Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τεχνολογίες Πληροφορικής & Γνωστικές Μεταγνωστικές Δεξιότητες στην Εκπαίδευση - Θερινό Σχολείο 2019

Δρίγκας Αθανάσιος

4 Ιουλίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:42:44 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 162
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ο αρχαιότερος θεσμός Θερινού Σχολείου στην Ελλάδα έγινε φέτος 54 χρονών. Μεταπτυχιακή εκπαίδευση στις θετικές επιστήμες, στρατηγικές και κατευθύνσεις στην αγορά εργασίας, δεξιότητες στην υψηλή τεχνολογία, ηθική και δεοντολογία στην έρευνα ήταν από τα θέματα που το φετινό σχολείο ανέδειξε απευθυνόμενο σε τελειόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Για 54η συνεχή χρονιά ο Δημόκριτος, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, διοργάνωσε, από 1 έως 11 Ιουλίου 2019, το ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς και μια μεγάλη προσφορά του κέντρου στους προπτυχιακούς φοιτητές και πτυχιούχους θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Την πρώτη εβδομάδα (1-5/7/2019 ) πραγματοποιήθηκαν ομιλίες γενικού θεματικού ενδιαφέροντος από διακεκριμένους επιστήμονες, καθώς και “Στρογγυλά Τραπέζια” που πραγματεύονταν σημαντικά επίκαιρα θέματα: Κλιματική αλλαγή και Περιβάλλον, Τεχνητή Νοημοσύνη και Ηθική, Καρκίνος και Γήρανση, CERN και Κοσμολογία, και τέλος Νανοτεχνολογία.

Επιπλέον, δόθηκαν εξειδικευμένες ομιλίες σε πέντε διαφορετικές επιστημονικές περιοχές:
• Επιστήμες Υγείας
• Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες και Εφαρμογές
• Ενέργεια –Περιβάλλον – Ασφάλεια
• Νανοτεχνολογία και Σύγχρονα Υλικά
• Υψηλές Ενέργειες, Πυρηνική Φυσική, Πυρηνική Τεχνολογία και Εφαρμογές στο Περιβάλλον, στην Υγεία, στα Υλικά και στην Πολιτιστική Κληρονομιά.

Η ομιλία "Τεχνολογίες Πληροφορικής & Γνωστικές Μεταγνωστικές Δεξιότητες στην Εκπαίδευση" εντάσσεται στις ομιλίες της θεματικής "Πληροφορική".

Δρίγκας Αθανάσιος Ερευνητής, Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Δρ. Αθανάσιος Δρίγκας είναι Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».

Διδακτορικό σε Cognitive Science (Διαχείριση Μνήμης και Πόρων σε Δίκτυα)
M.S.c. Ηλεκτρολόγος Μηχ. σε Τεχνολ. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Πτυχίο στην Ψυχολογία.

Συντονιστής και Ιδρυτής του εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών & Net Media Lab από το 1996.

1985-1999: Operational Manager του ελληνικού ακαδημαϊκού δικτύου ΑΡΙΑΔΝΗ.

Συντονιστής πολλών διεθνών και εθνικών έργων στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (e-learning, e-psychology, e-government, e-inclusion, e-culture, e-business, e-ecology κλπ) στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Ρουμανία κλπ.

Έχει συγγράψει περισσότερα από 270 (90 περιοδικά) διεθνή και εθνικά άρθρα με θέμα τις τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, 8 βιβλία, 25 εκπαιδευτικά CD-ROMs, και σημαντικές πατέντες.

Από το 1985 έχει υπάρξει μέλος πολλών διεθνών και εθνικών επιτροπών για το σχεδιασμό και συντονισμό δικτύων και υπηρεσιών ΤΠΕ και δραστηριοτήτων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, και σε φορείς όπως ΒΟΥΛΗ, ΥΠΑΝ, ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ, ΥΜΕ, ΚτΠ, ΓΓΕΤ, ΓΓΝΓ, ΓΓΕ, ΓΓΠΠ, ΓΓΔΕ, ΓΓΕ, EBEA, ΚΑΠΕ, ΙΔΙΣ, κλπ. (Εθνική Επιτροπή για το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, Εθνικό Συμβούλιο Πληροφορικής, Εθνική Επιτροπή για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο, Εθνική Επιτροπή για το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν, Εθνική Επιτροπή για το πρόβλημα (ιού) του 2000, Εθνική Επιτροπή για δικτυακές υποδομές, Εθνική Επιτροπή για την προστασία των πολιτών, RARE & COSINE επιτροπές για δίκτυα της ΕΕ, Ευρωπαϊκές και εθνικές επιτροπές για αξιολόγηση έργων, κλπ).

Επίσης έχει υπάρξει μέλος πολλών επιτροπών (οργάνωσης, editorial boards, αξιολόγησης) σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά για Τ.Π.Ε. την εκμετάλλευση και τις συνέπειές τους.

Τέλος, έχει λάβει πολλές διακρίσεις και πολλά βραβεία (εθνικά και ευρωπαϊκά) για την επιστημονική δουλειά του (άρθρα, έργα και πατέντες). Εθνικό βραβείο καινοτομίας για πατέντα κβαντικής κρυπτογραφίας το 2004, ευρωπαϊκή διάκριση για το έργο SolWin (Solar & Wind) το 2002, ευρωπαϊκή διάκριση για το έργο Dedalos 2007 (για άτομα με προβλήματα ακοής), επιλογή 2 άρθρων (cryptography, e-gov) από τη NASA, 2006, το εθνικό συμβούλιο για αναπηρίες των ΗΠΑ συμπεριέλαβε (2007) ένα άρθρο σε έκθεση του Κογκρέσου προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ με τίτλο «Ενδυνάμωση των Αμερικανών με Αναπηρία», άρθρο σε κείμενο πολιτικής της Κυβέρνησης της Αυστραλίας, άρθρο σε μελέτη για το e-government στην Ινδία, Ευρωπαϊκή διάκριση e-learning για το έργο Enfora 2010, άρθρο σε μελέτη για το e-government στην Ινδία 2010, άρθρο σε έκθεση του USA ACADEMY of EDUCATION 2013, άρθρο σε μελέτη του UK Essays for E-Government, 2014 κλπ.

Περισσότερα από 140 άρθρα σε εφημερίδες και περισσότερες από 60 τηλεοπτικές παρουσιάσεις έχουν καλύψει τις καινοτόμες επιστημονικές του δραστηριότητες.

Έχει διαχειριστεί περισσότερα από 45 έργα διεθνώς και σε εθνικό επίπεδο:
Έργα ΤΠΕ υποστήριξης του ελληνικού πολιτισμού (πχ. Δορυφορικό δίκτυο για τον ελληνικό πολιτισμό)
Υποδομές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για τον απλό πολίτη και τα ΑΜΕΑ σε διάφορους οργανισμούς
Έργα με τεχνολογίες IVR, φωνής και τηλεδιάσκεψης
Έργα με τεχνητή νοημοσύνη και ανάπτυξη νευρωνικών δικτύων (για άνεργους, φοιτητές, καθηγητές κλπ)
Πλήθος έργων υποστήριξης ηλεκτρονικής μάθησης, επιχειρείν και αυτοβελτίωσης για κωφά άτομα
Έργο για την υποστήριξη της πλοήγησης στο Internet για άτομα με προβλήματα όρασης
E-learning & E-business εφαρμογές για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ODISSEAS,e-προμήθειες κλπ)
Έργο e-science με την υποστήριξη WI-FI για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
Έργα ηλεκτρονικής μάθησης σε επιστήμονες και τεχνικούς σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Έργα ΤΠΕ για την υποστήριξη καθηγητών και μαθητών και καινοτόμων διαδικασιών στην Παιδεία
Έργα ηλεκτρονικής ψυχολογίας για την υποστήριξη διαφόρων κοινοτήτων (Καθηγητών, Μαθητών κλπ)
Πλήθος εθνικών και διεθνών μελετών για το ηλεκτρονικό επιχειρείν, το ηλεκτρονικό εμπόριο, δημόσιες προμήθειες, τηλεπικοινωνίες, δείκτες της κοινωνίας της πληροφορίας κλπ.

Σχετικές ομιλίες