Καλλιγερόπουλος Δημήτρης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
13/01/2014
Διάρκεια
42:47
Εκδήλωση
Εκδηλώσεις της "Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας"
Χώρος
Αίθουσα "Συλλόγου των Αθηναίων"
Διοργάνωση
Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ)
Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία
Κατηγορία
Αρχαιολογία, Τέχνες / Πολιτισμός, Τεχνολογία
Ετικέτες
αρχαία ελληνική τεχνολογία, τεχνική, τεχνική μέθοδος, έργο τέχνης, αρχιτεκτονική, αγαλματοποιία, αυτοματοποιητική, αρχαιότητα
Η ομιλία εξετάζει τη σχέση Τεχνολογίας, Τεχνικής & Τέχνης και ειδικότερα τη σχέση τεχνικών μεθόδων, υλικών και εργαλείων με τη μορφή και το περιεχόμενο των έργων τέχνης που δημιουργήθηκαν. Η εξέταση αυτή περιορίζεται σε τρεις τομείς της Τεχνολογίας και της Τέχνης: την Αρχιτεκτονική, την Αγαλματοποιία και την Αυτοματοποιητική, την τέχνη δηλαδή της κατασκευής των αυτομάτων. Και αναφέρεται σε παραδείγματα που αφορούν τις τρεις περιόδους της ελληνικής αρχαιότητας: την Αρχαϊκή, την Κλασσική και την Ελληνιστική.
Γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος. Συμπλήρωσε τις σπουδές του με Μεταπτυχιακό στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και Διδακτορικό στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Graz, στον τομέα του Αυτομάτου Ελέγχου. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Bochum. Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα ορίστηκε καθηγητής και πρόεδρος του ΤΕΙ Χαλκίδας και στη συνέχεια καθηγητής στο Τμήμα Αυτοματισμού του ΤΕΙ Πειραιά μέχρι και την συνταξιοδότησή του.
Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων και δημοσιεύσεων. Ασχολήθηκε από νωρίς με την μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, αποτέλεσε ένα από τα πρώτα μέλη της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας ΕΜΑΕΤ, και είναι μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου. Έγραψε βιβλία για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, μετέφρασε και εξέδωσε στη νεοελληνική την Αυτοματοποιητική του Ήρωνος του Αλεξανδρινού και καθιέρωσε την Ιστορία της Αρχαίας Τεχνολογίας ως μάθημα στο ΤΕΙ που υπηρετούσε. Κατασκεύασε πολλά λειτουργικά ομοιώματα Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, που παρουσιάστηκαν σε εκθέσεις, ιδιαίτερα στα πλαίσια της ΕΜΑΕΤ, είτε δωρίστηκαν σε εκθεσιακούς χώρους και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Είναι γλύπτης και γλυπτά του βρίσκονται σε δημόσιους και εκθεσιακούς χώρους.