Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Tell all the Truth but Tell it Slant: Λοξές ματιές σε ζητήματα γυναικείας ταυτότητας

Σακελλίου Λιάνα, Ζατέλη Ζυράννα, Μήτσορα Μαρία, Μιχαλοπούλου Αμάντα, Σωτηροπούλου Έρση

3 Δεκεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:08:12 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 423

Με αφορμή τον γνωστό στίχο της Emily Dickinson που προτρέπει σε πλάγιους αναστοχασμούς της αλήθειας, η Λιάνα Σακελλίου συνομιλεί για ζητήματα έμφυλης ταυτότητας με τέσσερις γνωστές Ελληνίδες συγγραφείς που έχουν μεταφραστεί τα τελευταία χρόνια στην Αμερική, τις Ζυράννα Ζατέλη, Μαρία Μήτσορα, Αμάντα Μιχαλοπούλου και Έρση Σωτηροπούλου.

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα συγγραφέας σήμερα; Πώς εκφράζεται στην αφήγηση η βία, η τόλμη, η εξουσία; Γιατί η ευθύτητα, η αφηγηματική οικονομία και η ακριβολογία θεωρούνται ανδρικές αρετές; Υπάρχουν άραγε έμφυλες φιλοδοξίες; Ή μόνο έμφυλα στερεότυπα;

Σακελλίου Λιάνα Συγγραφέας - Καθηγήτρια, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

Η Λιάνα Σακελλίου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνεχίζοντας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Εδιμβούργο, στο Essex και στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Είναι Καθηγήτρια της Αμερικανικής Λογοτεχνίας, με ειδικότητα στη σύγχρονη ποίηση και τη συγγραφική στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για τις επιστημονικές και συγγραφικές δραστηριότητές της έλαβε 2 υποτροφίες από το Ίδρυμα Fulbright και από το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Princeton. Άρθρα, ποιήματα, κριτικές βιβλίων και μεταφράσεις της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και αμερικανικά περιοδικά. Στις δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται τα εξής βιβλία: δύο ποιητικές συλλογές Αφές ρέουσες (Νεφέλη, 1992) και Πάρε με σαν φωτογραφία (Tυπωθήτω, 2004), δύο βιβλιογραφίες με σχολιασμό Denise Levertov: An Annotated Primary and Secondary Bibliography (Garland-New York, 1988) και Feminist Criticism on American Women Poets: An Annotated Critical Bibliography (Garland-New York, 1994), δύο μελέτες Ralph Waldo Emerson: Δοκίμια, (2 ττ., Gutenberg, 1999) και Denise Levertov’s Poetry of Revelation, 1988-1998: The Mosaic of Nature and Spirit (Τυπωθήτω, 1999), τρεις επιμέλειες με εισαγωγή και συμμετοχή στη συλλογική μετάφραση Η Πέτρα του Brendan Kennelly (Ερατώ, 1992), Γκάρυ Σνάιντερ: Η ποιητική και η πολιτική του τόπου (Οδυσσέας, 1998) και Εισαγωγή στην Τριλογία της H.D. (Gutenberg, 1999), και ένα λιμπρέτο για όπερα Δεύτερη δημιουργία (Ένωση Ελλήνων Υποτρόφων Fulbright, 2000). Από το 1997 διδάσκει το σεμινάριο της συγγραφικής στο ΤΑΓΦ και επιμελείται το περιοδικό α-φορμες που περιέχει τη συγγραφική εργασία των φοιτητών/τριών που μετέχουν στο σεμινάριο. Από το 2005 είναι Θεματική Σύμβουλος – Συντονίστρια για τον Γραμματισμό στην Αγγλική Γλώσσα στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Πρόγραμμα Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων). Σε συνεργασία με την αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Β. Μητσικοπούλου επιμελήθηκε τον τόμο Γραμματισμός στην Αγγλική Γλώσσα: Πρόγραμμα Σπουδών, Μεθοδολογικές Προτάσεις, Εκπαιδευτικό Υλικό για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Αθήνα: Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, 2006).

Ζατέλη Ζυράννα Συγγραφέας

Η Ζυράννα Ζατέλη γεννήθηκε στον Σοχό Θεσσαλονίκης το 1951. Σπούδασε θέατρο στην Αθήνα, μα δεν ασχολείται παρά με το γράψιμο. Η Περσινή αρραβωνιαστικιά είναι το πρώτο της βιβλίο με διηγήματα (1984). Ακολούθησε το Στην ερημιά με χάρι (1986), επίσης με διηγήματα. Το 1993 εκδόθηκε το μυθιστόρημά της Και με το φως του λύκου επανέρχονται (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 1994) και το 2001 το μυθιστόρημα Ο θάνατος ήρθε τελευταίος, πρώτο μέρος της τριλογίας Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2002). Το 2006 κυκλοφόρησε το αφήγημα Οι μαγικές βέργες του αδελφού μου, το 2009 το μυθιστόρημα Το πάθος χιλιάδες φορές, δεύτερο μέρος της τριλογίας Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους, και το 2011 η συλλογή αφηγημάτων Ηδονή στον κρόταφο. Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της. Τα βιβλία της μεταφράστηκαν και κυκλοφορούν στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Σερβία, την Λιθουανία και στις ΗΠΑ.

Μήτσορα Μαρία Συγγραφέας

Η Μαρία Μήτσορα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Παρίσι (Σορβόννη και Vincennes), όπου κατέθεσε μία εργασία πάνω στη δυναμική των μικρών ομάδων. Έχει ταξιδέψει από τον Πολικό Κύκλο έως την Αϊτή, από το Πεκίνο μέχρι τη Νικαράγουα των Σαντινίστας, τον Ορινόκο και τη Σάντα Φε ντε Μπογκοτά. Έχει γράψει τη συλλογή διηγημάτων "Άννα, να ένα άλλο" και τα μυθιστορήματα "Σκόρπια δύναμη", "Περίληψη του κόσμου", "Ο ήλιος δύω" και "Καλός καιρός / μετακίνηση". Διηγήματά της και ταξιδιωτικά κείμενα έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες.

Μιχαλοπούλου Αμάντα Συγγραφέας

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1966. Έχει γράψει οχτώ μυθιστορήματα, τρεις συλλογές διηγημάτων και αρκετά παιδικά βιβλία.

Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα και Δημοσιογραφία στο Παρίσι. Αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Καθημερινή (1990-2008). Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία με το βραβείο διηγήματος του περιοδικού Ρεύματα και τη συλλογή διηγημάτων Έξω η ζωή είναι πολύχρωμη (1994).

Τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού "Διαβάζω" για το Γιάντες (1996), το Βραβείο Διεθνούς Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και το Liberis Liber των ανεξάρτητων Καταλανών εκδοτών για το Θα ήθελα (2005), καθώς και το Βραβείο Διηγήματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για τη Λαμπερή μέρα (2012). To Θα ήθελα ήταν επίσης υποψήφιο για το βραβείο Best Book in Translation του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ. Έργα της έχουν ανέβει στο θέατρο και έχουν μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες. Πιο πρόσφατη μετάφραση το διήγημά της «Μεσοποταμία» στον τόμο Best European Fiction 2018 (Dalkey Archive).

Έχει διδάξει δημιουργική γραφή στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, στο Βρετανικό Συμβούλιο, στο Μουσείο Ηρακλειδών, στην Πύρνα και στην Artens.

Ιστότοπος της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Σωτηροπούλου Έρση Συγγραφέας

Η Έρση Σωτηροπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα, σπούδασε φιλοσοφία και πολιτιστική ανθρωπολογία στη Φλωρεντία και εργάστηκε ως μορφωτική σύμβουλος στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη. Έχει γράψει ποιήματα, νουβέλες και μυθιστορήματα κι έχει ασχοληθεί με την οπτική και τη συγκεκριμένη ποίηση. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία (με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και με το Βραβείο του Περιοδικού Διαβάζω για το μυθιστόρημα Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές, με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημα Εύα, που ήταν επίσης υποψήφιο στη γαλλική του έκδοση για το Ευρωπαϊκό Βραβείο, και με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για τη συλλογή διηγημάτων Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα). Το μυθιστόρημα Τι μένει από τη νύχτα απέσπασε στη Γαλλία το Prix Méditerranée Étranger 2017 (Ce qui reste de la nuit, εκδ. Stock, μετάφραση Gilles Decorvet). Το βιβλίο ήταν επίσης υποψήφιο για το γαλλικό βραβείο FEMINA.

Έργα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, σουηδικά, βουλγαρικά και ιταλικά.

Σχετικές ομιλίες