Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

The Migrant Crisis in Turkey, Greece, and Germany

Τσαρούχας Δημήτρης, Καιρίδης Δημήτρης, Krause Christina C., Προδρομίδου Αλεξάνδρα

31 Μαρτίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 59:23 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 668
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Συμπόσιο: Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Κρίση: Οι  προκλήσεις ενός κατακερματισμένου διαδρόμου.
 
To Διεθνές Τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield-CITY College, καθώς και το ερευνητικό κέντρο του Κολεγίου, το Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης-SEERC με την υποστήριξη του ιδρύματος Konrad Adenauer και του Δικτύου Ναυαρίνο, διοργάνωσαν Συμπόσιο με θέμα ‘Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Κρίση: Οι προκλήσεις ενός κατακερματισμένου διαδρόμου’ (Symposium: European Migrant Crisis: Challenges of a fragmented corridor) την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016, στο ξενοδοχείο Electra Palace στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές από διάφορα πανεπιστήμια και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι ανέλυσαν τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές πτυχές της Μεταναστευτικής Κρίσης στις χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου μέσα στο μεταβαλλόμενο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων.
 
Η εκδήλωση είχε σαν στόχο να παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης τα ιδιαίτερα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του Βαλκανικού Διαδρόμου και πως αυτά επηρεάζονται από τις ροές μεταναστών στην περιοχή. Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν σχετίζονται με την εισροή των μεταναστών στις χώρες του διαδρόμου, τα κλειστά σύνορα και τις συνέπειές τους στις διμερείς σχέσεις των Βαλκανικών χωρών, τη λειτουργία παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών, το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση της κρίσης, το ρόλο της Τουρκίας ως χώρα επανεισδοχής μεταναστών, όπως και τη μεταναστευτική πολιτική της Αυστρίας και της Γερμανίας ως χωρών υποδοχής.    

Τσαρούχας Δημήτρης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Bilkent (Τουρκία)
Ο Δρ. Δημήτρης Τσαρούχας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Bilkent της Τουρκίας. Μεταξύ 2012-2015 ήταν Κάτοχος έδρας Jean Monnet (EU Politics). Έχει υπάρξει Επισκέπτης Ερευνητής στο BMW Center, Walsh School of Foreign Service, του Πανεπιστημίου Georgetown των Ηνωμένων Πολιτειών και Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Η έρευνά του εστιάζει στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές, την Πολιτική Οικονομία και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς σε επιστημονικά περιοδικά και έχει επιμεληθεί ακαδημαϊκά βιβλία. Μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος MIGRATE Jean Monnet Network, αναλύει την Τουρκική Πολιτική.
Καιρίδης Δημήτρης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Βουλευτής ΝΔ - Ιδρυτικός Διευθυντής, Δίκτυο Ναυαρίνο

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διηύθυνε τη Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας και από το 2009 τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης Navarino Network στη Θεσσαλονίκη, του οποίου είναι Ιδρυτικός Διευθυντής. Διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και την Κεντροανατολική Ευρώπη στο Kennedy School του Πανεπιστήμιου Harvard. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του έχουν τίτλο: Εθνικισμός, Εθνοτικές Συγκρούσεις και Διεθνείς Σχέσεις-Θεωρία και Πράξη στα Βαλκάνια, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2015, Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 (επιμ.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2015, Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος, Αθήνα: Πατάκης, 2014, The Historical Dictionary of Modern Greece, London: The Scarecrow Press, Inc., 2009, και Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και η Συντηρητική Aντεπανάσταση, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2008.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο σημείο τομής των διεθνών σχέσεων με τη συγκριτική πολιτική, με έμφαση στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.

Krause Christina C. Συντονίστρια σε θέματα μετανάστευσης, Konrad-Adenauer-Stiftung (Βερολίνο, Γερμανία)
Προδρομίδου Αλεξάνδρα Λέκτορας, Τμήμα Διοίκησης και Οικονομίας, Διεθνές Τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield, CITY College

Η Δρ. Αλεξάνδρα Προδρομίδου είναι Λέκτορας στο Τμήμα Διοίκησης και Οικονομίας του Διεθνούς Τμήματος του Πανεπιστημίου του Sheffield, Ερευνήτρια στο Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERC) και Συνεργάτης του Ινστιτούτου Έρευνας Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου του Sheffield της Μεγάλης Βρετανίας. Η έρευνά της και οι ακαδημαϊκές της δημοσιεύσεις εστιάζουν σε θέματα Ελληνικής Πολιτικής, Πολιτικής Οικονομίας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Είναι η Ακαδημαϊκή Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού προγράμματος MIGRATE Jean Monnet Network.

Σχετικές ομιλίες