Βουδούρη Δάφνη
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
20/05/2011
Διάρκεια
00:20:02
Εκδήλωση
ΜΟΥΣΕΙΑ 2011: Το Μουσείο της Ακρόπολης. Ιδεολογία, Μουσειολογία, Αρχιτεκτονική
Χώρος
Μουσείο Μπενάκη (Οδός Πειραιώς)
Διοργάνωση
Τμήμα Αρχιτεκτόνων - Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Μουσειολογία" – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Μουσείο Ακρόπολης
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Ίδρυμα Νικολάου και Ντόλλης Γουλανδρή
Μουσείο Μπενάκη
Εταιρεία Ελλήνων Μουσειολόγων
Ίδρυμα Fulbright - Ελλάδα
Κατηγορία
Μουσειολογία
Ετικέτες
νέο Μουσείο Ακρόπολης, πολιτιστική πολιτική, Γλυπτά του Παρθενώνα
Η εισήγηση αυτή εστιάζεται σε ορισμένα θεσμικά ζητήματα που τέθηκαν με τη δημιουργία του νέου Μουσείου Ακρόπολης, προκάλεσαν δικαστικές διαμάχες και πολιτικές αντιπαραθέσεις, έχουν έντονη ιδεολογική διάσταση και παρουσιάζουν ευρύτερο ενδιαφέρον για την πολιτιστική πολιτική και τη διαχείρηση του παρελθόντος.
Η ανέγερση του νέου μουσείου, προορισμένου να αναδείξει τα κατάλοιπα του κορυφαίου μνημείου της κλασικής αρχαιότητας και να στηρίξει τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, έφερε στο προσκήνιο διλήμματα σχετικά με τη διατήρηση ή την καταστροφή μεταγενέστερων, επίσης προστατευόμενων από το νόμο, στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς, τόσο μετακλασικών αρχαιολογικών ευρημάτων όσο και νεότερων διατηρητέων κτιρίων.
Η ιδιαίτερη μεταχείριση του νέου μουσείου εκδηλώθηκε ακόμα στο επίπεδο του νομικού του καθεστώτος, το οποίο διαφέρει από το καθεστώς οργάνωσης και διοίκησης των άλλων δημόσιων αρχαιολογικών μουσείων της χώρας, συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις στους κόλπους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και εγείρει ιδίως το ζήτημα της σκοπιμότητας ενίσχυσης της ανεξαρτηρίας τους έναντι του κράτους.
Η Δάφνη Βουδούρη ήταν Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου δίδασκε από το 1995 μαθήματα σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο και τη δημόσια πολιτική πολιτισμού. Είχε σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Paris II, από όπου είχε πάρει διδακτορικό δίπλωμα. Είχε διατελέσει Εμπειρογνώμων του Υπουργείου Εξωτερικών επί μορφωτικών και πολιτιστικών συμφωνιών και μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του ισχύοντος νόμου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το συγγραφικό και ερευνητικό της έργο αφορά θέματα δικαίου και πολιτικής στο πεδίο του πολιτισμού, της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μουσείων. Μεταξύ άλλων, είχε γράψει το βιβλίο "Κράτος και μουσεία: το θεσμικό πλαίσιο των αρχαιολογικών μουσείων" (2003).