Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

The Mediterranean front Past to Present

Abulafia David

12 Οκτωβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 59:40 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1249
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Blod εξασφάλισε και αναρτά τις βιντεοσκοπημένες ομιλίες ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος Συμποσίου επικεντρωμένου στις Διεθνείς Σχέσεις που έγινε το φθινόπωρο του 2013 στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων διεθνούς ακτινοβολίας. Πρόκειται για το 2ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης/2nd Thessaloniki International Symposium in World Affairs, που διοργάνωσαν η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και το Δίκτυο Ναυαρίνο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Konrad Adenauer.
 
Το Navarino Network (ΝΝ)-Δίκτυο Ναυαρίνο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2009 και είναι μια ανεξάρτητη, επιστημονική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, με έδρα την Πλατεία Ναυαρίνου και στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στη δημόσια ζωή της Θεσσαλονίκης και της περιοχής της.
 
Στόχος του Συμποσίου, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2012, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, είναι να καθιερωθεί ως μια ετήσια διεθνούς κύρους συνάντηση που εστιάζει στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στο ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Θεσσαλονίκης αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.  Είναι γνωστό ότι οι εξελίξεις αυτές σήμερα είναι καταιγιστικές καθώς ο Ελληνικός περίγυρος βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή. Η συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων δίνει μια πολύτιμη δυνατότητα ενημέρωσης και προβληματισμού πάνω στα θέματα αυτά και παράλληλα ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης και τη συμμετοχή της στο διεθνή διάλογο για τις παγκόσμιες προκλήσεις.
 
Έχοντας παρουσιάσει τρεις θεματικούς άξονες στην πρώτη, περσινή, διοργάνωση (η παρακμή της Δύσης, η άνοδος της Κίνας και το Ισλάμ μετά την Αραβική Άνοιξη), το θέμα του φετινού Συμποσίου ήταν “Η Ελλάδα σ’ έναν ταραγμένο κόσμο: Ευρω-κρίση, Ρωσία, Τουρκία και Μεσόγειος”, με κεντρικό σημείο αναφοράς τη θέση της χώρας σε ένα σύνθετο και ευμετάβλητο πολιτικό και οικονομικό διεθνές περιβάλλον.
 
Το Συμπόσιο έγινε στις  12 και 13 Οκτωβρίου 2013 στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον με ιδιαίτερη επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση. Εκπρόσωποι φορέων, προξενικές αρχές, επιχειρηματίες, καθηγητές και φοιτητές πανεπιστημιακών σχολών, σπουδαστές ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ακόμα και μαθητές λυκείων, αποτέλεσαν το πολυσυλλεκτικό κοινό ενός ιδιαίτερα ενδιαφέροντος διημέρου. Στην κατάμεστη αίθουσα των εργασιών του Συμποσίου, αξιοσημείωτη υπήρξε η ενεργή συμμετοχή στη συζήτηση φοιτητών και σπουδαστών, οι οποίοι μέσα από τις εύστοχες ερωτήσεις και τοποθετήσεις του, ανέδειξαν τον προβληματισμό της νεότερης γενιάς της πόλης μας για τις διεθνείς εξελίξεις.
 
Οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων και την εντυπωσιακή ανταπόκριση του κοινού, ανέδειξαν το ρόλο της διοργάνωσης ως πλατφόρμα ενημέρωσης, προβληματισμού και διαλόγου με την πόλη για το σύνθετο και ευμετάβλητο πολιτικό και οικονομικό διεθνές περιβάλλον. Η δεύτερη διοργάνωση, ενισχύοντας τις βάσεις που τέθηκαν από την πρώτη χρονιά στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, οδηγεί πλέον στην καθιέρωση μιας ετήσιας συνάντησης διεθνούς κύρους, ενός θεσμού που ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης και τη συμμετοχή της στο διεθνή διάλογο για τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις του καιρού μας.
 
Η πρώτη ημέρα του Συμποσίου έκλεισε με την ομιλία του μεγάλου ιστορικού και  καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge David Abulafia, ο οποίος σκιαγράφησε την εξαιρετική σημασία που έχουν διαδραματίσει οι μεγάλες πόλεις-λιμάνια, όπως η Θεσσαλονίκη, στην ιστορική εξέλιξη και την πολιτιστική ετερότητα της Μεσογείου, μιας ιδιάζουσας θαλάσσιας λεκάνης, που ενώνει τρεις ηπείρους και τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες σ’ένα διαρκώς εξελισσόμενο πολιτισμικό χάρτη. Η παλιά convivencia Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων έχει σήμερα αντικατασταθεί από την περιχαράκωση και τον κατακερματισμό καθώς ο μεσογειακός βορράς έχει στρέψει την πλάτη του στο μεσογειακό νότο.
 
Το Blod ευχαριστεί το Δίκτυο Ναυαρίνο για την παραχώρηση των βιντεοσκοπήσεων των ομιλιών.
 
 
 

Abulafia David Καθηγητής της Ιστορίας των Μεσογειακών Χωρών, Πανεπιστήμιο του Cambridge

Ο David Abulafia γεννήθηκε το 1949. Πρόκειται για έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους Άγγλους ιστορικούς με εξειδίκευση σε θέματα οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Σικελίας κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και σε όλη την Αναγέννηση. Από το 2000 είναι καθηγητής της Ιστορίας των Μεσογειακών Χωρών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και από το 1974 μέλος της Συντροφιάς του Gonville and Caius College του ιδίου Πανεπιστημίου. Υπήρξε πρόεδρος του Τομέα Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ενώ το 2008 εξελέγη μέλος της Συγκλήτου. Είναι επίσης μέλος της Βρετανικής και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας. Το βιβλίο του "Η Μεγάλη Θάλασσα" (2011) έγινε εμπορική επιτυχία στην Αγγλία αμέσως μόλις κυκλοφόρησε, ενώ απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές από ακαδημαϊκούς σε όλο τον κόσμο.

Σχετικές ομιλίες