Domenech Rafael
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
21/04/2016
Διάρκεια
31:53
Εκδήλωση
The crises of others: Greece and the eurozone periphery
Χώρος
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
Διοργάνωση
Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)
Κατηγορία
Οικονομία
Ετικέτες
οικονομική κρίση, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρος, Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρωζώνη
Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών την 21η Απριλίου 2016 διοργάνωσε εκδήλωση στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα με θέμα "Οι κρίσεις των άλλων: Η Ελλάδα και η περιφέρεια της Ευρωζώνης".
Ο γενικός στόχος της εκδήλωσης αυτής είναι να ρίξει φως στα χαρακτηριστικά, στις εμπειρίες και στα αποτελέσματα των χωρών της Ευρωζώνης που πέρασαν από τα Προγράμματα Οικονομικής Προσαρμογής, τα τελευταία χρόνια, ή εφάρμοσαν παρόμοιες πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρος).
Τα βασικά ερωτήματα που ζητούν απάντηση είναι:
Ποιες είναι οι δυνάμεις που οδήγησαν αρκετές οικονομίες της περιφέρειας της Ευρωζώνης σε αδιέξοδο; Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά και διαφορές; Πώς συμπεριφέρθηκε η κάθε οικονομία κατά τη διάρκεια της κρίσης; Τι θα μπορούσε η Ελλάδα, η μόνη χώρα ακόμη υπό Πρόγραμμα Προσαρμογής, να μάθει από τις εμπειρίες των άλλων;
Ο Rafael Doménech είναι Επικεφαλής Οικονομολόγος στο BBVA Research και καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Valencia στην Ισπανία. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc in Economics, London School of Economics) και κάτοχος στα οικονομικά (PhD in Economics, University of Valencia). Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής και Αναπληρωτής Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Ισπανού Πρωθυπουργού (2007-8). Έχει διατελέσει επίσης Διευθυντής του International Economic Institute και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου της Valencia. Επίσης, έχει διατελέσει Εξωτερικός Ερευνητής στο Ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών και στο Fundación Rafael del Pino. Διορίστηκε από την ισπανική κυβέρνηση μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος. Έχει διατελέσει μέλος στις συντακτικές επιτροπές των κυριότερων Ισπανικών οικονομικών περιοδικών και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Monetaria. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε γνωστά διεθνή επιστημονικά περιοδικά σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη, το ανθρώπινο κεφάλαιο, τους οικονομικούς κύκλους, τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική. Το πρόσφατο βιβλίο του, μαζί με τον Javier Andrés, για την ισπανική οικονομία, έχει τίτλο «En Busca de la Prosperidad».