Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τεχνικές ενίσχυσης του κινήτρου για αλλαγή σε ανθρώπους με κατάθλιψη

Σανίδα Σταυρούλα

13 Μαΐου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 16:14 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1250
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Σανίδα Σταυρούλα

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
13/05/2017

Διάρκεια
16:14

Εκδήλωση
Εξειδικευμένη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση στην κατάθλιψη

Χώρος
Δώμα του Γ.Ν.Α. "Ο Ευαγγελισμός"

Διοργάνωση
Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών

Κατηγορία
Ψυχολογία / Ψυχική Υγεία, Υγεία / Ποιότητα ζωής

Ετικέτες
φυσικοθεραπεία, κατάθλιψη

Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2017 είναι: «Κατάθλιψη. Ας μιλήσουμε».

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατάθλιψη είναι η κύρια αιτία της κακής υγείας και αναπηρίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα, με τα επίσημα στοιχεία μόνον για το 2016 από τους σχετικούς κωδικούς συνταγογράφησης ICD -10, 634.126 συμπολίτες μας πάσχουν από κατάθλιψη, οι δε παραχθείσες αντίστοιχες συνταγές ήταν 3.101.164.

Το Ν.Π.Δ.Δ «Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών», σύμφωνα με τον ιδρυτικό του Νόμο, συνέστησε το 2014 το Επιστημονικό τμήμα «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία», που με το συνεχές έργο & τις δραστηριότητες του, το 2016 έγινε ισότιμο μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία, αναγνωρισμένης υποομάδας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας από το 2011.

Οι Έλληνες φυσικοθεραπευτές εναρμονιζόμενοι με τα διεθνή πρότυπα και απαιτήσεις, το Σάββατο 13 Μαΐου 2017, στο Δώμα του Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός», μίλησαν για την «Εξειδικευμένη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση στην κατάθλιψη».

Η ημερίδα εντάσσεται στα πλαίσια των επιστημονικών εκδηλώσεων «ΟΤΑΝ Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ» & το πρόγραμμα της εκπονήθηκε σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία.

Οι έγκριτοι εισηγητές μεταξύ των άλλων αναφέρθηκαν: 

Στη συνταγογράφηση της άσκησης για την κατάθλιψη όπως προβλέπεται από τη σχετική δήλωση πολιτικής της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας, που τους αναγνωρίζει  ως ειδικούς στην κίνηση και την άσκηση.

Στις ενδείξεις & αντενδείξεις του Επαναληπτικού Διακρανιακού Μαγνητικού Ερεθισμού στην κατάθλιψη,

αλλά απάντησαν και στα ερωτήματα 

Biofeedback στην καταθλιπτική διαταραχή;

Μάλαξη στην κατάθλιψη;

Τεχνικές χαλάρωσης στην κατάθλιψη;

Ψυχοκινητική θεραπεία και κατάθλιψη;

Οι ίδιοι οι ασθενείς μέσα από «το βήμα το ασθενών» της ημερίδας μιλούν δημόσια για την εμπειρία τους με την κατάθλιψη.

Η συμπερίληψη των φυσικοθεραπευτών στους επαγγελματίες, που παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας (άρθρο 4 και 6 του Νόμου 4461 / ΦΕΚ.38, τ. Α / 28-3-2017), ανοίγει νέους επαγγελματικούς ορίζοντες στον κλάδο, αλλά δίνει και το δικαίωμα στους ψυχικά πάσχοντες συμπολίτες μας για πληρέστερη θεραπεία.

Το πρώτο βήμα έγινε αλλά η τροποποίηση της Υπουργικής απόφασης (Αριθ. Γ3γ/οικ. 28501 ΦΕΚ 1115, τεύχος δεύτερο, 19 Απριλίου 2016) που θα δίνει το δικαίωμα συνταγογράφησης συνεδρίων φυσικοθεραπείας και στους ψυχιάτρους καθίσταται αναγκαία, όχι μόνον για την τεκμηριωμένη πια αποτελεσματικότητα της φυσικοθεραπευτικής επιστήμης στις ψυχικές νόσους αλλά και για την συμβολή της στον εξορθολογισμό των οικονομικών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Πάσχεις από κατάθλιψη;

Μάθε μαζί με τον φυσικοθεραπευτή σου

πως να τονώνεις τη διάθεση σου, χωρίς παρενέργειες 

αυξάνοντας έτσι την λειτουργικότητα σου

Σανίδα Σταυρούλα MSc., Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Γ.Σ.Θ Ψυχοθεραπεύτρια,

Η Σταυρούλα Σανίδα είναι ψυχολόγος, M.Sc. και πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία. Ασκεί ιδιωτική πρακτική από το 2006 έως σήμερα σε προάστιο της Αθήνας.

Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς. Από το 2012 είναι στη διαδικασία πιστοποίησης ως εκπαιδεύτρια στην Functional Analytic Psychotherapy (FAP) από το Πανεπιστήμιο της Washington στις ΗΠΑ.

Έχει συντονίσει σεμινάρια στη FAP και έχει παρουσιάσει έργο της σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει συνεργαστεί με ιδιωτικούς φορείς ως σύμβουλος σε θέματα εργασίας (Employee Assistance Programs-EAPs) και σε επαγγελματικό προσανατολισμό. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα επιμόρφωσης ενηλίκων ως εκπαιδεύτρια.

Βραβεύτηκε για το ρόλο της ως μέντορας από το Δίκτυο Μεντόρων για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας “Business Mentors”. Επίσης, βραβεύτηκε η ομιλία της με θέμα «Η βιωματική εκπαίδευση στη Λειτουργική Αναλυτική θεραπεία (Functional Analytic Psychotherapy) μέσω διαδικτυακών ομάδων» στο 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Ψυχικής Υγείας, Τεχνολογίας και Τηλεματικών Εφαρμογών.

Η συγγραφή ιστοριών αποτελεί συμπληρωματικό εργαλείο στην άσκηση της θεραπευτικής της πρακτικής. Αντλεί δημιουργικότητα από τους θεραπευόμενούς της και από ανθρώπους που την εμπνέουν.

Σχετικές ομιλίες