Γαβράς Χαράλαμπος
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
21/03/2011
Διάρκεια
49:51
Εκδήλωση
Σεμινάριο ΙΙΒΕΑΑ
Χώρος
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ)
Διοργάνωση
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ)
Κατηγορία
Ενδοκρινολογία
Ετικέτες
ρενίνη-αγγειοτενσίνη, υπέρταση, καρδιαγγειακά, εγκεφαλικά
Η ομιλία αφορά στο σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτει και την προσωπική επιστημονική διαδρομή του ομιλητή και τη συνεισφορά του στην διαλεύκανση του ρόλου του συστήματος αυτού στην υπέρταση (και όχι μόνο).
Στη δεκαετία του 1970 καταδείχθηκε ο ρόλος του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης. Αφενός, η εξωγενής χορήγηση αγγειοτενσίνης ΙΙ σε πειραματόζωα (σε επίπεδα τριπλάσια του κανονικού) είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία νεκρωτικών περιοχών στο μυοκάρδιο και νεφρική ανεπάρκεια. Αφετέρου, αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρήθηκαν σε ανθρώπους με την ενεργοποίηση της ενδογενούς αγγειοτενσίνης ΙΙ.
Η διαλεύκανση των μηχανισμών μέσω των οποίων το σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίσης επιδρά στην υπέρταση και του τρόπου με τον οποίο η υπέρταση οδηγεί σε παθολογία οργάνων όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος και οι νεφροί, οδήγησε στην ανάπτυξη φαρμάκων που προλαμβάνουν τα καρδιακά
επεισόδια και τα εγκεφαλικά, μέσω της πρόληψης της υπέρτασης.
Ειδικότερα, η χορήγηση ανταγωνιστών της αγγειοτενσίνης ΙΙ και των αναστολών ACE αποδείχθηκε ικανή να μειώσει την υπέρταση και να παράσχει την απαιτούμενη πρόληψη των καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Σήμερα, τα φάρμακα αυτά αποτελούν παγκοσμίως στην κλασσική θεραπεία.
Από τις πιο πρόσφατες μελέτες της ερευνητικής ομάδας Γαβρά είναι η διαλεύκανση του ρόλου του γονιδίου myomaxin στην υπετροφία της καρδιάς και η σχέση του με την αγγειοτενσίνη.
O Χαράλαμπος Γαβράς είναι καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και διευθυντής του Τμήματος Υπέρτασης και Αθηρωσκλήρυνσης στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, ο Χαράλαμπος Γαβράς ειδικεύτηκε στη Γλασκώβη της Σκωτίας, και από το 1975 εντάχθηκε στο δυναμικό του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Είναι ένας από τους πρωτοπόρους στην έρευνα του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης. Υπήρξε ο πρώτος που εισήγαγε τους αναστολείς ACE για τη θεραπεία υπερτασικών ασθενών καθώς και ασθενών με καρδιαγγειακά. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών ομάδων και αποδέκτης τιμητικών διακρίσεων. Εχει συγγράψει περισσότερες από 645 επιστημονικές εργασίες.
2. H Gavras. Angiotensin converting enzyme inhibition and its impact on cardiovascular disease. Circulation, 81(1):381–8, January 1990.
3. H Gavras, H R Brunner, and J H Laragh. Renin and aldosterone and the pathogenesis of hypertensive vascular damage. Prog Cardiovasc Dis, 17(1):39–49, 1974.