Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

The Euro Future of Greece

Dieter Heribert, Gros Daniel, Piccoli Wolfango, Μαλούχος Γεώργιος, Martens Michael, Λάβδας Κώστας, Αντώναρος Ευάγγελος

12 Ιουνίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:48:06 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2472

Το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» συνδιοργάνωσε με το Ίδρυμα “Konrad Adenauer” συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για την ελληνική κρίση με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων αναλυτών, με θέμα “The Euro Future of Greece”.

H εκδήλωση έγινε την Τρίτη 12 Ιουνίου 2012, στους χώρους του Ιδρύματος στη Φιλοθέη.

Στη στρογγυλή τράπεζα συμμετείχαν οι:

- Dr. Heribert Dieter (German Institute for International and Security Affairs, Berlin)

- Daniel Gros Ph.D. (Centre for European Policy Studies, Brussels) μέσω skype

Wolfango Piccoli Ph.D. (Eurasia Group, London)

- Γεώργιος Π. Μαλούχος (Αρθρογράφος της εφημερίδας "Το Βήμα", Αθήνα)

- Michael Martens (Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Istanbul

- Κώστας Λάβδας Ph.D (Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ρέθυμνο)

Το συντονισμό της συζήτησης είχε ο δημοσιογράφος και πρώην Εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος.

Dieter Heribert Ερευνητής, German Institute for International and Security Affairs

Ο Heribert Dieter είναι ερευνητής στο German Institute for International and Security Affairs του Βερολίνου και non-resident Senior Fellow στο Chongyang Institute for Financial Studies του Πεκίνου. Είναι επίσης Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πότσδαμ και Επισκέπτης Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Zeppelin. Η έρευνά του επικεντρώνεται στο διεθνές εμπόριο και τις χρηματοδοτήσεις.

Έχει ασχοληθεί με την περιφερειακή ολοκλήρωση στην Ευρώπη και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ιδίως όσον αφορά την υπερεθνική χρηματοοικονομική συνεργασία. Αναλύει επί του παρόντος τις προοπτικές της παγκοσμιοποίησης à la carte, η οποία επιτρέπει στις κοινωνίες να εκφράζουν τις προτιμήσεις τους στο σχεδιασμό των οικονομικών πολιτικών των χωρών τους.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.

Gros Daniel Distinguished Felllow, Centre for European Policy Studies

Ο Daniel Gros είναι Μέλος του Συμβουλίου και Distinguished Felllow του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (Centre for European Policy Studies - CEPS), στο οποίο προσχώρησε το 1986 και του οποίου διετέλεσε Διευθυντής από το 2000 έως το 2020. Προηγουμένως κατείχε θέσεις στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως σύμβουλος της Επιτροπής Ντελόρ που ανέπτυξε τα σχέδια για το ευρώ. Τις τελευταίες δεκαετίες συμμετείχε σε συμβουλευτικά σώματα υψηλού επιπέδου για τη γαλλική και τη βελγική κυβέρνηση και υπήρξε σύμβουλος πλήθους κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, στο υψηλότερο επίπεδο.

Είναι Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου και υπήρξε μέλος της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (European Systemic Risk Board - ESRB) μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Το 2020, ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο University of California at Berkeley με υποτροφία Fullbright.

Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Έχει πλήθος δημοσιεύσεων στις διεθνείς οικονομικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομέων θεμάτων που αφορούν στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και το τραπεζικό σύστημα. Eίναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και συντάκτης των Economie Internationale και International Finance.

Piccoli Wolfango Πρόεδρος - Διευθυντής Ερευνών, Teneo Intelligence

Ο Wolfango Piccoli είναι Πρόεδρος και Διευθυντής Ερευνών της Teneo Intelligence, της οποίας προηγουμένως είχε διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος. Υπό αυτήν την ιδιότητα συντόνιζε την ομάδα που ασχολείται με την Τουρκία, ήταν υπεύθυνος για την κάλυψη των θεμάτων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ συνέβαλε στην ανάλυση ρίσκου των πολιτικών άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει συν-συγγράψει το βιβλίο "Turkey at the Crossroads", το οποίο μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα τουρκικά. Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Aberystwyth της Ουαλίας. Έχει διαμείνει αρκετά χρόνια στην Τουρκία και μιλάει ιταλικά και τουρκικά. Στο παρελθόν είχε διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Διεθνούς Πολιτικής του Πανεπιστημίου Aberystwyth της Ουαλίας, όπου δίδασκε μαθήματα σχετικά με τη διεθνή ασφάλεια και πληροφόρηση.

Μαλούχος Γεώργιος Αρθρογράφος, Εφημερίδα "Το Βήμα"
Ο Γεώργιος Π. Μαλούχος γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με την Νέδα Αθ. Κανελλοπούλου και έχουν δύο κόρες.

Σπούδασε Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ειδικεύτηκε στην Κοινωνική Πολιτική στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Ανώτατων Σπουδών Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου της Λοζάνης.

Έχει εργαστεί ως κειμενογράφος στην εταιρεία Bold. Από το 1993 μέχρι το 1996 έγραφε στο περιοδικό Οικονομικός Ταχυδρόμος. Για δεκαπέντε μήνες διετέλεσε διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Επιλογή. Έγραφε στο περιοδικό Σαμιζντάτ καθ' όλη τη διάρκεια έκδοσής του. Έγραφε ακόμη στην εφημερίδα Το Βήμα και στις κυπριακές εφημερίδες Αλήθεια και Φιλελεύθερος. Από το 1999 γράφει στην εφημερίδα Καθημερινή και από το 2002 συνεργάζεται με το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Το 2005 είχε την ευθύνη της εκδόσεως των Αρχείων Κωνσταντίνου Καραμανλή σε 14 τόμους από την Καθημερινή, το 2008 την ευθύνη της εκδόσεως των φωτογραφικών αρχείων του Πολεμικού Μουσείου 1897-1947 με τίτλο "Αγώνες των Ελλήνων", σε 2 τόμους από τον Ελεύθερο Τύπο και το 2010 την ευθύνη της εκδόσεως της "Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πνεύματος" του Παναγιώτη Κανελλόπουλου σε 22 τόμους από το Βήμα. Από το 2009 συνεργάζεται με την ερτ, έχοντας την ευθύνη της εβδομαδιαίας εκπομπής "Θέμα και Παραλλαγές", ενώ συνεργάστηκε με το ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM.

Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Tο Βήμα.
Martens Michael Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Istanbul
Λάβδας Κώστας Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο

O Κωνσταντίνος Α. Λάβδας είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Ομάδων Συμφερόντων στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Πτυχίο Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών με Άριστα), στη London School of Economics and Political Science (MSc in Politics), στο Massachusetts Institute of Technology (MS in Political Science and Public Policy) και στο University of Manchester ως Norman Chester Fellow (PhD in Government). Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στη Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης (2007-2009 και 2014-2016), Senior Research Fellow στη London School of Economics (2009), Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας, Επισκέπτης καθηγητής σε αμερικανικά και βρετανικά πανεπιστήμια, διδάσκων στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Αθήνα), τακτικό μέλος Δ.Σ. οργανισμών και ιδρυμάτων (π.χ. Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών) Μέλος του πρώτου Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας. Από τον Ιανουάριο 2017 είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Έκφρασης, του ιστορικού ομίλου που από το 1989 ενίσχυσε με πολλαπλές δραστηριότητες την κριτική διαμόρφωση και δημιουργική επεξεργασία της Ευρωπαϊκής Ιδέας στην Ελλάδα. κ.ά..

Συγγραφέας πλήθους βιβλίων, άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους (στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά) στα πεδία της ευρωπαϊκής πολιτικής, της συγκριτικής πολιτικής ανάλυσης, των δημόσιων πολιτικών και της εφαρμοσμένης πολιτικής θεωρίας. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε συνέδρια στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία και έχει συντονίσει, διευθύνει και συμμετάσχει σε πλήθος σημαντικών ευρωπαϊκών και ελληνικών ερευνητικών προγραμμάτων. Κριτής (referee) σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά πολιτικής επιστήμης και ευρωπαϊκών σπουδών, όπως Political Studies, Governance, Journal of European Integration, European Journal of Political Theory, West European Politics, Ethnic and Racial Studies κ.α.

Αντώναρος Ευάγγελος Δημοσιογράφος, πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Ο Ευάγγελος Αντώναρος (1950) είναι δημοσιογράφος και πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι γιος του Αρχέλαου, του γνωστού σε όλους γελοιογράφου, και της Γεωργίας Πρωτονοτάριου. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Από το 1974 ορίστηκε ανταποκριτής του AXEL SPRINGER VERLAG AG καλύπτοντας τα Βαλκάνια ενώ στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Ρώμη. Το 1992 επέστρεψε στην Αθήνα ως ανταποκριτής του ίδιου μεγάλου δημοσιογραφικού οργανισμού, αυτή τη φορά για την Μέση Ανατολή.

Στις 2 Ιουλίου 2004 ορίστηκε αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ενώ στις 23 Οκτωβρίου 2008 ορίστηκε με απόφαση του πρωθυπουργού κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και εξελέγη βουλευτής.

Είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής καθώς και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ με αρμοδιότητα θέματα Άμυνας και Ασφάλειας.

Έχει τιμηθεί με πολλά ελληνικά και διεθνή βραβεία μεταξύ των οποίων αυτό του ιδρύματος Μπότση. Το 1994 εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδος, θέση στην οποία επανεξελέγη επανειλημμένα μέχρι το 2004.

Σχετικές ομιλίες