Παπάζογλου Δημήτριος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
11/05/2011
Διάρκεια
16:18
Εκδήλωση
Ημερίδες Μεταβολισμού 2011. 16η χρονιά - Από την τεκμηριωμένη γνώση στην ορθή κλινική πράξη
Χώρος
Ίδρυμα Ευγενίδου
Διοργάνωση
Ελληνικό Κολλέγιο Μεταβολικών Νοσημάτων (ΕΚΟΜΕΝ)
Διαβητολογικό Κέντρο - Γ.Ν.Π. Τζάνειο
Κατηγορία
Παθολογία
Ετικέτες
φλεγμονή, παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, μακροφάγα, βαριατρική χειρουργική
Η φλεγμονή που συνοδεύει την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο δεν χαρακτηρίζεται από τα κλασσικά σημεία λοίμωξης ή αυτοανοσίας ούτε από ευρήματα μειζόνων ιστικών βλαβών. Θεωρείται μια χαμηλού βαθμού φλεγμονή για την παθογένεια της οποίας έχουν προταθεί διάφοροι μηχανισμοί:
1. Ενεργοποίηση του φυσικού συστήματος ανοσίας από ανοσογόνα τροφικά ερεθίσματα
2. Υποξία του λιπώδους ιστού λόγω της ελάττωσης της αιματικής ροής και της αύξησης της πυκνότητας των τριχοειδών
3. Ενεργοεποίηση διαφόρων κινασών από τα παράγωγα του μεταβολισμού των λιπαρών οξέων
4. Πρόκληση στρες του ενδοπλασματικού δικτύου
5. Αυξημένη ενεργότητα των ελεύθερων ριζών οξυγόνου
6. Ενεργοποίηση των μακροφάγων από το θάνατο των λιποκυττάρων.
Η αντιμετώπιση αυτής της φλεγμονής επιτυγχάνεται με:
1. Απώλεια βάρους με δίαιτα
2. Αλλαγή διατροφικών συνηθειών
3. Σωματική άσκηση
4. Βαριατρική χειρουργική
5. Χορήγηση φαρμάκων. (σαλικυλικά, γλιταζόνες, φιμπράτες, στατίνες, αναστολείς του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης, αναστολείς CB-1, αναστολείς κυτταροκινών, αναστολείς των κινασών και φλεγμονωδών κυτταρικών μονοπατιών).
Ο Δημήτρης Παπάζογλου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1988. Το 1997 έλαβε τον τίτλο ειδικότητας της Παθολογίας. Το ίδιο έτος αναγορεύτηκε διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής Αλεξανδρούπολης. Το θέμα της διδακτορικής του διατριβής ήταν: «Μεταλλάξεις του πρωτοογκογονιδίου N-ras στην πολυοζώδη βρογχοκήλη».
Το 1995 εργάστηκε για 3 μήνες ως «research fellow» στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας του Royal Free Hospital, London, UK. Μετεκπαιδεύτηκε για 6 μήνες το 2005 και 2 μήνες το 2010 στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολικών Παθήσεων του Νοσοκομείου Ospedale San Giuseppe, IRCCS, Instituto Auxologico Italiano, Verbania, Italy.
Τα κύρια ενδιαφέροντά του είναι: Παχυσαρκία, Διαβήτης και Μεταβολικό Σύνδρομο. Έχει δημοσιεύσει 40 ερευνητικές εργασίες οι οποίες έχουν λάβει πάνω από 400 βιβλιογραφικές αναφορές. Εργάζεται ως Επίκουρος Καθηγητής στην Β’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης.
Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου –Ταμίας για τη διετία 2009-2011), της Εταιρείας Παθολογίας Βορείου Ελλάδος, της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας, της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, του European Foundation of Internal Medicine και της European Society of Endocrinology.
3. Oxenkrug GF. Metabolic syndrome, age-associated neuroendocrine disorders, and dysregulation of tryptophankynurenine metabolism. Ann N Y Acad Sci. 2010; 199: 1-14
5. Westerink J, Visseren FL. Pharmacological and non-pharmacological interventions to influence adipose tissue function. Cardiovasc Diabetol. 2011; 8; 10(1):13.