Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

The Art of Deceit: The faking of ancient Greek Gold

Ogden Jack

17 Φεβρουαρίου 2025

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:42:37 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 18
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Ogden Jack

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
17/02/2025

Διάρκεια
00:42:37

Εκδήλωση
Έκθεση «ΤΕΧΝΗ ΣΕ ΧΡΥΣΟ. Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους»

Χώρος
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Διοργάνωση
Μουσείο Μπενάκη

Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
χρυσός, αρχαία Ελλάδα, κοσμηματοποιία, κόσμημα, ελληνιστική περίοδος, κίβδηλο έργο

Το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει μια σειρά διαλέξεων με αφορμή την έκθεση «ΤΕΧΝΗ ΣΕ ΧΡΥΣΟ. Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους». Η πρώτη ομιλία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17/02/2025, με ομιλητή το Dr Jack Ogden, Ερευνητή της ιστορίας των υλικών και της τεχνολογίας της αρχαίας κοσμηματοτεχνίας και θέμα The Art of Deceit: The faking of ancient Greek Gold.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Στη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου, μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η κοσμηματοτεχνία έφτασε στο απόγειό της.

Ποια μηνύματα μετέφερε η εικονογραφία των κοσμημάτων αυτής της εποχής; Τι είδους κοσμήματα επέλεγαν τα μέλη της αριστοκρατίας; Πώς στόλιζαν τις νύφες πριν από τον γάμο; Ποια κοσμήματα συνόδευαν τους ενήλικους νεκρούς και ποια τους άωρους; Πώς κατασκευάζονταν αυτά τα εξαιρετικά δείγματα της αρχαίας χρυσοχοϊκής τέχνης; Μπορεί η ελληνιστική παράδοση να εμπνεύσει σύγχρονους δημιουργούς;

Αυτά και ακόμη περισσότερα ερωτήματα διερευνά η έκθεση «Τέχνη σε χρυσό. Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους».

Με τη συμμετοχή 30 μουσείων και εφορειών αρχαιοτήτων από την Ελλάδα και πέντε μουσείων από το εξωτερικό, παρουσιάζονται μοναδικά σύνολα χρυσών κοσμημάτων της ελληνιστικής περιόδου (323-30 π.Χ.). Μεταξύ τους, και ένα μεγάλο μέρος των περίτεχνων κοσμημάτων του «Θησαυρού της Θεσσαλίας/Καρπενησίου», που βρίσκεται μοιρασμένος ανάμεσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και το Μουσείο Μπενάκη. Για πρώτη φορά το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει χρυσοχοϊκά εργαλεία από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη του 2ου αι. π.Χ., ενώ πλούσιο εποπτικό υλικό με βίντεο και animation, σχετικό με τις βασικές τεχνικές κατασκευής των ελληνιστικών κοσμημάτων, θα συνοδεύει την έκθεση. Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα θα προβάλλεται βίντεο με την ανακατασκευή τμημάτων ενός βαρύτιμου διαδήματος στο Μουσείο Μπενάκη ˗ αποτέλεσμα πολύχρονων πειραματισμών και μελέτης ˗ από τον Άκη Γκούμα, κοσμηματοποιό και μελετητή αρχαίων τεχνικών.

Σύγχρονες δημιουργίες των Peter Bauhuis, Άκη Γκούμα, Patrick Davison, Pura Ferreiro, Αναστασίας Κανδαράκη, Lucia Massei, Δημήτρη Νικολαϊδη και Δέσποινας Πανταζοπούλου, εμπνευσμένες από κοσμήματα του Μουσείου Μπενάκη, θα εκτίθενται στον ίδιο χώρο.

Ogden Jack Ερευνητής της ιστορίας των υλικών και της τεχνολογίας της αρχαίας κοσμηματοτεχνίας

Ο Δρ. Jack Ogden είναι Βρετανός ανεξάρτητος ερευνητής που μελετά την ιστορία των υλικών και των τεχνικών της κοσμηματοτεχνίας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον εντοπισμό κίβδηλων έργων. Έχει μακρά και πλούσια εμπειρία στη διδασκαλία, στη συγγραφή και στην παροχή συμβουλών στο συγκεκριμένο πεδίο. Η τελευταία μελέτη του δημοσιεύτηκε με τον τίτλο Jewelery Technology in the Ancient and Medieval World (Brymorgen 2024). Δίδαξε, ως επισκέπτης καθηγητής, ιστορία των υλικών και της τεχνολογίας της αρχαίας κοσμηματοτεχνίας στο Birmingham City University, School of Jewellery, Faculty of Arts, Design and Media (2019-2023). Συνεργάζεται με το Metropolitan University στο Hong Kong για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός μαθήματος πάνω στην ιστορία της κοσμηματοτεχνίας.

Ο Δρ. Jack Ogden είναι ο ιδρυτής και ο τέως πρόεδρος της Society of Jewellery Historians (1977). Απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα στο Durham University. Έχει τιμηθεί με το δίπλωμα γεμολογίας από την Gemmological Association of Great Britain, και με το δίπλωμα Δικαίου και Δεοντολογίας του Επαγγελματία στον χώρο της Τέχνης από το Institute of Art and Law.

Σχετικές ομιλίες