Τζιαμπίρης Αριστοτέλης
Soll Jacob
Πλατιάς Αθανάσιος
Παπασωτηρίου Χαράλαμπος
Αρβανιτόπουλος Κωνσταντίνος
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
23/05/2017
Διάρκεια
89:50
Εκδήλωση
The World in disarray
Χώρος
Υπουργείο Εξωτερικών
Διοργάνωση
Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών – Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών - Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
υψηλή στρατηγική, 21ος αιώνας, Μεγάλες Δυνάμεις
Το Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς πραγματοποίησε στις 23 Μαΐου 2017 (αμφιθέατρο Γ. Κρανιδιώτη, Υπουργείο Εξωτερικών) διεθνές Συνέδριο με τίτλο “The World in Disarray”.
Το Συνέδριο ανέλυσε με επιστημονικό τρόπο τα θεμελιακά σύγχρονα παγκόσμια προβλήματα, ενώ συμμετείχαν διεθνώς αναγνωρισμένοι Καθηγητές της αλλοδαπής και ημεδαπής.
Τα διάφορα πάνελ κάλυψαν θεματικές όπως η υψηλή στρατηγική των Μεγάλων Δυνάμεων στον 21ο αιώνα, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η νέα παγκόσμια οικονομία, οι παγκόσμιες ενεργειακές προκλήσεις, οι συνέπειες του BREXIT αλλά και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο διακεκριμένος Καθηγητής του London School of Economics, Kevin Featherstone.
Το blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις πρωινές ομιλίες του συνεδρίου.
Ο Δρ. Αριστοτέλης Τζιαμπίρης είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι επίσης Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Ενέργεια: Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία, Μόνιμος Εταίρος (Standing Fellow) του Remarque Institute του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), Επισκέπτης Εταίρος (Visiting [Non-Resident] Fellow) στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC), Ακαδημαϊκός Συντονιστής του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ "Eastern Mediterranean Regional Training Partnership" Program, Εξεταστής για το μάθημα Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτική για την εισαγωγή ακολούθων πρεσβείας στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και ακαδημαϊκός σύμβουλος του Hellenic American Leadership Council (HALC). Ο Δρ.Τζιαμπίρης υπήρξε Onassis Senior Visiting Scholar στο University of Illinois at Chicago (Αυγουστος - Σεπτέμβριος 2016), Visiting Fellow στο The Remarque Institute του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης-NYU (2013-2014), και το 2009 ήταν Visiting Scholar στο Πανεπιστήμιο Columbia (The Harriman Institute). Διετέλεσε Διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά (2012-2013), Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αναλύσεων Άμυνας (IAA-Αθήνα, Ελλάδα, 2004-2009) και του Διοικητικού Συμβουλίου της IAA (Σεπτέμβριος 2005-Ιούνιος 2006), καθώς και πρώην Ερευνητικός Συνεργάτης στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ- 2000-2008). Είναι συγγραφέας των βιβλίων: The Emergence of Israeli-Greek Cooperation (Springer, 2015), Faith and Reason of State: Lessons from Early Modern Europe and Cardinal Richelieu (Nova Science, 2009), Kosovo’s Endgame: Sovereignty and Stability in the Western Balkans (IAA, 2006), Διεθνείς Σχέσεις και Μακεδονικό Ζήτημα (ΕΛΙΑΜΕΠ, 2003, Greece, European Political Cooperation and the Macedonian Question (Ashgate Press, 2000), co-editor (με τον Spyridon Litsas) του Foreign Policy Under Austerity: Greece’s Return to Normality? (Palgrave Macmillan, 2016) και co-editor (με τον Spyridon Litsas) του The Eastern Mediterranean in Transition (Ashgate Press, 2015).
Ο Δρ. Τζιαμπίρης έχει δημοσιεύσει σειρά δοκιμίων κυρίως για τις διεθνείς σχέσεις και την ελληνική εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Άρθρα και σχόλια του για τα τρέχοντα διεθνή θέματα έχουν φιλοξενηθεί σε εφημερίδες και ιστοσελίδες όπως The International New York Times, The Jerusalem Post, The Huffington Post, The Washington Post, The Washington Times, The National Interest κ.α.
Σπούδασε (BA) στο Middlebury College και συνέχισε τις σπουδές του λαμβάνοντας μεταπτυχιακό MSc (econ) και διδακτορικό τίτλο (PhD) από το London School of Economics and Political Science.
Ο Jacob Soll είναι καθηγητής Ιστορίας και Λογιστικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.
Έλαβε B.A. από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, D.E.A. από το École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι της Γαλλίας και Ph.D. από το Magdalene College, Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Του έχουν απονεμηθεί πολυάριθμα βραβεία, όπως το βραβείο Jacques Barzun, μια υποτροφία Guggenheim Fellowship, και, το 2011, η υποτροφία MacArthur Fellowship.
Το πρώτο του βιβλίο, Publishing "The Prince" (2005), εξετάζει το πώς το έργο του Machiavelli έγινε γνωστό και επηρέασε τη σύγχρονη πολιτική σκέψη. Κέρδισε το βραβείο Jacques Barzun από την Αμερικανική Φιλοσοφική Εταιρεία. Στο δεύτερο βιβλίο του, The Information Master (2009), διερευνά πώς ο διάσημος υπουργός Οικονομικών του Louis XIV Jean-Baptiste Colbert συνδύασε τη χρηματοοικονομική διαχείριση και τις επιστήμες των βιβλιοθηκών για να δημιουργήσει μία από τις πρώτες σύγχρονες δομές πληροφοριών.
Το βιβλίο του The Reckoning: Financial Accountability and the Rise and Fall of Nations (2014), παρουσιάζει ένα σαρωτικό ιστορικό λογιστικής και πολιτικής, αντλώντας από μια πληθώρα παραδειγμάτων από μια χιλιετία ανθρώπινης ιστορίας για να αποκαλύψει πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λογιστική τόσο για να δομηθούν βασίλεια, αυτοκρατορίες και ολόκληροι πολιτισμοί, αλλά και υπονομεύοντας τους. Εξηγεί την προέλευση της δικής μας οικονομικής κρίσης ως βαθιά ριζωμένη σε μια μακρά αποσύνδεση μεταξύ των ανθρώπων και των προσπαθειών τους να διαχειρίζονται τους οικονομικούς αριθμούς. Το Reckoning, το οποίο έχει σχολιαστεί σε μεγάλες εφημερίδες και εκδοτικούς οίκους σε όλο τον κόσμο, έχει πουλήσει περισσότερα από 60.000 αντίτυπα παγκοσμίως και έχει μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες.
Eίναι ανταποκριτής της Boston Globe και σταθερός συνεργάτης των New York Times, Politico, the New Republic, PBS, Salon.com και Chronicle of Higher Education.
Συναντά πολιτικούς και οικονομικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο για την προώθηση των λογιστικών προτύπων και της οικονομικής διαφάνειας.
Ο κ. Αθανάσιος Πλατιάς είναι Καθηγητής Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά.
Έχει λάβει πτυχίο Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών (με άριστα) από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης έχει λάβει Μ.Α και Ph.D στις Διεθνείς Σχέσεις και τις Στρατηγικές Σπουδές από το Department of Government του Cornell University (1986).
Ο Καθηγητής κ. Πλατιάς δίδασκε για 18 χρόνια (1989-2007) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.
Έχει διατελέσει Ford Foundation Fellow στο Center for Science and International Affairs, Harvard University, Research Fellow στο Peace Studies Program, Cornell University, MacArthur Fellow in International Peace and Security στο Program for Science, Technology and International Security, MIT και στο Center for International Affairs, Harvard University.
Ο Καθηγητής κ. Πλατιάς έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό βιβλίων και άρθρων. Το συγγραφικό του έργο εμπίπτει σε πέντε κυρίως κατηγορίες:
- Στρατηγική
- Θεωρία Διεθνών Σχέσεων
- Περιορισμό εξοπλισμών και διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής
- Ελληνική Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική
- Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγική στον Θουκυδίδη, «Ιστορία Πελοποννησιακού Πολέμου».
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Σχολή Φιλοσοφίας, Πολιτικής και Οικονομικών) και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών). Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου. Συμμετέχει στο επιστημονικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είναι Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και πρώην Υπουργός.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο απ’ όπου αποφοίτησε το 1982. Συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ λαμβάνοντας μεταπτυχιακό (MA) και διδακτορικό τίτλο (PhD) στις Διεθνείς Σχέσεις από το School of International Service του Πανεπιστημίου American της Washington DC.
Από το 1987 μέχρι το 1989 ήταν λέκτορας Διεθνών Σχέσεων και Συγκριτικής Πολιτικής στο School of International Service του Πανεπιστημίου American στην Washington DC των ΗΠΑ. Από το 1990 μέχρι το 1992 ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard. Από το 1992 μέχρι το 1995 ήταν επίκουρος καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου George Mason στη Virginia των ΗΠΑ.
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1995 και εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από τον Φεβρουάριο του 2001 ως το Ιούλιο του 2008 ήταν Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων. Τον Ιούλιο του 2008 εξελέγη Πρωτοβάθμιος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει μέχρι σήμερα. Διετέλεσε Πρόεδρος του τμήματος από το 2006 μέχρι το 2010. Το διάστημα 2004-2009, ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στη σύγκλητο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.
Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη θεωρία των Διεθνών Σχέσεων, την Πολιτική θεωρία, την Ευρωπαϊκή πολιτική και την ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Υπήρξε εισηγητής σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις σε γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού (Harvard, Princeton, Columbia, Georgetown). Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται επιστημονικές μονογραφίες, επιμέλεια συλλογικών τόμων καθώς και άρθρα δημοσιευμένα σε εφημερίδες, ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Το τελευταίο του βιβλίο αφορά στον Κοινωνικό Φιλελευθερισμό, ενώ αυτή την περίοδο γράφει ένα βιβλίο για την Ελληνο-ρωμαϊκή προέλευση του Ρεπουμπλικανισμού.
Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ήταν βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τη Νέα Δημοκρατία (2012-2014). Στις 11 Νοεμβρίου του 2011 διορίστηκε Αν. Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Λουκά Παπαδήμου. Υπηρέτησε ως Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του 2014.
Διετέλεσε Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας (2009-2011) και Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» από το 2000 έως το 2010. Ήταν εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κατά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007. Έχει επίσης διατελέσει Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) στο Εθνικό Συμβούλιο της Εξωτερικής Πολιτικής, μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Martens Centre for European Studies του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της UNESCO-Ελλάδας.
Πρόσφατα έργα του:
- Διεθνείς Σχέσεις, Συνέχεια και Μεταβολή (Ι. Σιδέρης, 1997)
- Security dilemmas in Eurasia, ed. (Nereus Editions, 1999)
- Η αμερικανική εξωτερική πολιτική μετά τον ψυχρό πόλεμο, Ιδεολογικά ρεύματα (Ποιότητα, 2000)
- US-European Relations under the Bush Administration, ed. (I.Sideris, 2001)
- Ευρωατλαντικές Σχέσεις, Γ’ έκδοση (Ποιότητα, 2003)
- 30 χρόνια ελληνικής εξωτερικής πολιτικής 1974-2004, επ. (Λιβάνη, 2005)
- Ανάλεκτα Διεθνούς Πολιτικής (Ι. Σιδέρης, 2007)
- Reforming Europe – The Role of the Centre-Right, ed. (Springer, 2009)
- Το θεσμικό πλαίσιο διαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ (Ποιότητα, 2009)
- Κοινωνικός Φιλελευθερισμός, Για την Ελλάδα της ελευθερίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, Β’ έκδοση (Ποιότητα, 2012)