Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Θεραπεία ηπατιτίδων: Σύγχρονη θεραπεία HBV

Αλεξοπούλου Αλεξάνδρα

1 Ιουλίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 23:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 694
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

H Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, την 1η Ιουλίου 2017, διοργάνωσαν τη 2η Εκπαιδευτική Ημερίδα “Ιογενείς Ηπατίτιδες” στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Η ημερίδα απευθυνόταν σε εξειδικευόμενους στις λοιμώξεις, ειδικευόμενους και νέους γιατρούς.

Την ημερίδα άνοιξε ο Γεώργιος Γερμανίδης αναλύοντας τα "Ιολογικά χαρακτηριστικά (ομοιότητες-διαφορές) HIV/HCV/HBV".

Ακολούθησαν ομιλίες στο πλαίσιο της συνεδρίας "Οι ηπατίτιδες σε ειδικές ομάδες πληθυσμών" και, τέλος, αναλύθηκε η "Θεραπεία ηπατιτίδων" , μέσα από εξειδικευμένες ομιλίες για κάθε τύπο της ασθένειας.

Αλεξοπούλου Αλεξάνδρα Επίκουρη Καθηγήτρια, Β' Παθολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Γ.Ν.Α. Ιπποκράτειο

Η Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας και εργάζεται στην Β’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του Ιπποκράτειου ΓΝΑ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
1979-1985 Ιατρική Σχολή, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ
25/06/1987-16/01/1989 Ν.Γ.Ν.Μ “ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ’’
Παθολογική Κλινική του Γενικού Περιφερειακού νοσοκομείου Μελισσίων - Ειδικευόμενη στην Παθολογία

18/01/1989-23/09/1992 ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Γ.Ν.Α. 
Β’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική - Ειδικευόμενη στην Παθολογία

ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ Παθολόγος Αθήνα 15/01/1993

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ
Θέμα Διδακτορικής Διατριβής: “Μελέτη της δευτεροπαθούς αστοχίας στα αντιδιαβητικά δισκία σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Συσχέτιση με κλινικές και βιοχημικές παραμέτρους και τα αντινησιδιακά αντισώματα” 
Β’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Αθήνα 1993

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
ΗΠΑΤΟΛΟΓΙΑ
01/10/1993 – 30/3/1996 St Mary’s Hospital, London - Academic Department of Medicine

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Από το 1996 συμμετέχει στην διδασκαλία των φοιτητών της Ιατρικής του Ζ’, Η’ εξαμήνου και των τελειοφοίτων στην Παθολογία. Έχει μακρά και πλούσια εμπειρία στην διδασκαλία των φοιτητών στον θάλαμο και από αμφιθεάτρου και των ειδικευομένων στην Παθολογία και την Γενική Ιατρική λόγω της υπηρεσίας της επί σειρά ετών στην Β’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική. Συμμετέχει ενεργά στις κλινικές παρουσιάσεις ενδιαφερόντων περιστατικών που λαμβάνουν χώρα εβδομαδιαίως στο αμφιθέατρο αλλά και στην βιβλιογραφική ενημέρωση των πιο σημαντικών άρθρων των έγκριτων ιατρικών περιοδικών που είναι καθιερωμένα στην Κλινική στην οποία εργάζεται. Λόγω της μακράς της συγγραφικής εμπειρίας είναι σε θέση να καθοδηγεί νέους γιατρούς στην συγγραφή ερευνητικών εργασιών, ενδιαφερόντων περιστατικών και ανασκοπήσεων αλλά και στην παρουσίαση ερευνητικών εργασιών σε Διεθνή και Ελληνικά Ιατρικά Συνέδρια.

ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Παθολογίας στην Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του Ιπποκράτειου ΓΝΑ, όπου συνεργάσθηκε με επιφανείς Παθολόγους και συνέχισε την εργασία της μετά την λήψη της ειδικότητας ως επιστημονικός συνεργάτης.

Ακολούθησε η μετεκπαίδευσή της στην Ηπατολογία επί 2,5 έτη στην Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του St Mary’s Hospital of London. Στην Κλινική αυτή εργάσθηκε ως επίτιμος κλινικός επιμελητής και επιστημονικός συνεργάτης όπου, εκτός από τα ερευνητικά της καθήκοντα, παρακολουθούσε όλες τις κλινικές, ακτινολογικές και παθολογοανατομικές συναντήσεις τις κλινικής και τις επισκέψεις στους θαλάμους. Επίσης, είχε και κλινικά καθήκοντα στο ηπατολογικό και γαστρεντερολογικό τακτικό ιατρείο (out-patient clinics).

Στην συνέχεια ως επιμελήτρια Β’, ως επιμελήτρια Α’ και ως Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας στην Β΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του Ιπποκράτειου ΓΝΑ, είναι υπεύθυνη θαλάμων νοσηλείας ασθενών όπου αντιμετωπίζεται όλο το φάσμα των γενικών παθολογικών περιστατικών (αιματολογικού, ρευματολογικού, λοιμωξιολογικού, γαστρεντερολογικού, διαβητολογικού ενδιαφέροντος κλπ), των επειγόντων εξωτερικών παθολογικών ιατρείων και συντονίζει τις εργασίες ομάδας ειδικευομένων γιατρών στην Παθολογία και τελειοφοίτων Ιατρικής, που έχει υπό την εποπτεία της. Αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει πλήθος δύσκολων και ενδιαφερόντων περιστατικών γενικής παθολογίας ως ειδικευόμενη και ως ειδικευμένη, πολλά από τα οποία περιέγραψε και δημοσίευσε σε Ελληνικά και Διεθνή περιοδικά. Παράλληλα με τα παραπάνω συμμετέχει στο τακτικό ηπατολογικό ιατρείο που λειτουργεί στα πλαίσια της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

01/10/1992-30/09/1993 ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Γ.Ν.Α. Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μεταδοτικών Νόσων του Ήπατος
Επιστημονικός συνεργάτης

01/05/1993-26/09/1993 Δ.& Θ.Κ.Α. “ΥΓΕΙΑ” 
Παθολόγος Ιατρός

01/10/1993 – 30/3/1996 St Mary’s Hospital, London 
Academic Department of Medicinε
Επίτιμος κλινικός επιμελητής &
Επιστημονικός συνεργάτης

8/4/1996 – 28/6/1996 Π.Γ.Ν.Ν.Θ. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» 
Κέντρο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, ΜΕΘ
Επιμελήτρια Γ’

28/6/1996 -26/9/2004 Γεν. Νοσοκομείο Αθήνας ‘Ιπποκράτειο’
Β’ Παθ/κη Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιμελήτρια Β’

27/9/2004 – 18/4/2008 Γεν. Νοσοκομείο Αθήνας ‘Ιπποκράτειο’
Β’ Παθ/κη Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιμελήτρια Α’

18/4/2008 – 7/1/2013 Γεν. Νοσοκομείο Αθήνας ‘Ιπποκράτειο’
Β’ Παθ/κη Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
Λέκτορας Παθολογίας

7/1/2013-σήμερα Γεν. Νοσοκομείο Αθήνας ‘Ιπποκράτειο’
Β’ Παθ/κη Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
Επίκουρος Καθηγήτρια Παθολογίας

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Στην διδακτορική της διατριβή, η οποία βαθμολογήθηκε ομόφωνα με «ΑΡΙΣΤΑ», μελέτησε τους παράγοντες που οδηγούν σε ινσουλινοθεραπεία ασθενείς με τύπου ΙΙ σακχαρώδη διαβήτη και ειδικότερα αξιολόγησα τον ρόλο των αντινησιδιακών αντισωμάτων. Στα πλαίσια της ανίχνευσης των αντινησιδιακών αντισωμάτων και της σημασίας τους στην δευτεροπαθή αστοχία των αντιδιαβητικών δισκίων τυποποίησε την μέθοδο ανοσοφθορισμού σε υπόστρωμα φρέσκου παγκρεατικού ιστού μετά από ένταξη σε Διεθνή Δοκιμασία Αξιολόγησης.

Κατά την διάρκεια της μετεκπαίδευσής της στην Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του St Mary’s Hospital του Λονδίνου επί 2,5 έτη διετέλεσε υπότροφος του κοινωφελούς ιδρύματος «Α ΩΝΑΣΗΣ» και της «Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος». Συνεργάσθηκε με διακεκριμένους ερευνητές όπως τον  Howard Thomas και τον Peter Karayiannis στο Ερευνητικό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος. Χρησιμοποιώντας τεχνικές μοριακής βιολογίας μελέτησε την γενετική ετερογένεια του ιού της ηπατίτιδας Β και τον ρόλο της στις κλινικές εκδηλώσεις της νόσου.

Γυρίζοντας στην Ελλάδα, συνέχισε την ερευνητική εργασία της σε ηπατολογικά θέματα αλλά και σε θέματα Γενικής Παθολογίας. Όσον αφορά την Ηπατολογία-Μοριακή βιολογία  συνέχισε να εργάζεται πάνω στην ετερογένεια των στελεχών του ιού της ηπατίτιδας Β. Ειδικότερα, μελετήθηκε η παρουσία μεταλλαγών στο ιικό γονιδίωμα σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς (είτε λόγω αιματολογικών νοσημάτων είτε λόγω ανοσοανεπάρκειας) και σε ασθενείς που εμφάνισαν εξάρσεις της νόσου λόγω χημειοθεραπείας. Επίσης, διερευνήθηκε η παρουσία και ο ρόλος των μεταλλαγών που εμφανιζόταν πριν και μετά τις εξάρσεις της νόσου σε ασθενείς με χρονία ηπατίτιδα Β ΗBeAg (-), με τον προπυρηνικά μεταλλαγμένο ιό.

Στην συνέχεια, σε αναδρομικες μελέτες, αξιολογήθηκε η επιβίωση ασθενών με χολαγγειοκαρκίνωμα, τα κοκκιώματα ήπατος και η αιτιολογία τους και η χρησιμότητα των μοντέλων επιβίωσης σε ασθενείς με αλκοολική ηπατίτιδα. Μελετήθηκε με προοπτικό σχεδιασμό η αρτηριακή πίεση κατά την διάρκεια του 24ώρου σε κιρρωτικούς ασθενείς. Μελετήθηκαν αιμοδυναμικοί παράγοντες που έχουν σχέση με την εμφάνιση του ηπατοπνευμονικού συνδρόμου κ.α. που φαίνονται αναλυτικότερα στον κατάλογο των δημοσιεύσεων.

Όσον αφορά την Γενική Παθολογία, έχει δημοσιεύσει με τους συνεργάτες της άρθρα ευρύτερου ενδιαφέροντος σε έγκριτα Παθολογικά περιοδικά πάνω στις ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων και την συμμετοχή τους στην νοσηρότητα και θνητότητα σε ασθενείς που εισάγονται στην Παθολογική Κλινική αλλά και στην σημασία των τυχαίων ευρημάτων στην διερεύνηση του νοσοκομειακού ασθενούς. Επίσης, συμμετείχε στη συγγραφή περιπτώσεων ιδιαίτερου κλινικού ενδιαφέροντος σε ποικίλους τομείς της παθολογίας (ρευματολογία, αιματολογία, ογκολογία, λοιμωξιολογία κλπ) μερικές από τις οποίες έχουν δημοσιευθεί ή είναι υπό δημοσίευση σε εγκεκριμένα διεθνή περιοδικά.

ΒΡΑΒΕΙΑ – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ - ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ
• Υπότροφος του "Κληροδοτήματος Δημητρίου Μαυροκορδάτου"  {Από 2/1982 έως 10/1985}.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ
• Μεταπτυχιακή υπότροφος "Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών" για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής {Από 11/1988 έως 11/1991}.
• Μεταπτυχιακή υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αλέξανδρος Ωνάσης" για μετεκπαίδευση στην Ηπατολογία στο "St. Mary's Hospital of London" {Από 10/1993 έως 11/1995}.
• Μεταπτυχιακή υπότροφος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος για μετεκπαίδευση στην Ηπατολογία στο "St. Mary's Hospital of London" {Από 1/1995 έως 6/1995}.
• Member of the Royal College of Physicians (MRCP part I) (Τίτλος εξειδίκευσης στην Γενική Παθολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο).
• Η εργασία «Συσχετιση παρουσιας ενδοπνευμονικής διαφυγής και αιμοδυναμικών παραμέτρων και χώρων δεξιών και αριστερών καρδιακών κοιλοτήτων σε κιρρωτικούς ασθενείς» των Πουρίκη Σ., Αλεξοπούλου Α, κ.α. τιμήθηκε με το Βραβείο «Γ. Καρβουντζής» καλύτερης Ηπατολογικής εργασίας του 36ου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου.
• Η εργασία «Πολυμορφισμοί των γονιδίων CD14 και Toll-like-4 υποδοχέα και συσχέτισή τους με την ευπάθεια στην ανάπτυξη αλκοολικής νόσου του ήπατος σε Έλληνες ασθενείς» τιμήθηκε με το Βραβείο «Γ. Καρβουντζής» καλύτερης Ηπατολογικής εργασίας του 38ου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου

ΜΕΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕIΩΝ

1. Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος
2. Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία
3. Ιατρική Εταιρεία Αθηνών
4. Εταιρεία Ιατρικών Σπουδών
5. Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής
6. European Association for the Study of the Liver

Σχετικές ομιλίες