Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τεχνολογία κατά την περιπλάνηση του Οδυσσέως

Τάσιος Θεοδόσης

10 Οκτωβρίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:45:51 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1122

Η διάλεξη έχει κατ’ αρχήν σκοπό περισσότερο την τέρψη των ακροατών μαζί με την υπενθύμιση των περιεχομένων των Ομηρικών Επών που σχετίζονται με θέματα Αρχαίας Τεχνολογίας τα οποία συνδέονται με τις περιπέτειες του Οδυσσέως. Σημειώνεται ότι πολλά από τα περιεχόμενα των Επών απηχούν καταστάσεις της Μυκηναϊκής Εποχής.

Στην αρχή περιγράφονται οι ναυπηγικές εργασίες του Οδυσσέως όταν βρισκόταν στο νησί της Καλυψώς: αποδεικνύεται ότι επρόκειτο για ένα πραγματικό πλοίο, και όχι για μια «σχεδία» με τη σύγχρονη έννοια της λέξης.

Κατόπιν εξηγείται επιστημονικώς η ικανότητα καθαρισμού των ρούχων της Ναυσικάς μέσα σε κυπελλοειδείς διαμορφώσεις της κοίτης του ποταμού, ο οποίος ρέει εκεί με τη μορφή δίνης.

Ύστερα γίνεται λεπτομερής αναφορά στην αναπτυγμένη Τεχνολογία των Φαιάκων, ιδιαιτέρως δε στα αυτόματα και στο πλοίο-ρομπότ που διέθεταν.

Ακολουθεί μία αναφορά στην αναγνώριση του είδους το οίνου τον οποίον ο Οδυσσέας έδωσε να πιει ο Πολύφημος, και αποδεικνύεται ότι αυτός ο «μελιηδής μέλας» οίνος δεν ήταν μεθυστικός. Μνημονεύεται δε φράση της Οδύσσειας κατά την τύφλωση του Κύκλωπα, απ’ την οποίαν αποδεικνύεται ότι οι Μυκηναίοι εγνώριζαν τη βαφή του θερμού σιδήρου μέσα στο ψυχρό νερό (μετατροπή σε χάλυβα).

Μεσολαβεί μια λεπτομερής περιγραφή της συνταγής του κυκεώνος της Κίρκης.

Η διάλεξη τελειώνει με την περιγραφή του θαλάσσιου στροβίλου στα Στενά της Μεσσήνης, ανάμεσα Σικελία και Καλαβρία. Εξηγούνται οι κίνδυνοι των διερχομένων πλοίων και παρατίθενται οι αντίστοιχες λεπτομερείς οδηγίες που του είχε δώσει η συμπονετικιά Κίρκη για να αποφύγει αυτούς τους κινδύνους οι οποίοι προσωποποιούνται με τις θεότητες Χάρυβδις και Σκύλλα.

(Σημείωμα του ομιλητή)

Τάσιος Θεοδόσης Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου - Επίτιμος Πρόεδρος, Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία - Πρόεδρος, Εταιρεία για τη Διερεύνηση της Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ)

Ο Καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος γεννήθηκε στην Καστοριά. Πήρε το δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1953) και συνέχισε τις σπουδές του στο Centre d'Etudes Superieures ITBTB, στο Παρίσι, για ένα χρόνο. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Ε.Μ.Π. το 1958. Εξελέγη Επιμελητής του Ε.Μ.Π. (1958) και στη συνέχεια Έκτακτος Μόνιμος Καθηγητής (1964) και Τακτικός Καθηγητής (1969). Ίδρυσε το Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος του Ε.Μ.Π. και το διεύθυνε μέχρι την αποχώρησή του (1997). Δίδαξε ακόμα στα Πανεπιστήμια της Βαγδάτης (1979), της Σαγκάης (1982), της Νανκίν (1985), της Παβίας (1986) και στο College International des Sciences de Construction Paris (1979-1989).

Εξέχουσα μορφή στην επιστημονική και επαγγελματική ζωή της χώρας, υπήρξε δάσκαλος χιλιάδων μηχανικών, δημοσίευσε εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες στις περιοχές της Εδαφομηχανικής, της Τεχνολογίας του Σκυροδέματος και της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, ενώ ασχολήθηκε με μια ευρύτατη περιοχή επιστημονικών, τεχνολογικών και εκπαιδευτικών θεμάτων (ευρωπαϊκοί και εθνικοί κανονισμοί, αντισεισμική προστασία, προστασία μνημείων, δημόσια έργα) αλλά και με θέματα Φιλοσοφίας, Παιδείας, Γλώσσας, Ορολογίας, καθώς και με κοινωνικά θέματα ως συντάκτης Επιφυλλίδων στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο.

Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος πολλών ελληνικών Επιστημονικών Ενώσεων, μέλος αμερικανικών και ευρωπαϊκών Ενώσεων, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της RILEM (1977-78), της CEB (1983-87), του «Model Code 90» (1987-91), Σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Απέσπασε πολλές τιμητικές διακρίσεις. Είναι Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νανκίν (1985), Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης (1986), Fellow του American Concrete Institute (1986), Επίτιμος Πρόεδρος της CEB (1988), Επίτιμο Μέλος της RILEM (1989), της CIAS (1998), του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (1999), της CICOP (2001), Επίτιμος Διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου (2001), Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνο (2004), Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (2004) και Επίτιμο Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας (2008). Τιμήθηκε, επίσης, με το Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων (1986).

Είναι Πρόεδρος της Εταιρείας για τη Διερεύνηση της Αρχαοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ).

Σχετικές ομιλίες