Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

The Eye of Place

Kunze Donald

21 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 43:37 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 66
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Kunze Donald

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
21/09/2018

Διάρκεια
43:37

Εκδήλωση
5th HerMa Conference - International Conference on Heritage Management

Χώρος
Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

Διοργάνωση
Heritage Management Organization

Κατηγορία
Πολιτιστική διαχείριση

Ετικέτες
HERMA Conference, λαϊκός πολιτισμός, πολιτιστική κληρονομιά, πολιτιστική διαχείριση

Το 5o Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, «HerMa Conference», αποτελεί μία σημαντική διεθνή συνάντηση φορέων από το χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Το συνέδριο έχει στόχο να προσφέρει μία καινοτόμα και βιωματική προσέγγιση για το μέλλον του πολιτισμού και του ευρύτερου τομέα διαχείρισής του. Από την Παρασκευή 21 έως και την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018, ο χώρος που φιλοξένησε το πλούσιο πρόγραμμα της δράσης, ήταν η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και τιμώμενη χώρα ήταν η Σουηδία.
 

Όπως κάθε χρόνο, μία θεματική αποτέλεσε τον κεντρικό πυρήνα του συνεδρίου. Για το 2018 αλλά και το 2019, η θεματική είναι «O Λαϊκός Πολιτισμός ως Παγκόσμια Κληρονομιά» (Traditional and Local Knowledge as Heritage) που ήταν και ο βασικός άξονας συζήτησης. Πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο του οποίου το θεωρητικό πλαίσιο ακόμα ερευνάται και διαμορφώνεται. Τριάντα εισηγητές, πέντε θεματικές συζητήσεις, πέντε εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις, δεκαπέντε πανεπιστημιακοί και κορυφαίοι ειδικοί απ’ όλο τον κόσμο, για τρεις ημέρες έφεραν στο προσκήνιο ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς υπό το γενικότερο πρίσμα του λαϊκού πολιτισμού και των άυλων εκφάνσεών του.
 

Η θεματική αναπτύχθηκε και θα διερευνήθηκε μέσα από τις πέντε βασικές ενότητες του συνεδρίου: θεωρητικές προσεγγίσεις, νομική προστασία πολιτιστικών αγαθών, εκπαίδευση, αρχαιολογικό πολιτιστικό τοπίο και τοπικές κοινότητες, καθώς και τεχνολογικές εξελίξεις. Μέσα από τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν επιχειρήθηκε η ανάδειξη των καίριων ζητημάτων που αφορούν τις παγκόσμιες εξελίξεις του 21ου αιώνα στον πολιτισμό, καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται, ή θα πρέπει να υιοθετηθούν παγκοσμίως στον τομέα της διαχείρισης των πολιτιστικών αγαθών.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον οργανισμό HERITΛGE (Heritage Management Organization), με τη συνεργασία του ΟΠΑ, του Πανεπιστημίου του Kent, την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Καθώς τιμώμενη χώρα για το 2018 είναι η Σουηδία, το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών.
 

O HERITΛGE (Heritage Management Organization) είναι ένας καινοτόμος μη κερδοσκοπικός οργανισμός εκπαίδευσης και έρευνας που υποστηρίζεται από διακεκριμένους διεθνείς και ελληνικούς φορείς για την ενίσχυση και ανάδειξη της δυναμικής του πολιτισμού ως πηγή μάθησης, πολιτισμικής ταυτότητας, συλλογικής συνείδησης και ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο.

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει την ενότητα "Traditional and Local Knowledge: Arts, Crafts, Culinary Traditions, Imagery, Orality as Cultural Constructs" που πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018.

Kunze Donald Professor of Architecture and Integrative Arts, Penn State University

Ο Donald Kunze διδάσκει αρχιτεκτονική θεωρία και κριτική στο Penn State University από το 1984. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο N. C. State University (B. Arch.) και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην πολιτιστική γεωγραφία στο Penn State το 1983. Στα άρθρα και τις διαλέξεις του καταπιάνεται με μια σειρά θεμάτων που ασχολούνται με την ποιητική διαστασιολόγηση (poetic dimensionalizing) της εμπειρίας των οριακών συνθηκών. Το βιβλίο του για τη φιλοσοφία του τόπου του Giambattista Vico μελέτησε τη λειτουργία της μεταληπτικής φαντασίας και μνήμης.

Σήμερα, εργάζεται πάνω στην ιδέα του “δευτερεύοντος” (the secondary) στην αρχιτεκτονική, την τέχνη, τη λογοτεχνία και την ταινία. Πρόκειται για την παρουσία άλλων απόψεων σε έργα στα οποία έχει δομηθεί μια κύρια οπτική γωνία, που επιτρέπουν μετατοπίσεις στην “οπτική της παράλλαξης” (parallax view). Το επόμενο έργο του θα είναι ένα μυθιστόρημα σχετικά με την αρχιτεκτονική του ονείρου και τα όνειρα της αρχιτεκτονικής, την ψυχαναλυτική κατασκευή των οριακών συνθηκών, ιδιαίτερα σε σχέση με τον αυτοερωτισμό, την υστερία και τους "αρχικούς όρους" που μας δίνουν πρόσβαση στο ασυνείδητο.

Σχετικές ομιλίες