Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

The Intersection of Tech and Politics: 2020 Edition

Μπλέτσας Μιχάλης, Παπαϊωάννου Ηλίας

24 Οκτωβρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:56:26 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 184

Ο Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του MIT και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του CYA, αναφέρεται στη σχέση τεχνολογίας και πολιτικής στη σημερινή πραγματικότητα.

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν το ρόλο που παίζει η τεχνολογία στη ζωή τους, φαίνεται να υπάρχει μια ποιοτική αλλαγή στην αλληλεπίδρασή της με την πολιτική. Οι, σε μεγάλο βαθμό, παράλληλες διαδρομές του παρελθόντος φαίνεται να τέμνονται και να συγκρούονται με αυξανόμενη συχνότητα. Πρόκειται για μια ακόμα επίπτωση της γενικής επιτάχυνσης ή ένα σημείο καμπής;

Ο κ. Μπλέτσας μίλησε για τη σχέση τεχνολογίας και πολιτικής, σημειώνοντας την επίδραση των δεδομένων στην καθημερινή ζωή και την κοινωνία μας. Παρουσίασε την ολοένα και συχνότερη διάδοση ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως παράδειγμα της τεράστιας επίδρασης της τεχνολογίας στα τρέχοντα ζητήματα. Ανέφερε τις πρόσφατες θεωρίες συνωμοσίας που αποδίδουν τον νέο κορωνοϊό σε «νυχτερίδες που έχουν προσβληθεί από το 5G», σημειώνοντας ότι επειδή οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων χρησιμεύουν ως έδαφος για τέτοια παραπληροφόρηση, είναι υπεύθυνες για τη θέσπιση πολιτικών που θα βοηθήσουν στον περιορισμό της διάδοσης ψευδών πληροφοριών. Ο ομιλητής χαρακτηριστικά αναφέρει: «εμπιστευτείτε τις καθιερωμένες πηγές. Εάν κάτι φαίνεται ακραίο, μην το ακολουθήσετε.

Αντιμετωπίζοντας τον COVID-19, έχουμε αρχίσει να ενσωματώνουμε την τεχνολογία όλο και περισσότερο στην καθημερινή μας ζωή. Η εργασία, η εκπαίδευση, ακόμη και οι κοινωνικές συναθροίσεις πραγματοποιούνται πλέον εικονικά, αναγκάζοντάς μας να εξετάσουμε το ρόλο της τεχνολογίας στη ζωή μας και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα δεδομένα μας.

Με τον Μιχάλη Μπλέτσα συνομιλεί ο Ηλίας Παπαϊωάννου, Καθηγητής Οικονομικών στο London Business School και Επισκέπτης Καθηγητής στο MIT. Προλογίζει ο Αλέξης Φυλακτόπουλος, Πρόεδρος του CYA.

Μπλέτσας Μιχάλης Διευθυντής Πληροφορικής, Media Lab, ΜΙΤ

Ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ όπου και εργάζεται από το 1996. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της προσπάθειας «Ένα Λάπτοπ Ανά Παιδί» (OLPC) όπου και είχε κεντρική συνεισφορά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του πρωτοπόρου φορητού υπολογιστή «ΧΟ», καθώς και της συνδεσιμότητας του στο διαδίκτυο. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη διαδικτυακή ασφάλεια, τα ασύρματα δίκτυα, την αυτοματοποίηση του εντοπισμού των ψευδών ειδήσεων και τη δημιουργία αποτελεσματικών υπολογιστικών υποδομών μηχανικής μάθησης υψηλής απόδοσης. Έχει υλοποιήσει δίκτυα ευζωνικής πρόσβασης βασισμένα σε τεχνολογίες αιχμής συμπεριλαμβανομένης μιας από τις πρώτες δοκιμαστικές πλατφόρμες ADSL καθώς και ποικίλες ασύρματες τεχνολογίες. Έχει πολυποίκιλη συμβουλευτική και επιχειρηματική εμπειρία παράλληλα με εκτεταμένη κοινωφελή δραστηριότητα. Έχει υπάρξει σύμβουλος κυβερνήσεων σχετικά με ζητήματα πολιτικής που αφορούν στην τεχνολογία και εμπειρογνώμων τεχνικών θεμάτων για αξιωματούχους ανώτατου επιπέδου. Έχει συν-ιδρύσει 2 εταιρείες και έχει διατελέσει διευθυντής και σύμβουλος σε πλήθος εταιρειών. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Παπαϊωάννου Ηλίας Kαθηγητής Οικονομικών, London Business School - Research Fellow, Centre for Economic Policy Research

Ο Ηλίας Παπαϊωάννου είναι Καθηγητής Οικονομικών στη Σχολή Επιχειρήσεων του Λονδίνου (London Business School) και εταίρος-ερευνητής (research fellow) του Κέντρου Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής (CEPR). Ταυτόχρονα υπηρετεί ως Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Ινστιτούτου Γουίλερ για τον ρόλο του Επιχειρείν στην Ανάπτυξη (Wheeler Institute for Business and Development).

Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Columbia των Η.Π.Α. οπού απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Δημόσια Διοίκηση (MPA) με ειδίκευση στην διεθνή οικονομία και μετέπειτα στην Σχολή Επιχειρήσεων του Λονδίνου (London Business School) με διδακτορικό (PhD) στα αναπτυξιακά οικονομικά το 2005. Εργάστηκε για δύο χρόνια στο τμήμα Οικονομικών Ερευνών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (European Central Bank) στην Φρανκφούρτη. Από το 2007 έως το 2012 διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών στο Dartmouth College των ΗΠΑ. Την περίοδο 2010-2012 ήταν Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Harvard και το 2019-2020 εργάστηκε ως Επισκέπτης Καθηγητής (με την έδρα Hal Varian) στο Τμήμα Οικονομικών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Η έρευνά του καλύπτει τη διεθνή οικονομία, τα οικονομικά της ανάπτυξης, την πολιτική οικονομία, το δίκαιο και τη χρηματοοικονομική και την οικονομική ιστορία. Έχει δημοσιεύσει στα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, όπως στην Econometrica, στην American Economic Review, στο Quarterly Journal of Economics, στην Journal of Political Economy, στην Review of Economic Studies, στην Journal of Finance.

Η έρευνά του έχει αναγνωριστεί με το βραβείο του καλύτερου νέου οικονομολόγου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank Institute Young Economist Award) το 2013 και την Ευρωπαϊκή Οικονομική Εταιρεία το 2005. Η εργασία του για τον εκδημοκρατισμό και την ανάπτυξη στο Economic Journal απέσπασε το 2008 το βραβείο Austin Robinson από την Βασιλική Οικονομική Εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2018 έλαβε μια σημαντική διάκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council) για επέκταση της έρευνάς του για τον ρόλο της αποικιοκρατίας στην ανάπτυξη της Αφρικής.

Σχετικές ομιλίες

COVID-19: Θεωρίες Συνομωσίας, κινήματα διαμαρτυρίας και αντιδράσεις στα μέτρα: μπορούμε να μιλήσουμε για κινηματικές δομές; 01:10:29

Οκτ 21, 2020

COVID-19: Θεωρίες Συνομωσίας, κινήματα διαμαρτυρίας και αντιδράσεις στα μέτρα: μπορούμε να μιλήσουμε για κινηματικές δομές;

Διαμαντοπούλου Άννα Γραβάνης Αχιλλέας Καρατράντος Τριαντάφυλλος Παναγιωτόπουλος Παναγής Φραγκονικολόπουλος Χρήστος Μπάρμπα Μάιρα

Γλώσσα: Ελληνική