνεχώς ότι ο τομέας της έρευνας μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως "μοχλός ανάπτυξης" για την ελληνική οικονομία ειδικά κατά την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Το workshop "Technology Transfer: It’s the bits that make the business" πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016. Οι συμμετέχοντες ομιλητές του πρώτου μέρους ανέλυσαν τις εξής θεματικές:


Welcome- Overview - Mr. Michele Barone

Protection of Research results with patents - Δρ. Κωνσταντίνος Αμπατζής

IP over viewtalk - Mr. Ian Tracey

Barone Michele Industlrial Liaison Officer for Greece at Cern, NCSR “Demokritos”

O Michele Barone σπούδασε πειραματική φυσική στο Πανεπιστήμιο του Μπάρι (Ιταλία), του οποίου είναι απόφοιτος, και στη συνέχεια ασχολήθηκε με πειραματική εργασία στο CERN (στην ομάδα του C.Rubbia) και με την έρευνα και τη διδασκαλία σε χώρες όπως η Ελβετία, η Ιταλία Italy (Universita’ di Perugia, INFN-National Laboratory of Frascati) και η Ελλάδα (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος & Πανεπιστήμιο Αθηνών). Το ενδιαφέρον του για την πειραματική εργασία τον οδήγησε σε διευθυντικές θέσεις σε διεθνείς εταιρείες κατασκευής συστημάτων για την ιατρική και την επιστημονική έρευνα. Ο Dr. Barone είναι σήμερα μέλος της Compact Muon Solenoid Collaboration και Σύμβουλος μεταφοράς Τεχνολογίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το CERN. Είναι συγγραφέας 150 περίπου επιστημονικών άρθρων και διοργανωτής πολλών διεθνών συνεδρίων.

Αμπατζής Κωνσταντίνος Director, Applications & Grants, Hellenic Industrial Property Organization

Ο Κώστας Αμπατζής σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος M.Sc. στη Βιοχημική Φαρμακολογία (Πανεπιστήμιο του Southampton) και M.Sc. στις Επιστήμες Λήψης Αποφάσεων (Decision Sciences), με εξειδίκευση στο ηλεκτρονικό εμπόριο (AUEB). Είναι Visiting Scientist στο  Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Εργάζεται, τα τελευταία 32 χρόνια, στο Ελληνική Υπηρεσία Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και από το 1988 είναι Διευθυντής Εφαρμογών & Επιχορηγήσεων στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ). Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα και τον ΟΒΙ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO), το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας (EUIPO) και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διετέλεσε μέλος των Δ.Σ. του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ), του ΟΤΕ Leasing και του ΟΒΙ. Είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ηλεκτρονικού Εμπορίου.

Tracey Ian Secretary General, HEPTech

Ο Ian Tracey είναι Γενικός Γραμματέας του Δικτύου HEPTech (το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του CERN, έχει ως αντικείμενο τη μεταφορά τεχνολογίας της Φυσικής Υψηλής Ενεργείας (High Energy Physics Technology Transfer) και καλύπτει 26 ιδρύματα σε 16 χώρες) και εργάζεται στο UK Knowledge Transfer Network, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως επικεφαλής της των Υπηρεσιών Οικονομικών και Χρηματοδότησεων.

Προηγουμένως διετέλεσε επικεφαλής του κλάδου επιχειρηματικότητας στον Οργανισμό  STFC (Science & Technology Facilities Council), με κύρια αποστολή τη στήριξη των start-up’s και των εταιρειών πρώιμης φάσης για την προώθηση των ιδεών τους από τη σύλληψη έως την εφαρμογή.

Σχετικές ομιλίες