Φραγκή Μαρία
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
28/09/2021
Διάρκεια
01:16:22
Εκδήλωση
Οι διαλέξεις του φουαγιέ
Χώρος
Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
Διοργάνωση
Πολιτιστική Εταιρεία ΑΙΝΟΣ
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
Θείο Δράμα, Χριστός Πάσχων, θέατρο, θεατρική παράσταση
Το έργο που έχει καθιερωθεί να ονομάζεται " Χριστός Πάσχων" αποτελεί ένα χαρακτηριστικό είδος (κέντρων) που μπορεί να προβληματίσει την φιλολογική έρευνα και να διεγείρει την ερμηνευτική περιέργεια. Ως θεατής του σε δύο εκδοχές: (Σ. Βραχωρίτης, 1997) αλλά και νωρίτερα παρακολουθώντας τις πρόβες του Εθνικού Θεάτρου (Σ.Τσακίρης, 1988) είδα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την σκηνική του απόδοση. Το 2014, με ομάδα ηθοποιών και μουσικών, ξεκινώ μια έρευνα που ολοκληρώνεται με πρώτη παρουσίαση τον Ιούλιο του 2015 και με τον τίτλο "Θείο Δράμα" , στο πλαίσιο του Θηβαϊκού Φεστιβάλ "Σφίγγα". Η παράσταση έγινε σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παρακολουθούμε μια παρουσίαση του έργου και επιλογή αποσπασμάτων που αναδεικνύουν τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτής της εκδοχής.
(Σημείωμα της ομιλήτριας)
Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των “Διαλέξεων του Φουαγιέ” (Κύκλος “Το Ιερό στην Τέχνη”) και διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Εταιρεία ΑΙΝΟΣ και τη Βιβλιοθήκη Marie Blanche με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ). Την επιστημονική ευθύνη του κύκλου «Το Ιερό στην Τέχνη» είχε η Δρ Νίκη Τσιρώνη, βυζαντινολόγος στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και εταίρος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard. Οι διαλέξεις μαγνητοσκοπήθηκαν στον χώρο του Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (FoyerCafé Bistrot), το οποίο ευγενικά παραχώρησε η εταιρεία Κοσμάς Καραβάς.
Μαρία Φραγκή, PhD Θεατρικών Σπουδών-Σκηνοθέτις
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Ωδείου Πειραϊκού Συνδέσμου το 1984 και από την Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1986. Είναι Διδάκτωρ Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Επιστημών με ειδίκευση στις ΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ - ΘΕΑΤΡΟΥ, του Πανεπιστημίου PARIS X-NANTERRE (1996). Έχει παίξει στο θέατρο και έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις για επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς θιάσους. Ίδρυσε το «Εργαστήριο Θεατρικής Έρευνας και Τέχνης» του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Ομάδα «ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ;» του ΕΚΠΑ με έμφαση στην έρευνα παραστάσεων για νεανικό κοινό. Έχει διευθύνει το «Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Κάιρου» και το περιοδικό ΠΑΠΥΡΟΙ. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, του IDEA, της Επιτροπής Καλλιτεχνικών Σχολείων του ΥΠ.Π.Ε.Θ. (2015-2018), του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Σχολής Θεατρικής Ανθρωπολογίας. Διδάσκει θέατρο -θεωρία και πράξη- σε ΑΕΙ της Ελλάδας και του εξωτερικού από το 1997 έως σήμερα. Συγγραφέας άρθρων, βιβλίων για το θέατρο (Θεατρική Αγωγή Ε'- Στ' Δημοτικού, Η σκηνική πράξη στην εκπαίδευση) και Προγραμμάτων Σπουδών - Οδηγών για τον Εκπαιδευτικό γύρω από την Τέχνη του Ηθοποιού, την Καλλιτεχνική Παιδεία, το Θέατρο στην Εκπαίδευση και στην Κοινωνία κ.ά. Πρόσφατες σκηνοθεσίες : «Ο φιλάργυρος» της Ε. Μ. Μαρτινέγκου, «Ημερολόγιο επιστροφής» της Μ. Τσισκάκη - Γαλιατσάτου, «Οι δραπέτες της σκακιέρας» του Ε.Τριβιζά - Γ.Κουρουπού.