Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

The silent spring in inverse - Can the imposed quiet over human activities and the comeback of nature teach us something for the future?

Βρεττός Άρης, Treyer Sébastien, Κουβέλης Σπύρος, Γεωργακόπουλος Θοδωρής

23 Ιουνίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:56:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 141

Το Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου - EPLO και η διαΝΕΟσις θέλοντας να διερευνήσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στη διαδικασία επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG's) διοργανώνουν μια σειρά διαδικτυακών δημόσιων συζητήσεων ποικίλης θεματολογίας. Στόχος είναι η ενίσχυση του διαλόγου γύρω από τα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν και η διατύπωση απόψεων για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας.

Η τρίτη διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο "The silent spring in inverse - Can the imposed quiet over human activities and the comeback of nature teach us something for the future?" πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι: Άρης Βρεττός, Διευθυντής, Κέντρο για Επιχειρηματικό Μετασχηματισμό, CISL (Ινστιτούτο για τη Βιωσιμότητα Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ) και Σεμπαστιέν Τρεγιέ, Εκτελεστικός Διευθυντής, IDDRI (Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Παρίσι). Τη συζήτηση συντόνισε ο Σπύρος Κουβέλης, Διευθυντής Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης EPLO και σχολιαστής ήταν ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις.

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Βρεττός Άρης Διευθυντής, Κέντρο για Επιχειρηματικό Μετασχηματισμό, CISL (Ινστιτούτο για τη Βιωσιμότητα Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ)

Ο Άρης Βρεττός είναι Διευθυντής του Prince of Wales's Business & Sustainability Programme από το 2012. Μιλά για τις παγκόσμιες τάσεις και τη δοίκηση επιχειρήσεων, ενώ συνεργάζεται με εταιρείες για την επίτευξη των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και του προγράμματος Rewiring the Economy του CISL, ενός δεκαετούς σχεδίου για τη δημιουργία των βάσεων για μια βιώσιμη οικονομία. Ηγήθηκε της στρατηγικής, της ανάπτυξης και της υλοποίησης εκτελεστικών προγραμμάτων εκπαίδευσης και συνεργατικών έργων σε διεθνές επίπεδο, σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, η Κίνα και η Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και η Αυστραλία.

Προηγουμένως, ήταν Ανώτερος Σύμβουλος στο think-tank AccountAbility. Από το 2005, ασχολείται με τη διοίκηση και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στους τομείς του λιανικού εμπορίου, της υγείας, της τεχνολογίας, της βιομηχανίας και της χρηματοδότησης στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Νότια Αμερική. Είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της Ethical Corporation, μη εκτελεστικός διευθυντής του Global Sustain που είναι μία ευρωπαϊκή ΜΚΟ για την αειφόρο ανάπτυξη, Fellow της Royal Society of Arts και μέλος της πρωτοβουλίας Cambridge Global Challenges. Είναι οικονομολόγος και δημοσιογράφος και ξεκίνησε την καριέρα του στην Ελλάδα αρθρογραφώντας για διεθνή και κοινωνικά θέματα.

Treyer Sébastien Εκτελεστικός Διευθυντής, IDDRI (Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Παρίσι)

Ο Sébastien Treyer είναι απόφοιτος της Ecole Polytechnique και της AgroParisTech και κάτοχος διδακτορικού στη διαχείριση περιβάλλοντος. Είναι ειδικός στην διερεύνηση προοπτικών για τις δημόσιες πολιτικές και τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη. Είχε εργαστεί στα γαλλικά υπουργεία Γεωργίας και Περιβάλλοντος, όπου ήταν υπεύθυνος για τις προβλέψεις του γαλλικού υπουργείου Περιβάλλοντος και είχε συντονίσει την άσκηση Agrimonde Foresight (Πώς να ταΐσουμε τον κόσμο το 2050;), πριν ενταχθεί στο IDDRI ως Διευθυντής προγραμμάτων το 2010. Έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη σύμπλευση επιστήμης και πολιτικής, καθώς και στον επιστημονικό προγραμματισμό για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Γαλλικό Εθνικό Οργανισμό Έρευνας, καθώς και για περιφερειακές διοικητικές υπηρεσίες όπως η Seine Normandy Water Agency. Είναι επί του παρόντος Πρόεδρος της Επιστημονικής και Τεχνικής Επιτροπής της French Global Environment Facility (FFEM), μέλος της Lead Faculty of the Earth System Governance Network και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Paris Saclay.

Ο Sébastien Treyer μιλά γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά και αραβικά.

Κουβέλης Σπύρος Διευθυντής, Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης EPLO - πρ. Υπουργός Εξωτερικών

O Σπύρος Κουβέλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγροτική και Περιβαλλοντική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Reading στη Μ. Βρετανία.

Από τις 12 Φεβρουαρίου 2012 ο Σπύρος Κουβέλης ανεξαρτητοποιήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Εξελέγη για δεύτερη θητεία Βουλευτής (Α’ Αθήνας) τον Οκτώβριο του 2009, και υπηρέτησε ως Υφυπουργός Εξωτερικών μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Οι αρμοδιότητες του περιελάμβαναν την οικονομική και ενεργειακή διπλωματία, την περιβαλλοντική (πράσινη) και πολιτιστική διπλωματία, καθώς και την αναπτυξιακή συνεργασία και τη ανθρωπιστική βοήθεια.

Εξελέγη πρώτη φορά ως Βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2007. Ήταν Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, και «σκιώδης» υπουργός περιβάλλοντος σε θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.

Από το Μάιο του 2007 μέχρι την εκλογή του εργάστηκε στο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον – Σχέδιο Δράσης για τη Μεσόγειο, ως αρμόδιος για την εφαρμογή της Στρατηγικής Αειφόρου Ανάπτυξης της Μεσογείου.

Το 2001 ανέλαβε τη θέση του Συντονιστή της Πρωτοβουλίας της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ για τους Μεσογειακούς Υγρότοπους – MedWet για ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Από το 2004 μέχρι την εκλογή του ήταν πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών της Ρόδου Ecofilms.

Από το 1991 μέχρι το 1997 εργάστηκε στο Ελληνικό τμήμα του WWF όπου και διατέλεσε επικεφαλής του τμήματος περιβαλλοντικών προγραμμάτων και μέλος της τριμελούς διοικητικής ομάδας που διηύθυνε την οργάνωση. Ήταν μέλος των ομάδων αγροτικής και Ευρωπαϊκής πολιτικής του Διεθνούς WWF, και πρόεδρος της Μεσογειακής ομάδας. Εργάστηκε ως σύμβουλος στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF στις Βρυξέλλες.

Συνεργάστηκε με το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΚΘΕ) στην υλοποίηση του Προγράμματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ.

Μιλάει άπταιστα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και λίγα Ιταλικά.

Ιστότοπος του Σπύρου Κουβέλη

Γεωργακόπουλος Θοδωρής Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Advisory Board διαΝΕΟσις

Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος, αρθρογράφος σε περιοδικά, μεταφραστής, επιμελητής κειμένων, και υπεύθυνος ψηφιακών media σε μεγάλο ελληνικό ΜΜΕ. Ήταν συνιδρυτής ενός digital media startup, ενώ έχει εργαστεί και ως μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων. Σήμερα είναι μέλος του Advisory Board του ανεξάρτητου μη-κερδοσκοπικό ερευνητικού οργανισμού «Διανέοσις» και αρθρογραφεί στην εφημερίδα Καθημερινή και σε άλλα ΜΜΕ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει εκδώσει πέντε βιβλία: Ένα εφηβικό μυθιστόρημα («Πέρα από την Καταιγίδα», Οξύ, 2006), μια συλλογή δημοσιογραφικών κειμένων («Αληθινές Ιστορίες», Introbooks, 2011), μια συλλογή άρθρων γνώμης («Πράγματα Που Σκέφτομαι Στο Ντους, e-book Καστανιώτης, 2014), ένα μυθιστόρημα για την ελληνική κρίση («Φεβρουάριος», Καστανιώτης, 2012) και μία αστυνομική ιστορία στα αγγλικά, με τ' όνομα "Lost and Found". Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο προσωπικό του site και στο Twitter (@tgeorgakopoulos).

Ιστότοπος του Θοδωρή Γεωργακόπουλου

Σχετικές ομιλίες

«Ιδιωτικότητα και προσωπικά δεδομένα την εποχή του κορωνοϊού»  - Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία με σεβασμό στο κράτος δικαίου και τις αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας; (διαδικτυακή δημόσια συζήτηση) 01:43:27

Απρ 23, 2020

«Ιδιωτικότητα και προσωπικά δεδομένα την εποχή του κορωνοϊού» - Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία με σεβασμό στο κράτος δικαίου και τις αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας; (διαδικτυακή δημόσια συζήτηση)

Σισιλιάνος Λίνος-Αλέξανδρος Μενουδάκος Κωνσταντίνος Μήτρου Λίλιαν Βενιζέλος Ευάγγελος

Γλώσσα: Ελληνική