Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

The Story of Pain

Bourke Joanna, Ρηγοπούλου Πέπη, Αθανασίου Αθηνά, Παναγιωτάκος Ευάγγελος, Παπανικολάου Δημήτρης

3 Φεβρουαρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 151:50 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 907
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στην ανάρτηση αυτή, οι ομιλίες δημοσιεύονται στην αγγλική γλώσσα, είτε στην αγγλική πρωτότυπη εκφορά τους είτε με παράλληλη μετάφραση από τα ελληνικά στα αγγλικά.

Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση  με τις ομιλίες δημοσιευμένες στην ελληνική γλώσσα, πατήστε εδώ.

 
Πώς συζητάμε για τον πόνο και πόσο έχει αλλάξει ιστορικά ο τρόπος αναφοράς σε αυτόν; Πόσο δύσκολο είναι να περιγράψουμε τον πόνο και τι μπορεί να σημαίνει η εξωτερίκευση του πόνου για την ψυχολογική ισορροπία ενός ανθρώπου; Ποια είναι η δημόσια παρουσία του πόνου σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε διακινδύνευση και σε κρίση; Πώς αντιμετωπίζουν την αναφορά στον πόνο διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα, όπως η ιατρική, η βιολογία, η ιστορία, η κοινωνική ανθρωπολογία και η ιστορία της τέχνης; Τι μπορεί να μας δείξει η συζήτηση μεταξύ τους;

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της Joanna Bourke, The Story of Pain: From Prayer to Pain killers, από τις εκδόσεις Oxford University Press, η Στέγη διοργανώνει μια συζήτηση για την ιστορική, την ψυχολογική, την ιατρική, την καλλιτεχνική και την κοινωνική διάσταση του πόνου. Η γνωστή Βρετανίδα ιστορικός, πανεπιστημιακός και συγγραφέας Τζοάννα Μπερκ είναι επικεφαλής του διεπιστημονικού προγράμματος «Η ιστορία του πόνου» του Wellcome Trust και του Κολλεγίου Birkbeck του Λονδίνου.
 
Ομιλητές

Joanna Bourke: καθηγήτρια Ιστορίας, Κολλέγιο Birckbeck, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου
Πέπη Ρηγοπούλου: καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αθηνά Αθανασίου: αναπληρώτρια καθηγήτρια κοινωνικής ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ευάγγελος Παναγιωτάκος: γιατρός αναισθησιολόγος (εξειδικευμένος στον πόνο)


Συντονισμός

Δημήτρης Παπανικολάου: αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Επιμέλεια

Αφροδίτη Παναγιωτάκου

Εκτελεστική Υποδιευθύντρια και Διευθύντρια Επικοινωνίας & Marketing Στέγης
Δημήτρης Παπανικολάου


 
How do we talk about pain and how has the way we do so changed over time? How hard is it to describe pain and how can putting pain into words impact on a person’s mental state? What is the public face of pain in a society at risk and in crisis? How do different disciplines—Medicine, Biology, History, Anthropology and Art History—refer to pain? What light can interdisciplinary discussion shine on pain?

The OCC is staging a discussion on the historical, psychological, medical, artistic and social dimensions of pain to coincide with the publication of Joanna Bourke’sThe Story of Pain: From Prayer to Painkillers by the Oxford University Press. The celebrated British historian and author heads the interdisciplinary Pain Project funded by the Wellcome Trust at Birkbeck College, London. 
 
Speakers

Joanna Bourke: Professor of History, Birkbeck  College, University of London
Pepi Rigopoulou: Professor of Art History, University of Athens
Athena Athanasiou: Associate Professor of Social Anthropology, Panteion University
Evangelos Panagiotakos: MD, specialized in Anesthesiology and Intensive Care, with further expertise in Pain Medicine and Interventional Pain Medicine


Chair

DimitrisPapanikolaou: Associate Professor of Modern Greek Studies, University of Oxford


Curators

Afroditi Panagiotakou

Executive Vice Director and Director of Communication & Marketing, OCC
DimitrisPapanikolaou
 

Bourke Joanna Καθηγήτρια Ιστορίας, Κολλέγιο Birckbeck, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου

Η Joanna Bourkeείναι καθηγήτρια Ιστορίας στο Κολλέγιο Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας. Γεννήθηκε το 1963 στη Νέα Ζηλανδία.

Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, όπου έκανε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και στη συνέχεια κατέλαβε ακαδημαϊκές θέσεις στην Αυστραλία, το Cambridge και το Λονδίνο.

Αυτοπροσδιορίζεται ως "σοσιαλιστική φεμινίστρια" και έχει ασχοληθεί και συγγράψει σχετικά με την ιρλανδική ιστορία, την ιστορία του φύλου, την κουλτούρα της εργατικής τάξης, την πολιτιστική ιστορία του φόβου και την ιστορία του πόνου.

Δώδεκα βιβλία της με θέμα τις πολεμικές συγκρούσεις της νεότερης εποχής, τη στρατιωτική ιατρική, ψυχολογία και ψυχιατρική, το συναίσθημα και τον βιασμό έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία. Από την εργογραφία της ξεχωρίζουν τα: An Intimate History of Killing (1999), Fear: A Cultural History (2005) και Rape: A History from the 1860s to the Present (2007). Το 2011 δημοσιεύτηκε το βιβλίο της What it Means to be Human: Reflections from 1791 to the Present, ενώ το 2014 κυκλοφόρησε το The Story of Pain: From Prayer to Painkillers and Wounding the World: How Military Violence and War-Play are Invading our Lives. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα κινεζικά, ρωσικά, ισπανικά, καταλανικά, ιταλικά, πορτογαλικά, τσεχικά και τουρκικά. Στην Ελλάδα έχει κυκλοφορήσει  σε μετάφραση της Τρισεύγενης Παπαϊωάννου το δοκίμιο Φόβος: Στιγμιότυπα από τον πολιτισμό του 19ου και 20ού αιώνα (Αθήνα, εκδ. Σαββάλας, 2011)

Ρηγοπούλου Πέπη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η Πέπη Ρηγοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και πήρε το δίπλωμα της Χημείας από το Πανεπιστήμιο. Συνέχισε σπουδές Ιστορίας της Τέχνης στην Σορβόννη, στο Ινστιτούτο Τέχνης και Αρχαιολογίας, όπου το 1984 υποστήριξε την διατριβή της: La scene chez Paul Klee. Δίδαξε Ιστορία Πολιτισμού και Τέχνη και Τεχνολογία στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Ιστορία Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τέχνη και Επικοινωνία στο Τμήμα Επικοινωνίας του ίδιου ιδρύματος. Έχει γράψει βιβλία και μελετήματα για την Τέχνη και έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει καλλιτεχνικές σειρές για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Αθανασίου Αθηνά Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Αθηνά Αθανασίου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα από το New School for Social Research της Νέας Υόρκης και έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Pembroke Center for Teaching and Research on Women του Πανεπιστημίου Brown των ΗΠΑ. Έργα της: Ζωή στο όριο: Δοκίμια για το σώμα, το φύλο και τη βιοπολιτική (Εκκρεμές, 2007), Φεμινιστική θεωρία και πολιτισμική κριτική (επιμ., νήσος, 2006), Rewriting Difference: Luce Irigaray and ‘the Greeks’ (συν-επιμ., SUNY Press, 2010), Βιοκοινωνικότητες: Θεωρήσεις στην ανθρωπολογία της υγείας (επιμ., νήσος, 2011), Judith Butler και Athena Athanasiou, Dispossession: The Performative in the Political (Polity, 2013).

Παναγιωτάκος Ευάγγελος Γιατρός αναισθησιολόγος (εξειδικευμένος στον πόνο)

Δείτε το βιογραφικό σημείωμα του Δρος Ευάγγελου Παναγιωτάκου (στην αγγλική γλώσσα), εδώ.

Παπανικολάου Δημήτρης Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης - Συγγραφέας

Ο Δημήτρης Παπανικολάου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σπούδασε Κλασική και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συγκριτική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις πολιτισμικές σπουδές και τη θεωρία της σεξουαλικότητας. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού UNFOLLOW και τακτικός συνεργάτης της "Αυγής".

Σχετικές ομιλίες