Παπαδάτου Δανάη
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
24/11/2021
Διάρκεια
00:19:01
Εκδήλωση
Επιστημονικό Συμπόσιο: Η ζωή με την Covid-19
Χώρος
Πολυχώρος του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη)
Κατηγορία
Υγεία / Ποιότητα ζωής, Εκπαίδευση, Ψυχολογία / Ψυχική Υγεία
Ετικέτες
COVID-19, πανδημία, ιός SARS-COV 2, ανοσία, εκπαίδευση, απώλεια, πένθος
Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (ιδρυτής Σχολή Μωραΐτη) διοργάνωσε επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο «Η ζωή με την Covid 19» με σκοπό να εξεταστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στη νεοελληνική πραγματικότητα και να αποτυπωθεί ο αντίκτυπος στον ψυχισμό παιδιών και ενηλίκων, την εργασία, την οικονομία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τους θεσμούς, την επικοινωνία, την επαφή.
Σύνοψη της ομιλίας
Αν κάτι σημαντικό άλλαξε την περίοδο της πανδημίας είναι ότι ο θάνατος ήρθε στο επίκεντρο της καθημερινής μας ζωής. Κι ενώ οι κάμερες των ΜΜΕ μπαίνουν στις ΜΕΘ και μεταδίδουν εικόνες από έναν χώρο που μέχρι πρόσφατα ήταν άβατος, οι ειδήσεις καθιστούν το θάνατο συνανθρώπων μας αμείλικτα απρόσωπο. Στις συνθήκες αυτές, τα παιδιά στερούνται την ευκαιρία να παρευρεθούν στο πλευρό του αγαπημένου τους προσώπου που νοσεί και συχνά αποκλείονται από τις τελετές πένθους και τις οικογενειακές συνευρέσεις οι οποίες περιορίζονται ή απουσιάζουν. Στην παρουσίαση θα περιγραφούν μερικές από τις προκλήσεις που βιώνουν τα παιδιά όταν οικείο τους πρόσωπο είναι σοβαρά άρρωστο και πεθαίνει και όταν το άμεσο περιβάλλον τους καλείται να τα στηρίξει στο πένθος τους.
Η Δανάη Παπαδάτου είναι καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει από το 1998. Σπουδάστε κλινική ψυχολογία στην Ελβετία (University of Geneva) και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στις ΗΠΑ (University of Arizona), απ' όπου έλαβε το Διδακτορικό της Δίπλωμα. Στη συνέχεια εργάστηκε ως ψυχολόγος στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων "Π. &. Α. Κυριακού". Είναι Πρόεδρος της "Μέριμνας", μιας μη κερδοσκοπικής Εταιρίας για τη φροντίδα παιδιών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν μια σοβαρή αρρώστια, μια απώλεια, ή το θάνατο. Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο εστιάζει κυρίως σε θέματα που αφορούν τη στήριξη οικογενειών που βιώνουν τη σοβαρή ασθένεια ή απώλεια αγαπημένου προσώπου και τις αντιδράσεις του προσωπικού υγείας απέναντι στο θάνατο, ενώ σημαντική είναι η συμβολή της στο χώρο της παιδιατρικής ανακουφιστικής φροντίδας στην Ελλάδα και διεθνώς. Έχει βραβευθεί από το Children's Hospice International (1989), από το Association for Death Education and Counseling (2001) και από το Cancer Nursing (2002) για το έργο της.
(Πηγή: Βιβλιοnet)