Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

The EU’s Strategy in the South Caucasus: Opportunities for Intensified Engagement

Shiriyev Zaur

2 Ιουλίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 15:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1463
Ομιλητές
Shiriyev Zaur

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
02/07/2012

Διάρκεια
15:38

Εκδήλωση
The Black Sea region as an influential crossroad between East and West: A path towards extroversion

Χώρος
Ξενοδοχείο TITANIA

Διοργάνωση
Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ)

Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις

Ετικέτες
Νότιος Καύκασος, Μαύρη Θάλασσα

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η ΕΕ έχει εντείνει τις προσπάθειές της στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου, ιδιαίτερα μετά την προσχώρηση της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ το 2007, γεγονός που μετέτρεψε την περιοχή αυτή σε "γείτονα". Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, εξακολουθούν να υπάρχουν εκτεταμένες και επίμονες καταγγελίες για ευρωπαϊκή παθητικότητα και την έλλειψη δέσμευσης στο Νότιο Καύκασο. Το θέμα της γεωγραφικής ταυτότητας ισχύει εδώ - ο Νότιος Καύκασος ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ή εκείνη της Κασπίας; Ή μήπως απλά συνθέτουν μια αυτόνομη περιοχή; Όσον αφορά την πολιτική της ΕΕ, φαίνεται να πηγαίνει προς δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα, με τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας συμπεριλαμβανομένου του Ν. Καυκάσου και, από την άλλη πλευρά, την ανάπτυξη μιας ξεχωριστής νέας στρατηγικής για το Νότιο Καύκασο.

Η λέξη «στρατηγική» μπορεί να είναι θεωρηθεί ως κάτι ψευδεπίγραφο στις σχέσεις ΕΕ-Νοτίου Καυκάσου. Ο όρος "Περιφερειακή ταυτότητα" είναι επίσης σε κατάσταση «κρίσης», με τις χώρες του Νοτίου Καυκάσου να βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου. Τα τελευταία 20 χρόνια δείχνουν ότι ο όρος «επαναπροσέγγιση» περιγράφει καλύτερα την πολιτική της ΕΕ στην περιοχή, με τη "διστακτική προσέγγιση να κυριαρχεί τη δεκαετία του 1990, η οποία σταδιακά, κατά τη δεκαετία του 2000 έγινε "εντατική επαναπροσέγγιση".

Shiriyev Zaur Ερευνητής, Center for Strategic Studies (Μπακού, Αζερμπαϊτζάν)
O Zaur Shiriyev είναι ερευνητής στο Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής Ανάλυσης του think-tank Στρατηγικών Μελετών υπό τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν (SAM), το οποίο εδράζεται στο Μπακού. Πριν από την τρέχουσα θέση του, εργάστηκε ως ερευνητής της περιοχής του Καυκάσου στο Turkish Asian Center for Strategic Studies (TASAM) στην Κωνσταντινούπολη και στο International Strategic Research Organization (USAK) στην Άγκυρα, κατά την περίοδο 2004-2008. Η κύρια κατεύθυνση των δραστηριοτήτων του προσανατολίζεται στην ακαδημαϊκή και εννοιολογική έρευνα σχετικά με τη Μαύρη Θάλασσα και ιδιαίτερα την περιοχή της Κασπίας, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή αυτή, καθώς ηγείται της προετοιμασίας των εγγράφων πολιτικής και των στρατηγικών εγγράφων για τους κρατικούς φορείς του Αζερμπαϊτζάν. Ο Zaur συμμετέχει σε διεθνή σεμινάρια για την ασφάλεια στις περιοχές του Νοτίου Καυκάσου και της Μαύρης Θάλασσας, την επίλυση συγκρούσεων και για ζητήματα περιφερειακής συνεργασίας. Ειδικεύεται σε θέματα ήπιας ασφάλειας, Μελετών Ευξείνου Πόντου και έχει συμβάλει σε πολυάριθμες δημοσιεύσεις στα τουρκικά, ρωσικά και αγγλικά στα θέματα αυτά. Επιπλέον, ο Zaur είναι ο εκτελεστικός διευθυντής του ακαδημαϊκού περιοδικού "Caucasus International", το οποίο λειτουργεί από το 2011.

Σχετικές ομιλίες