Basu Kaushik
Chiappero - Martinetti Enrica
Ράπανος Βασίλης
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
04/09/2014
Διάρκεια
54:39
Εκδήλωση
Human Development in Time of Crisis
Χώρος
Ξενοδοχείο President
Διοργάνωση
Human Development and Capability Association
Κατηγορία
Οικονομία
Ετικέτες
HDTC 2014, Human Development, οικονομική κρίση, φτώχεια, ευρωζώνη, ανεργία
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Bielefeld-Centerfor Education and Capability Research συνδιοργάνωσαν στην Αθήνα το Συνέδριο της Human Development & Capability Association (Οργανισμός Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Δυνατοτήτων) με θέμα: Η ανθρώπινη ανάπτυξη στα χρόνια της κρίσης: επανα διαπραγμάτευση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η οικονομική κρίση, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έπληξε πολλές χώρες του κόσμου και εκατομμύρια ανθρώπους. Το χάσμα που δημιούργησε, αύξησε τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, υπονόμευσε την κοινωνική δικαιοσύνη και ενδυνάμωσε την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Διεύρυνε την κοινωνική αδικία και περιόρισε την κοινωνική προστασία με την κατάργηση κοινωνικών δικαιωμάτων και αυτό επηρέασε θεμελιώδεις αρχές της ζωής πολλών ανθρώπων. Η Ελλάδα έχει γίνει συνώνυμο της κρίσης για τις πολύπλευρες επιπτώσεις που είχε σε πολλούς τομείς της ζωής των Ελλήνων.
Στο Συνέδριό επανεξετάστηκαν, με βάση το Ελληνικό παράδειγμα, οι δυνατότητες και η προοπτική των ιδεών της ανθρώπινης ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις κεντρικές ομιλίες των: Amartya Sen, DaronAcemoglou, Phillip Pettit, Rainer Forst, Henry 5. Richardson, Jean - Michael Bonvin, Dame Mary Barbara Stocking.
Ο Ινδός οικονομολόγος Kaushik Basu (γεν. 1952) είναι Senior Vice President και Chief Economist της Παγκόσμιας Τράπεζας. Πριν από την ανάληψη αυτής της θέσης διετέλεσε Γενικός Οικονομικός Σύμβουλος της Ινδικής κυβέρνησης. Βρίσκεται σε εκπαιδευτική άδεια από το Πανεπιστήμιο Cornell, όπου είναι Καθηγητής Οικονομικών και Καθηγητής Διεθνών Σπουδών.
Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στα Οικονομικά από το London School of Economics και εκτός από το Cornell, έχει διδάξει στο School of Economics του Δελχί, το Harvard, το Princeton και το MIT. Έχει εκπονήσει και δημοσιεύσει 160 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συγγράψει αρκετά βιβλία. Η ακαδημαϊκή συνεισφορά του εντοπίζεται σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης, οικονομίας της ευημερίας, βιομηχανικής οργάνωσης και θεωρίας των παιγνίων.
Έχει τιμηθεί με το βραβείο Padma Bhushan της Ινδίας, καθώς και με το Εθνικό Βραβείο Mahalanobis Memorial.
Η Enrica Chiappero είναι Καθηγήτρια Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Παβίας, Διευθύντρια Ανθρώπινης Ανάπτυξης στο Διεθνές Κέντρο Ερευνών (HDCP-IRC) του Ινστιτούτου Προχωρημένων Σπουδών (IUSS) της Παβίας και Έκτακτη Καθηγήτρια Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Επιστημών του Free State University της Νότιας Αφρικής.
Κατέχει Πτυχίο Πολιτικών Επιστημών με ειδίκευση στα Οικονομικά (Πανεπιστήμιο της Παβίας) και Διδακτορικό στη Δημόσια Οικονομικά (Πανεπιστήμιο της Παβίας).
Διετέλεσε Επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Harvard, USA (Σεπ-Οκτ 1996 Μάρτιος 2006), Επισκέπτρια καθηγητρια στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, UK, (Ιούνιος-Ιούλιος του 1998 Απρ.-Ιουλίου 1999, Φεβρουάριος Ιουλίου 2003) και Visiting Fellow στο Ινστιτούτο Von Hugel, Κολλέγιο του Αγίου Edmund του Πανεπιστημίου του Cambridge, UK (2002 – 2003).
Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:
- Η φτώχεια και η ανάλυση της εισοδηματικής ανισότητας
- Πολυδιάστατη προσέγγιση για την φτώχεια, την ανισότητα και την ανάπτυξη, με ιδιαίτερη αναφορά στην Ικανότητα προσέγγισης και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη
- Η Ποιότητα της ζωής και το επίπεδο της φτώχειας στις αστικές περιοχές
- Εκπαίδευση και ανισότητα
Γεννήθηκε στην Κω το 1947. Είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2016 Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) (1975) και είναι κάτοχος Master’s στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Lakehead του Καναδά (1977) και διδακτορικού (Phd) από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Καναδά.
Έχει διατελέσει Υποδιοικητής και Διοικητής της Κτηματικής Τράπεζας (1995-1998), Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (Ο.Τ.Ε) (1998-2000), Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (2000-2004) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (2009-2012).
Από τον Μάιο του 2014 είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank.