Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

THE GOOD, THE BAD & THE UGLY: Ο αμφιλεγόμενος ρόλος των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρώπη

Von Blumencron Mathias Müller, Schmemann Serge, Wilson Simon, Alfter Brigitte, Τσίμας Παύλος, Μακρή Ελίνα, Grzeszyk Tabea, Tsaltas Achilles

13 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 119:58 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1524
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Impact Hub Athens, εκδήλωση με θέμα: “Ο ρόλος των ΜΜΕ και οι συγκρούσεις μέσω του Τύπου κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρώπη”, με πρωτοβουλία των ηλεκτρονικών επαγγελματικών δικτύων δημοσιογράφων Oikomedia και Hostwriter.

Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία της εφημερίδας New York Times, με τη συνεργασία του Ταμείου του ΟΗΕ για τη Δημοκρατία (UNDEF) και του Δήμου Αθηναίων.

Σκοπός της εκδήλωσης, ήταν η εξέταση της συνεισφοράς των ΜΜΕ στον διάλογο μεταξύ λαών.

Παρατηρητές ή παίκτες στην πολιτική;

Με αφορμή τα κατηγορηματικά και άλλοτε επιθετικά ρεπορτάζ που αναπαρήγαγαν στερεότυπα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, αλλά και πιο πρόσφατα, όπου το 80% του κοινού του έντυπου τύπου στη Βρετανία, ήταν σε εφημερίδες υπέρ του Brexit, οι οποίες ελάχιστα εξήγησαν τις συνέπειες οποιασδήποτε απόφασης στους πολίτες, οι διοργανωτές κάλεσαν τους πολίτες σε μία συζήτηση με εκπροσώπους του Τύπου από διάφορες χώρες.

Ομιλητές:

Serge Schmemann  -Δημοσιογράφος, μέλος της κεντρικής σύνταξης στους New York Times

Mathias Müller von Blumencron  - Αρχιστυντάκτης ηλεκτρονικής έκδοσης της Frankfurter Allgemeine Zeitung

Simon Wilson - Ανταποκριτής του BBC News στις Βρυξέλλες,

Brigitte Alfter - Διευθύντρια του Journalismfund.eu

Παύλος Τσίμας - Δημοσιογράφος, ΣΚΑΙ, ραδιόφωνο και τηλεόραση
 

Την εκδήλωση συντόνισαν:

Ελίνα Μακρή - Δημοσιογράφος και συνιδρύτρια Oikomedia

Tabea Grzeszyk - Δημοσιογράφος και συνιδρύτρια Hostwriter.

Στόχος της εκδήλωσης, ήταν να ξεκινήσει από την Ελλάδα, η δημόσια συζήτηση ως προς το τι ευρωπαϊκό μέσο ενημέρωσης θέλουν ή / και χρειάζονται οι πολίτες της Ευρώπης . Σήμερα, ολοένα και πιο πολλές ιστορίες ξεπερνούν τα σύνορα μίας χώρας. Επιλογές και αποφάσεις που παίρνονται σε μία χώρα, έχουν σοβαρές συνέπειες σε περισσότερες. Στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, οι δημοσιογράφοι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο ως κοινωνικοί θεματοφύλακες και επηρεαστές της κοινής γνώμης. Είναι επομένως, επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση και εμβάθυνση της κατανόησης μεταξύ των λαών μέσα από τη δημοσιογραφική δουλειά και όχι η απλή αναπαραγωγή προκαταλήψεων ή παρανοήσεων.

H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του προγράμματος Tandem Europe, μία πρωτοβουλία του European Cultural Foundation (Άμστερνταμ), του MitOst e.V. (Βερολίνο) σε συνεργασία με το Fondazione Cariplo (Μιλάνο). Το πρόγραμμα υποστηρίζεται οικονομικά από τα Ιδρύματα Robert Bosch (Στουτγκάρδη) και Σταύρος Νιάρχος (Αθήνα).

Von Blumencron Mathias Müller Αρχιστυντάκτης ηλεκτρονικής έκδοσης της Frankfurter Allgemeine Zeitung

Ο Mathias Müller von Blumencron ήταν ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel στη Νέα Υόρκη όταν του ζητήθηκε να επιστρέψει στην έδρα του οργανισμού στο Αμβούργο για να δημιουργήσει και να αναλάβει τη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού, το Spiegel Online. Ανέλαβε την αρχισυνταξία επιτυγχάνοντας να τη μετατρέψει στην πρώτη σε επισκεψιμότητα ειδησεογραφική ιστοσελίδα στην Ευρώπη. Το 2013 αποχώρησε από το Spiegel Online και ανέλαβε την αρχισυνταξία για όλα τα διαδικτυακά προϊόντα στη Frankfurter Allgemeinen Zeitung, μία από τις μεγαλύτερες και εγκυρότερες οικονομικές εφημερίδες της Γερμανίας. Ακόμα, έχει ηγετικό ρόλο στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής δημοσιογραφίας, έχοντας ρόλο επικεφαλής σε πλήθος εγχειρημάτων που σχετίζονται με την καινοτομία στη δημοσιογραφία στην Ευρώπη. Η FAZ είναι founding partner του Google DNI - Digital News Initiative, ενός μεγάλου χρηματοδοτικού μηχανισμού για τη δημοσιογραφία στην Ευρώπη.

Schmemann Serge Δημοσιογράφος - Mέλος της κεντρικής σύνταξης στους New York Times

Ο Serge Schmemann, είναι μέλος της κεντρικής σύνταξης στους New York Times και μία από τις κεντρικές μορφές της αμερικανικής εφημερίδας. Το 1991, κέρδισε το βραβείο Pulitzer (Pulitzer Prize for International Reporting) για το ρεπορτάζ του σχετικά με τη Γερμανική επανένωση, βραβείο που αποτελεί και την υψηλότερη τιμή για έναν δημοσιογράφο στην Αμερική. Το 2003, κέρδισε το βραβείο Emmy (Outstanding Individual Achievement in a Craft: Writing) για το ντοκιμαντέρ του Discovery Channel, Mortal Enemies. Στο παρελθόν έχει εργαστεί και για το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press.

Wilson Simon Ανταποκριτής του BBC News στις Βρυξέλλες

Ο Simon Wilson, είναι επικεφαλής του γραφείου του BBC News στις Βρυξέλλες και υπεύθυνος για άλλα τμήματα του BBC που ασχολούνται με ευρωπαϊκά θέματα όπως το γραφείο του Βερολίνου, του Παρισιού και της Ρώμης. Δουλεύει στο δημοσιογραφικό οργανισμό για πάνω από 20 χρόνια, κυρίως για τις ξένες ανταποκρίσεις στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Υπήρξε επικεφαλής του γραφείου του BBC στην Ουάσινγκτον και την Ιερουσαλήμ όπου από το 2001 και για έξι χρόνια κάλυψε τον πόλεμο στο Ιράκ, τις διαμάχες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, καθώς και όλες τις εξελίξεις που οδήγησαν στην Αραβική Άνοιξη. Μεταξύ 2007/2008 υπήρξε υπότροφος του Nieman Journalism Lab στο Πανεπιστήμιο Harvard, ενός πρωτοπόρου ινστιτούτου που καταπιάνεται με τις εξελίξεις, τα προβλήματα και το μέλλον της δημοσιογραφίας.

Alfter Brigitte Διευθύντρια του Journalismfund.eu

Η Brigitte Alfter, είναι βραβευμένη ανεξάρτητη δημοσιογράφος με έδρα την Κοπεγχάγη και ειδικεύεται σε ευρωπαϊκά θέματα. Είναι ιδρυτικό μέλος του journalismfund.eu, ενός φορέα που χρηματοδοτεί τη διασυνοριακή ερευνητική δημοσιογραφία. Ακόμα, είναι ιδρυτικό μέλος και διευθύντρια του European Fund for Investigative Journalism, συνιδρύτρια του Farmsubsidy.org και του Scoop project, μίας υποστηρικτικής δομής για δημοσιογράφους, αρχικά στα Βαλκάνια και και την Ουκρανία, και αργότερα σε άλλες χώρες.

Η Brigitte Alfter έχει συμμετάσχει σε πολλές διασυνοριακές δημοσιογραφικές έρευνες στο πλαίσιο του Investigative Reporters Network Europe αλλά και του International Consortium of Investigative Journalists. Έχει επικεντρωθεί στη δημοσιογραφική έρευνα σχετικά με τη φαρμακοβιομηχανία, τα lobby σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την παράνομη αλιεία.

Η εμπειρία της σχετικά με το απαιτητικό διασυνοριακό ρεπορτάζ έχει συμπεριληφθεί στο  Cross Border Journalism Handbook.

Τσίμας Παύλος Δημοσιογράφος, ΤΑ ΝΕΑ & ΣΚΑΪ

Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 1953.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάστηκε για λίγο ως δικηγόρος και από το 1980 δημοσιογραφεί. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, παρουσιάζει ενημερωτικές εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ και είναι σύμβουλος έκδοσης της Huffington Post Greece.

Διετέλεσε επί χρόνια συντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ στον Ριζοσπάστη και ήταν διευθυντής της εφημερίδας Πρώτη, του περιοδικού Ταχυδρόμος και του ραδιοφωνικού σταθμού "902 Αριστερά στα FM".

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε το 1993 με την εκπομπή Μετρό, που προβαλλόταν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Για πολλά χρόνια εργάστηκε στο Mega Channel παρουσιάζοντας τις εκπομπές Το μήλον της έριδος και Video. Αμέσως μετά εργάστηκε στην κρατική τηλεόραση (ΝΕΤ) και επέστρεψε μερικά χρόνια αργότερα στο Mega με την εκπομπή Έρευνα. Στο παρελθόν συνεργάστηκε με τον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 όπου παρουσίαζε την εκπομπή Ημερολόγιο Σαββάτου.

Είναι παντρεμένος με την δικηγόρο Κατερίνα Πουλοπούλου και έχει δύο κόρες.

Το 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Ο φερετζές και το πηλήκιο" (εκδόσεις Μεταίχμιο) ένα πολιτικό μυθιστόρημα της ελληνικής τηλεόρασης. Ο δημοσιογράφος συγκέντρωσε τεκμηριωμένο υλικό, μέσα από το οποίο καταγράφει την ιστορία και την σχέση της πολιτικής με την τηλεόραση.

Μακρή Ελίνα Δημοσιογράφος

Η Ελίνα Μακρή είναι δημοσιογράφος και διαχειρίστρια έργων για τα Μέσα Επικοινωνίας. Έχει σπουδάσει Νομική στη Γαλλία και Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Βέλγιο. Είναι συνιδρύτρια της oikomedia.com, ενός παγκόσμιου κοινωνικού δικτύου για επαγγελματίες από τον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης.

Το 2014, μαζί με την τεχνολογική εταιρία SciFY, ίδρυσαν το C.A.R.L. (Computer Assisted Reporting Laboratory), ένα εργαστήριο με κύρια δραστηριότητα τη δημιουργία ενός ψηφιακού οπλοστασίου, χρήσιμου για τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με την αναζήτηση, επεξεργασία και χρήση δεδομένων αλλά και γενικότερα με το Computational Reporting. Ακόμα, ιδρύσε το βραβείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας για Νέους, με σκοπό να ενθαρρύνει και να επιβραβεύσει τους νέους επαγγελματίες που εργάζονται για το κοινό, δημόσιο συμφέρον, ερευνούν και εποπτεύουν το έργο και τις αποφάσεις των ελληνικών αρχών, της κοινωνίας των πολιτών, των νομικών και φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και τις επιπτώσεις και τον αντίκτυπο των δράσεων τους.

Τον Μάιο του 2012, ήταν η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε το ευρωπαϊκό βραβείο Charlemagne Youth Prize για το πρωτότυπο δημοσιογραφικό εγχείρημα “Europe on the Ground”.

Σήμερα, εργάζεται ως δημοσιογράφος και διαχειρίστρια έργων για τα Μέσα Επικοινωνίας. Ειδικεύεται στη Δημοσιογραφία Δεδομένων και το Διεθνές ρεπορτάζ.

Αναγνωρίζοντας τα κενά στο ευρωπαϊκό ρεπορτάζ και εμπνεόμενη από το ακαδημαϊκό debate "Did the West Make Newspapers, or Did Newspapers Make the West?" ψάχνει πρακτικούς τρόπους για να καλλιεργήσει στα εθνικά Μέσα Ενημέρωσης, μία ευρωπαϊκή συντακτική γραμμή και ένα μέσο ενημέρωσης που δε θα είναι ελληνικό, γαλλικό, ιταλικό, γερμανικό κτλ, αλλά πρώτα ευρωπαϊκό.

Grzeszyk Tabea Δημοσιογράφος & Συνιδρύτρια, Hostwriter

H Tabea Grzeszyk είναι ανεξάρτητη δημοσιογράφος της τηλεόρασης & του ραδιοφώνου με έδρα το Βερολίνο. Είναι συνιδρύτρια και διευθύντρια του hostwriter.org, ενός παγκόσμιου δικτύου για δημοσιογράφους, μπλόγκερ και κινηματογραφιστές. Από το 2014 πάνω από 2.000 δημοσιογράφοι από 110 χώρες έχουν χρησιμοποιήσει την υπηρεσία για την παροχή συμβουλών, συνδημιουργίας άρθρων και φιλοξενία. H Tabea Grzeszyk είναι απόφοιτος του Vocer Innovation Medialab και Middle East Fellow (Bυρρητός, Λίβανος /2013). Διδάσκει International και Online Journalism στο Hannover University of Applied Sciences and Arts.

Tsaltas Achilles Vice President, New York Times Conferances

Ο Αχιλλέας Τσάλτας γεννήθηκε το 1966 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Το 1989 προσλαμβάνεται στο εμπορικό τμήμα της εφημερίδας Australian, του Ρούπερτ Μέρντοχ.

Το 1999 μετακομίζει στο Χονγκ Κονγκ και αναλαμβάνει εκτελεστικός διευθυντής της International Herald Tribune (μετέπειτα International New York Times) στην Ασία.

Το 2004 προάγεται σε παγκόσμιο διευθυντή κυκλοφορίας της IHT, με έδρα το Παρίσι και το 2012 προάγεται εκ νέου στη θέση του αντιπροέδρου των New York Times με ευθύνη για τη διοργάνωση συνεδρίων και την καινοτομία.

Το 2013 διοργανώνει για πρώτη φορά το Athens Democracy Forum στη Στοά του Αττάλου, το οποίο έκτοτε πραγματοποιείται σε ετήσια βάση.

Σχετικές ομιλίες