Ilievski Zoran
Teokarevic Jovan
Szalai András
Kmezic Marko
Καιρίδης Δημήτρης
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
31/03/2016
Διάρκεια
79:15
Εκδήλωση
European Migrant Crisis: Challenges of a fragmented corridor (Συμπόσιο)
Χώρος
Ξενοδοχείο "Electra Palace" - Θεσσαλονίκη
Διοργάνωση
CITY College, Διεθνές Τμήμα του University of Sheffield
South East European Research Centre - SEERC
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
μεταναστευτική κρίση, βαλκανικός διάδρομος, μεταναστευτικές ροές, Ευρωπαϊκή Ένωση, Τουρκία, Αυστρία, Γερμανία
Συμπόσιο: Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Κρίση: Οι προκλήσεις ενός κατακερματισμένου διαδρόμου.
To Διεθνές Τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield-CITY College, καθώς και το ερευνητικό κέντρο του Κολεγίου, το Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης-SEERC με την υποστήριξη του ιδρύματος Konrad Adenauer και του Δικτύου Ναυαρίνο, διοργάνωσαν Συμπόσιο με θέμα ‘Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Κρίση: Οι προκλήσεις ενός κατακερματισμένου διαδρόμου’ (Symposium: European Migrant Crisis: Challenges of a fragmented corridor) την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016, στο ξενοδοχείο Electra Palace στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές από διάφορα πανεπιστήμια και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι ανέλυσαν τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές πτυχές της Μεταναστευτικής Κρίσης στις χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου μέσα στο μεταβαλλόμενο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων.
Η εκδήλωση είχε σαν στόχο να παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης τα ιδιαίτερα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του Βαλκανικού Διαδρόμου και πως αυτά επηρεάζονται από τις ροές μεταναστών στην περιοχή. Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν σχετίζονται με την εισροή των μεταναστών στις χώρες του διαδρόμου, τα κλειστά σύνορα και τις συνέπειές τους στις διμερείς σχέσεις των Βαλκανικών χωρών, τη λειτουργία παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών, το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση της κρίσης, το ρόλο της Τουρκίας ως χώρα επανεισδοχής μεταναστών, όπως και τη μεταναστευτική πολιτική της Αυστρίας και της Γερμανίας ως χωρών υποδοχής.
Ο Καθηγητής Zoran Ilievski είναι Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Ανάλυσης του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Sv. Kiril i Metódij vo Skopje της Βορείου Μακεδονίας. Είναι Πρόεδρος του East-West Bridge των Σκοπίων. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, το Πανεπιστήμιο του Graz, το LSE, στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία του Bolzano / Bozen και στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Μαζί με τους συναδέλφους του από την Ελλάδα, εργάζεται ενεργά, τα τελευταία χρόνια, για τη δημιουργία μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και βελτίωσης των σχέσεων της χώρας του και της Ελλάδας. Η έρευνά του και οι δημοσιεύσεις του εστιάζουν πάνω σε θέματα Πολιτικής της Βορείου Μακεδονίας και των χωρών της Βαλκανικής. Μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος MIGRATE Jean Monnet Network, αναλύει την Πολιτική της Βορείου Μακεδονίας.
Ο Jovan Teokarevic είναι Καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Είναι διευθυντής του Belgrade Centre for European Integration (BeCEI) και συντάκτης του European Forum ? European Integration Monthly.
Γεννήθηκε το 1957 στο Leskovac της Γιουγκοσλαβία, όπου ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Βελιγραδίου, όπου πήρε το πτυχίο του, μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα.
Ερευνητικά ενδιαφέροντα: η πολιτική στα κομμουνιστικά και μετα-κομμουνιστικά κράτη, διεύρυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, Βαλκάνια: θέματα πολιτικής και ασφάλειας.
Ο András Szalai είναι ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών Γειτνίασης (CENS) του Central European University. Παράλληλα, είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν προσεγγίσεις για τη διαμόρφωση πολιτικής, την πυρηνική ασφάλεια και θεωρίες για την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Στο CENS, είναι υπεύθυνος για έργα σχετικά με τις διατλαντικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Αυτή την περίοδο, διεξάγει έρευνα για την ασφάλεια της μαζικής μετανάστευσης στην Ουγγαρία.
Ο Marko Kmezic είναι Λέκτορας και ερευνητής στο Centre for Southeast European Studies του Πανεπιστημίου του Graz στην Αυστρία.
Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διηύθυνε τη Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας και από το 2009 τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης Navarino Network στη Θεσσαλονίκη, του οποίου είναι Ιδρυτικός Διευθυντής. Διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και την Κεντροανατολική Ευρώπη στο Kennedy School του Πανεπιστήμιου Harvard. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του έχουν τίτλο: Εθνικισμός, Εθνοτικές Συγκρούσεις και Διεθνείς Σχέσεις-Θεωρία και Πράξη στα Βαλκάνια, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2015, Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 (επιμ.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2015, Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος, Αθήνα: Πατάκης, 2014, The Historical Dictionary of Modern Greece, London: The Scarecrow Press, Inc., 2009, και Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και η Συντηρητική Aντεπανάσταση, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2008.
Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο σημείο τομής των διεθνών σχέσεων με τη συγκριτική πολιτική, με έμφαση στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.