Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

The Schools of Thought Problem in International Relations

Grieco Joseph M., Κατσής Αθανάσιος, Σκλιάς Παντελής, Τζιφάκης Νίκος

8 Δεκεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 64:29 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 848
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων του Τμήματος, διοργάνωσε το 3ο τακτικό συνέδριο με αντικείμενο «Δημοκρατία, ανάπτυξη και ασφάλεια: Πολιτική σε συνθήκες αβεβαιότητας»  στο Λουτράκι στο Club Hotel Casino Loutraki, στις 8-10 Δεκεμβρίου 2017.
 

Στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από τα πεδία της Πολιτικής Επιστήμης, των Διεθνών Σχέσεων, του Δικαίου, της Οικονομίας, της Φιλοσοφίας και της Ιστορίας.
 

Οι εργασίες του Συνεδρίου άνοιξανμε την αναγόρευση του διακεκριμένου Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Duke, Joseph M. Grieco σε Επίτιμο Διδάκτορα, ο οποίος ακολούθως έδωσε διάλεξη με τίτλο "The Schools of Thought Problem in International Relations". Το blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει την τελετή αναγόρευσης και τη διάλεξη του Καθηγητή Grieco.

The Schools of Thought Problem in International Relations

Πολλοί μελετητές είναι δυσαρεστημένοι με την τάση που υπάρχει η έρευνα και η διδασκαλία των Διεθνών Σχέσεων να γίνεται υπό το πρίσμα της σύγκρουσης μεταξύ των σχολών σκέψης. Εξετάζω δύο σημαντικές εναλλακτικές αυτής της τάσης σχετικά με τις σχολές σκέψης και προτείνω ένα στοιχείο εναλλακτικής πορείας προς τα εμπρός. Η πρώτη εναλλακτική, την οποία ονομάζω αναλυτική μοναδικότητα, απαιτεί την εγκατάλειψη των σχολών σκέψης των Διεθνών Σχέσεων και την αντικατάστασή τους από ένα μοναδικό, ενιαίο πλαίσιο μελέτης των Διεθνών Σχέσεων. Εξαιτίας της περιορισμένης οντολογίας και της επιμέρους επιστημολογίας, αυτή η εναλλακτική ελέγχεται για παραλειπόμενες μεταβλητές και για μια απροσδιόριστη μοντελοποίηση σημαντικών διεθνών διαδικασιών. Η δεύτερη εναλλακτική, ο αναλυτικός εκλεκτικισμός, υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να εμφανισθούν βελτιωμένες μελέτες των Διεθνών Σχέσεων από την εξέταση των αλληλεπιδράσεων των αιτιωδών παραγόντων που προέρχονται από τις διαφορετικές σχολές σκέψης. Ο αναλυτικός εκλεκτικισμός είναι πολλά υποσχόμενος αλλά αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, που απορρέουν από την προτίμησή του σε ποιοτικές μεθόδους και σε συγκεκριμένο πλαίσιο επιστημολογίας. Στη συνέχεια περιγράφω τη διαδικασία προκλήσεων συνεργασίας μεταξύ των υποστηρικτών των διαφορετικών σχολών σκέψης ως έναν τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να προάγουμε την έρευνα στις Διεθνείς Σχέσεις.


(Σημείωμα του ομιλητή)


Grieco Joseph M. Καθηγητής, Duke University

Ο Καθηγητής Joseph M. Grieco είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας από τους καταξιωμένους μελετητές της Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας και, γενικότερα, των Διεθνών Σχέσεων, με αξιοσημείωτη συνεισφορά στη διαμόρφωση και εξέλιξη της επιστημονικής συζήτησης. Συγκαταλέγεται στους διακεκριμένους θεωρητικούς της ρεαλιστικής σχολής των διεθνών σχέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Joseph M. Grieco είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Duke των ΗΠΑ, το οποίο είναι στα 10 πιο καινοτόμα και στα 9 καλύτερα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ (US NEWS RANKINGS, 1/11/2017)1. Έλαβε το διδακτορικό του από το Cornell University: Ph.D., Government, January 1982. Υπήρξε, επίσης, Pre-Doctoral Fellow at the Center for International Studies at Princeton University (1978-1979), Post-Doctoral Fellow at the Harvard Business School (1981-1982) και German Marshall and a Paul Henri Spaak Post-Doctoral Fellow at the Center for International Affairs at Harvard University (1985-86).

Είναι συγγραφέας σημαντικών έργων θεωρίας στις διεθνείς σχέσεις όπως: 
- Cooperation Among Nations: Europe, America, and Non-Tariff Barriers to Trade
- Between Dependency and Autonomy: India’s Experience with the International Computer Industry
- State Power and World Markets: The International Political Economy, (Co-author with G. John Ikenberry) 
- Introduction to International Relations:  Enduring Questions & Contemporary Perspectives.  (Co-author with G. John Ikenberry and Michael Mastanduno).

Εκτός πολλών συνεισφορών σε συλλογικούς τόμους, άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε σημαντικά επιστημονικά περιοδικά, μεταξύ των οποίων στα: American Journal of Political Science, British Journal of International Relations Journal of Conflict Resolution, Journal of Peace Research, Journal of Politics, International Organization, International Studies Quarterly, Security Studies, Review of International Studies, Αmerican Political Science Review, World Politics.

Κατσής Αθανάσιος Πρύτανης, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ο Αθανάσιος Κατσής είναι Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Καθηγητής της Στατιστικής στην Εκπαιδευτική Έρευνα του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Έχοντας αποφοιτήσει από το Τμήμα Μαθηματικών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του στο George Washington University των ΗΠΑ. Εργάστηκε ως στατιστικός σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα και δίδαξε, μεταξύ άλλων, στα Πανεπιστήμια Toledo, Ohio, Αιγαίου και Κύπρου.

Άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως τα Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων, Νέα Παιδεία, International Journal of Learning, International Studies in Sociology of Education Journal of Applied Measurement, Journal of Statistical Theory and Applications, Journal of Computational Methods in Science and Engineering, Statistics and Simulation, Journal of Applied Statistical Science, Journal of Statistical Planning and Inference, Journal of Applied Mathematics and Decision Sciences.

Έχει επίσης συμμετάσχει με κεφάλαια σε αρκετούς συλλογικούς τόμους και έχει συγγράψει σε συνεργασία τρία βιβλία.

Σκλιάς Παντελής Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ο Παντελής Σκλιάς είναι Επίκουρος Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο "Διεθνής Πολιτική Οικονομία". Συνεργάζεται με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Είναι επίσης επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών για τον Πολιτισμό την Ανάπτυξη και το Περιβάλλον του University of Sussex (Μεγάλη Βρετανία).

Το πρόσφατο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει το βιβλίο "Διεθνής Πολιτική Οικονομία: Τα Βαλκάνια, η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ), οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και οι σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση" (Αθήνα, Εκδόσεις Παπαζήση, 2001) καθώς και άρθρα σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά.

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η μελέτη της διεθνούς πολιτικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης στις χώρες των Βαλκανίων, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και του Τρίτου Κόσμου και οι σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τζιφάκης Νίκος Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ο Νικόλαος Τζιφάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού (Μ.Α.), με μνεία άριστα, στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές από το Lancaster University καθώς και διδακτορικού (PhD) στις Διεθνείς Σχέσεις από το ίδιο πανεπιστήμιο.

Έχει διδάξει ως Ειδικός Επιστήμων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας και στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη θεωρία διεθνών σχέσεων, τις εξωτερικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις σύγχρονες εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων. Είναι συγγραφέας δεκάδων πρωτότυπων μελετών οι οποίες έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό. Άρθρα του έχουν μεταξύ άλλων δημοσιευθεί στα ακόλουθα διεθνή επιστημονικά περιοδικά: Cambridge Review of International Affairs, Conflict, Security & Development, Ethnopolitics, European Foreign Affairs Review, European View, Global Society, International Journal, Journal of Political and Military Sociology, Journal of Southern Europe and the Balkans, Perspectives: Review of International Affairs, Perspectives on European Politics and Society, Problems of Post-Communism, Southeast European and Black Sea Studies, Southeast European Politics και Voluntas.

Το 2008, του απονεμήθηκε το Marcel Cadieux Distinguished Writing Award για το άρθρο που συνέγραψε με τον καθηγητή Αστέρη Χουλιάρα και δημοσιεύτηκε στη διεθνή επιστημονική επιθεώρηση International Journal που εκδίδεται από το Canadian International Council. Οι επιστημονικές του εργασίες έχουν δεχθεί πολυάριθμες διεθνείς ετεροαναφορές και συμπεριλαμβάνονται στις προτεινόμενες βιβλιογραφίες μαθημάτων σε δεκάδες πανεπιστήμια του εξωτερικού. Έχει διατελέσει εξωτερικός κριτής άρθρων που υποβλήθηκαν προς δημοσίευση στα ακόλουθα διεθνή επιστημονικά περιοδικά: Security Dialogue, Security Studies, Millennium, Europe-Asia Studies, Mediterranean Politics, International Journal, Australian and New Zealand Journal of European Studies, Southeast European and Black Sea Studies και Perspectives: Review of International Affairs.

Σχετικές ομιλίες