Niemeier Wolf-Dietrich
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
27/02/2024
Διάρκεια
01:05:27
Εκδήλωση
Σεμινάριο Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας Αθηνών
Χώρος
Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών
Διοργάνωση
Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών
Κατηγορία
Αρχαιολογία, Θρησκεία
Ετικέτες
αρχαία ελληνική θρησκεία, αρχαιολογία, θρησκεία, Μίλητος, πνευματικό κέντρο, οικονομικό κέντρο, ιερό της Αθηνάς, μαντείο του Απόλλωνα, Μινωική εποχή, καταστροφή, Πέρσες
Η διάλεξη του Καθηγητή Wolf-Dietrich Niemeier, τέως Διευθυντή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, με τίτλο The Sanctuary of Athena at Miletos: Cult Continuity from the Minoan Period to the Persian Destruction of 494 BC, πραγματοποιήθηκε στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο του Athens Greek Religion Seminar.
Περίληψη
Η Μίλητος, όχι η Αθήνα, θα είχε γίνει το πνευματικό και οικονομικό κέντρο της Ελλάδας, αν η πόλη δεν είχε καταστραφεί ολοσχερώς από τους Πέρσες το 494 π.Χ. Αυτή ήταν η εκτίμηση του Jakob Burckhardt για τη μεγαλύτερη και πιο ισχυρή ελληνική πόλη της Ιωνίας του 7ου και 6ου αιώνα π.Χ., η οποία ίδρυσε πάνω από 70 αποικίες γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα και υπήρξε το κέντρο της ιωνικής φυσικής φιλοσοφίας, με προεξάρχοντες τον Θαλή, τον Αναξιμένη και τον Αναξίμανδρο. Η πόλη διέθετε, επίσης, μια σειρά από σημαντικά ιερά, με κύριο το μαντείο του Απόλλωνα στα Δίδυμα. Από τα υπόλοιπα ιερά, αυτό της Αθηνάς έχει συνδεθεί με επιστημονικές αντιπαραθέσεις που θα μπορούσαν να επιλυθούν μόνο μέσα από τις καινούργιες ανασκαφές. Αυτές αποκάλυψαν μια λατρευτική συνέχεια στην πόλη, από τη Μινωική περίοδο του 17ου αιώνα π.Χ. έως την καταστροφή από τους Πέρσες το 494 π.Χ., και αποσαφήνισαν την αμφισβητούμενη ακολουθία των ναών.