Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Θεραπεία αρχόμενου διηθητικού καρκίνου τραχήλου μήτρας

Ροδολάκης Αλέξανδρος

28 Μαΐου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 21:14 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 12402
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Ροδολάκης Αλέξανδρος

Γλώσσα
Ελληνικη

Ημερομηνία
28/05/2011

Διάρκεια
21:14

Εκδήλωση
9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Κυτταρολογίας

Χώρος
Ξενοδοχείο The Westin Athens Astir Palace

Διοργάνωση
Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Κυτταρολογίας

Κατηγορία
Ογκολογία

Ετικέτες
καρκίνος τραχήλου της μήτρας, υστερεκτομή, κωνοειδής εκτομή

Ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας αποτελεί νόσο της οποίας η αιτιολογική συσχέτιση με την HPV λοίμωξη είναι αποδεδειγμένη. Ο πληθυσμιακός έλεγχος με test Παπανικολάου έχει μειώσει την συχνότητα εμφάνισης της νόσου και την θνησιμότητα σε κράτη όπου έχει εφαρμοσθεί συστηματικά.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας συνίσταται σε χειρουργική προσέγγιση των αρχόμενων σταδίων (I-IIa) επί νέων γυναικών. Η αντιμετώπιση με συνδυασμένη χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλα τα στάδια νόσου (I-IV).

Η κλασσική χειρουργική αντιμετώπιση του αρχόμενου καρκίνου του τραχήλου συνίσταται παραδοσιακά στην ριζική υστερεκτομή και συστηματική πυελική λεμφαδενεκτομή.

Η κατανόηση της φυσικής ιστορίας της νόσου επέτρεψε την ελαχιστοποίηση των χειρουργικών παρεμβάσεων σε επιλεγμένες περιπτώσεις αρχόμενου καρκίνου του τραχήλου. Έτσι για το στάδιο ΙΑ1 (βάθος διήθησης < 3mm και εύρος <7mm) η κωνοειδής εκτομή τραχήλου είναι ικανή να ελέγξει την νόσο επί νέων γυναικών που επιθυμούν να διατηρήσουν την γονιμότητά τους. Για το στάδιο IA2 (βάθος διήθησης 3-5mm και εύρος < 7mm) η κωνοειδής εκτομή τραχήλου μπορεί να ελέγξει τοπικά την νόσο, απαιτείται όμως να γίνει και πυελική λεμφαδενεκτομή λόγω της 3-5% πιθανότητας συμμετοχής των λεμφαδένων.

Μέσα στα πλαίσια της ελαχιστοποίησης των χειρουργικών παρεμβάσεων αναπτύχθηκε η επέμβαση της ριζικής τραχηλεκτομής με κολπική ή κοιλιακή προσπέλαση για την αντιμετώπιση μικρών (<2 εκ.) όγκων τραχήλου.

Η επέμβαση έχει δείξει ικανοποιητική ογκολογική ασφάλεια επί προσεκτικής επιλογής ασθενών. Τα μαιευτικά αποτελέσματα είναι επίσης ικανοποιητικά με αναφερόμενα υψηλά ποσοστά όμως πρόωρων τοκετών.

Η σύγχρονη αντιμετώπιση του αρχόμενου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας βασίζεται στην εξατομικευμένη χειρουργική προσέγγιση σύμφωνα με τις ανάγκες της ασθενούς και της ιδιαιτερότητες της νόσου.

Ροδολάκης Αλέξανδρος Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας-Γυναικολογικής Ογκολογίας

Ο Αλέξανδρος Ροδολάκης είναι Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας-Γυναικολογικής Ογκολογίας, Πρόεδρος της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας.

1. Smith, A., Frumovitz, M., Schmeler, K., Reis, R., Nick, A., Coleman, R. & Ramirez, P. Conservative surgery in early-stage cervical cancer: What percentage of patients may be eligible for conization and lymphadenectomy? Gynecologic oncology, Elsevier, 2010
 
2. Diakomanolis et al. Negative cone biopsies. A reappraisal. J Reprod Med. 2003
 
3. Milliken DA, Shepherd JH. Fertility preserving surgery for carcinoma of the cervix. Curr Opin Oncol. 2008